Salut

La unitat de radioteràpia de l'Ebre incorpora un aparell per tractar el càncer de pell i evitar l'operació

L'equip d'ortovoltatge té nou pacients, però podria assolir el centenar cada any

Amb el nou aparell d'ortovoltatge de la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre, un centenar de pacients amb tumors superficials de pell o patologies dermatològiques benignes evitaran haver de passar per la sala d'operacions i les seqüeles que això comporta. A més, també s'estalviaran els desplaçaments a l'hospital de Reus per fer-se les irradiacions. De fet, el director de l'àrea d'oncologia de l'hospital Sant Joan de Reus, Josep Gomà, va explicar ahir que els tractaments radiològics per càncer de pell requereixen un total de 10 sessions, una per dia. «Per als pacients ebrencs, i sobretot per a la gent gran, serà més còmode estalviar-se els viatges», va dir Gomà. El director va aclarir que alguns casos no es tracten perquè els càncers més petits es trauen en el moment de fer la biòpsia.

D'altra banda, tant Gomà com l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, van destacar que la incorporació del nou equip d'ortovoltatge completa el projecte global de la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre. Una unitat que va començar a funcionar el juliol del 2008, amb l'entrada en servei de l'accelerador lineal de l'hospital de Jesús, i que va tenir uns 260 pacients nous durant l'any 2009. Segons Gomà, la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre –que funciona com un satèl·lit del servei d'oncologia de l'hospital de Reus– ja es troba a ple rendiment i ara funciona a un ritme més alt. De fet, Gomà va assenyalar que la unitat de radioteràpia de Tortosa podria arribar a fer el doble de tractaments anuals, si calgués.

El càncer més freqüent

G.M.

Fins ara, la unitat de radioteràpia de les Terres de l'Ebre no podia tractar els càncers de pell, tot i que són els més freqüents a la demarcació. La mitjana anual és de 447 casos en homes, una cinquena part de tots els càncers en els homes, i de 381 casos en dones, una quarta part de tots els càncers entre les dones. El nou equipament d'ortovoltatge té diferents aplicadors, segons la mida i la localització de la lesió cutània, així com els sistemes més avançats de seguretat i verificació integrada dels tractaments. La medicina opta cada dia més per la radioteràpia en lloc de la cirurgia, però es faran reunions amb els dermatòlegs per prioritzar els pacients.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.