Les escoles de Barcelona tanquen la preinscripció amb 600 places vacants a P3

El Consorci d'Educació adverteix que els conflictes per la demanda en algun districte no es resol només fent més escoles

El Consorci d'Educació de Barcelona continuarà treballant en la modificació «qualitativa» de l'oferta de places escolars, ja que considera que la construcció de més centres no és l'única solució als conflictes que es produeixen cada any per falta de places de P3 en determinades zones de Barcelona. Arran de les queixes de famílies que aquest curs no podran entrar al centre que havien escollit, i per les propostes de crear més centre per acollir-hi els alumnes que queden sense plaça, Fernández puntualitza que a Barcelona, quan s'hagi tancat el procés d'assignació, hi haurà 600 places vacants: «Si hi ha aquesta quantitat, no podem pretendre crear més centres, seria una mala gestió dels recursos públics.»

Una vegada analitzada la demanda de places escolars per part de la Comissió d'Escolarització, integrada per representants de tota la comunitat educativa, el consell de direcció del Consorci d'Educació aprova avui la modificació de l'oferta de places del procés de preinscripció del curs 2009-2010 per tal d'ajustar-la a la demanda en diverses zones de la ciutat. Quan totes les sol·licituds de plaça hagin estat assignades, la ciutat continuarà disposant, en conjunt, de més de 600 places vacants.

Tal com indica el calendari del procés de preinscripció, avui es farà pública la modificació definitiva de l'oferta de places a Barcelona. Concretament, amb la modificació aprovada pel Consorci d'Educació s'han obert quatre grups més de P3 a les zones que han registrat un increment més gran de la demanda de preinscripció, que són el Congrés, la Maquinista-Bon Pastor, la Sagrera-Sant Andreu i el Poblenou-Diagonal Mar.

La creació d'aquests grups suposa que les zones on hi ha més sol·licituds disposaran de 150 places més de P3, un total de 6 grups a la ciutat. Així, sobren dos grups nous a Sant Andreu, el CEIP Fabra i Coats i el CEIP Ferran i Clua; dos grups nous a Sant Martí, un al CEIP Sant Martí i un altre al CEIP Acàcies; un grup nou a Gràcia, al CEIP Bailèn, i un grup nou a l'Eixample, al centre concertat L'Esclop-Passeig.

Èxit dels centres nous

En el procés de preinscripció del curs 2009/2010 hi ha tres centres d'educació infantil i primària que començaran el curs aquest setembre vinent: el CEIP Cartagena, a la dreta de l'Eixample; el CEIP Bailèn, a la Vila de Gràcia, i el CEIP Can Fabra, a la zona de la Maquinista i el Bon Pastor. Segons les dades recollides pel Consorci, tots han registrat una demanda important, especialment els dos darrers.

Amb l'increment de l'oferta dels cincs grups esmentats i amb altres variacions de caràcter més detallat, s'arriba a xifres que el Consorci considera molt altes: 12.688 de les 13.121 sol·licituds d'assignació de plaça en escoles demanades. Finalment, el nombre de famílies que han vist assignada la primera de les opcions sol·licitades és d'11.861, un 90,4% de les 13.121 sol·licituds.

Avançar la preinscripció i canviar les tendències

A causa de la repetició de conflictes en el procés de preinscripció i matriculació que hi ha cada curs a les escoles de Barcelona, s'han fet sentir veus que defensen la possibilitat de trobar altres vies per seguir aquest procés, que cada any angoixa una part de la població. Des de la Plataforma Dret a Escollir, que defensa que els pares han de poder triar el centre on els seus fills han de començar l'educació, s'ha plantejat repetidament la possibilitat de fer el procés de preinscripció un any abans del que es fa ara, fet que permetria, segons asseguren, conèixer la demanda real i donaria més temps per modificar l'oferta final.

De moment, però, una de les solucions que ja ha emprès el Consorci en alguna ocasió ha estat proposar a un grup de vint-i-cinc famílies crear una línia compacta per a ells dins d'un centre escolar que, per motius diversos, entre els quals hi ha l'alt percentatge de alumnes nouvinguts, no té gaire demanda. El fet d'inscriure uns 25 alumnes de cop permet modificar la tendència de les matriculacions, i això dóna més possibilitats al centre de renovar la seva imatge. Fins ara els casos en què s'ha aplicat aquesta solució han donat bons resultats.

Un 57,7% de les places, a la concertada

Aquest any, com ha passat en els darrers cursos, l'escola concertada de Barcelona ha rebut més demanda de places que l'escola pública. Concretament, les peticions per aconseguir plaça en una escola concertada han arribat al 57,7 per cent de mitjana a tot Barcelona, mentre que la pública n'ha rebut un 42,2 per cent. Segons el director d'escolarització i d'innovació educativa del Consorci, Manel Fernández, aquesta tendència fa anys que es repeteix, tot i que en aquest curs s'ha notat un petit canvi que, de moment, no pot ser interpretat com una modificació de la tendència. Així, segons Fernández, l'escola concertada, tot i que continua obtenint més de la meitat de les places sol·licitades, ha tingut 350 peticions menys, mentre que l'escola pública n'ha tingut 370 més. Aquest canvi, segons el responsable del Consorci, tot i ser mínim, és significatiu per ser el primer any que es dóna. Cal recordar que hi ha zones a Barcelona, com és el cas de Sant Martí, on aquesta tendència s'inverteix i l'escola pública rep un 60% de la demanda. Barris com ara Sarrià i Sant Gervasi, on la concentració de centres concertats és molt elevada, són els que fan modificar la mitjana de la ciutat. Barcelona és una excepció a tot Catalunya, on la tendència és que l'escola pública tingui més peticions que la concertada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.