Salut

El debat sobre el nou centre arribarà al ple de Tortosa

ICV presentarà una moció “amb voluntat de consens” per assolir un pronunciament unitari i reclamar que la construcció de l'hospital no s'aturi

L'alcalde demana “respecte institucional” cap al nou govern

La polèmica sobre el retard del nou hospital de Tortosa arribarà al ple de l'Ajuntament. El portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, va anunciar ahir a la tarda que el seu grup presentarà una moció perquè siga debatuda en el pròxim ple ordinari, que es farà el 7 de febrer. “Buscarem un pronunciament institucional i unitari per reclamar el manteniment dels compromisos adquirits i el calendari previst per l'anterior govern de la Generalitat”, va avançar Forcadell. El regidor d'ICV va assenyalar que l'ideal seria que totes les forces polítiques de Tortosa manifestessin “amb fermesa” tant la “necessitat com la urgència” de construir l'hospital que havia de substituir l'actual Verge de la Cinta. “Una obra que ja acumula uns retards considerables”, va afegir Forcadell, que no va voler amagar l'autocrítica a la gestió del tripartit.

Forcadell també va recordar que el nou hospital no havia de ser finançat directament per la Generalitat, sinó a través del Consorci d'Inversions Públiques (CIP) que fa dos anys van crear els ajuntaments de Tortosa, Amposta i Reus. “El territori va fer un esforç per donar la cara, i això la Generalitat ho hauria de tenir en compte”, va dir. “No podem acceptar retallades d'aquest tipus que afecten tot el territori”, va afegir-hi Forcadell. Segons el portaveu d'ICV, només mantenint l'impost de successions per a les grans fortunes la Generalitat podria obtenir uns 600 milions anuals, una xifra que donaria per fer “cinc hospitals” com el projectat a Tortosa. “Però la nostra moció serà conciliadora, amb la voluntat de consens de totes les forces polítiques de l'Ajuntament”, va remarcar. A més, Forcadell va lamentar el to de les declaracions de Francesc Sancho i Xavier Pallarès, que van qualificar de “fum” i d'“engany” el projecte de l'hospital. El regidor tortosí d'ICV es va solidaritzar amb el director dels serveis territorials de Salut, el dimissionari Ismael Roldan, i va valorar que Sancho i Pallarès haurien d'haver parlat “amb més elegància” sobre la feina que s'ha fet durant l'etapa del govern anterior.

Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), va fer una crida a la responsabilitat de tots els partits polítics. Bel va dir que caldrà la “complicitat de tothom” per fer realitat el nou hospital, i es va adreçar al PSC, ERC i ICV per demanar “respecte institucional” cap al nou govern. “Nosaltres no vam fer batalla política, tot i que ja feia quatre anys que havien plantat el cartell d'obres”, va dir l'alcalde tortosí. A més, Bel va evitar fer qualsevol retret públic a Pallarès i Sancho per les seues declaracions. “El que hem de fer és que vagi a més velocitat. Però, per més que es vulgui, al 2015 no s'hi pot arribar de cap de les maneres”, va advertir. Bel també va recordar que el finançament del nou hospital, que figurava en el programa electoral amb què CiU va guanyar les eleccions del 28-N, ha de fer-se a través del CIP, una fórmula que ha de ser validada per Salut i per Economia. Bel ja ha sol·licitat una reunió amb el conseller Boi Ruiz.

LA FRASE

Ens cal el pronunciament institucional i unitari de l'Ajuntament per reclamar l'hospital
Jaume Forcadell
PORTAVEU D'INICIATIVA A L'AJUNTAMENT DE TORTOSA

LA FRASE

Hem de mantenir la serenitat i buscar el consens. Si algú s'ha sentit ofès, que no s'hi senti tant
Ferran Bel
Alcalde de Tortosa (CiU)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.