Urbanisme

Tortosa

La recuperació del nucli antic

Tortosa canvia la pell de l'eixample del Rastre per poder atraure més veïns

Ferran Bel creu que la reforma de cinc carrers farà el barri més atractiu i habitable

L'alcalde rebutja les crítiques d'ICV al poc impuls a la rehabilitació

Tortosa ja té gairebé enllestides les obres que havia de finançar amb la partida d'un milió d'euros que va rebre de l'ara extingit Ministeri de l'Habitatge. Ahir, l'alcalde Ferran Bel; la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, i el regidor de Mobilitat i regidor de barri, Valentí Marín, van visitar les obres que l'octubre passat van iniciar-se a l'eixample vuitcentista del Rastre. La reforma integral dels carrers Ros de Medrano, Méndez Núñez, Callao, Consol i Topete ha tingut un cost de 620.000 euros –33.743 més del que es preveia–i se suma a les obres que, amb la mateixa subvenció del govern estatal, l'Ajuntament ha fet als carrers Sant Pere, Travessia de la Parra i Doctor Ferran, així com a la plaça de Cabrera.

“A partir d'ara, l'objectiu és portar-hi gent a viure i generar activitat econòmica”, va remarcar Bel. L'alcalde va recordar que la reforma del Rastre havia quedat “incomprensiblement” exclosa del pla integral del nucli antic (Pincat), finançat amb la llei de barris. Amb tot, sí que figurava entre les recomanacions de la memòria, i el govern actual tampoc la va incloure en la seua modificació del Pincat, el maig del 2008.

L'eixample del Rastre va ser projectat el 1864, i la majoria dels seus habitatges es van construir a finals del segle XIX. Segons Bel, feia més de 50 anys que no s'hi realitzava cap obra urbanística important. Així, en obrir els carrers per renovar tots els serveis, s'han trobat canonades trencades i clavegueres que abocaven als fonaments de les cases. “L'obra convida que la gent torne a viure al barri, que és molt bonic i de molta tradició a la ciutat, amb cases unifamiliars o de molt pocs habitatges”, va afegir-hi. Tots els carrers s'han urbanitzat seguint la mateixa estètica dels carrers Bisbe Aznar i del Vall, excepte el carrer Consol, que ha esdevingut una zona de vianants. Bel va agrair la paciència i la col·laboració dels veïns. De fet, va dir que ara els han d'arribar unes obres encara més complicades, amb l'inici dels treballs del pàrquing subterrani de la plaça Mossèn Sol.

LA XIFRA

620.000
euros és el que ha costat la reforma de l'eixample del Rastre, una obra que ha executat l'empresa Becsa.

Bel s'enfronta amb Iniciativa

G.M.

Ferran Bel va voler tornar a recordar ahir que el milió d'euros amb què s'han pagat les obres de l'eixample del Rastreté el seu origen en una esmena que el grup de CiU al Congrés dels Diputats va presentar al pressupost del 2010, a petició de l'Ajuntament. De la mateixa manera, Bel no va deixar de banda la política quan va voler contestar les crítiques d'ICV, que havia qüestionat que el govern de CiU i ERC destinés el milió d'euros del Ministeri d'Habitatge a “refer carrers”, i no a la rehabilitació d'habitatges.“La ignorància és molt atrevida, tot i que Jaume Forcadell sap que no podíem destinar la partida a rehabilitació d'habitatges”, va recriminar Bel. L'alcalde encara va anar més enllà, i va acusar ICV “de no haver fet res per l'habitatge a Tortosa durant els set anys que van estar” al govern de la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ferran Bel creu que la reforma de l'eixample del Rastre facilitarà que més gent torne a viure al barri
L'alcalde de Tortosa afirma que el repte per al nucli antic passa per portar gent a viure-hi i fomentar l'activitat econòmica

Publicat a