La UdG es decanta per la continuïtat i Anna Maria Geli seguirà de rectora

La candidata a la reelecció es va imposar a Manel Poch amb el 53,5% dels vots ponderats

El missatge que s'estava treballant en la bona direcció i que calien quatre anys més per acabar de desenvolupar un projecte que arrenca del 2005 va convèncer la major part dels electors de la UdG, més que el canvi promès per la candidatura alternativa.

A les vuit tocades del vespre –força abans de l'hora prevista– l'aparició de l'equip de Geli i de gent del seu cercle de confiança a la sala de graus de Lletres –on es va fer la proclamació dels resultats–, així com les felicitacions més o menys dissimulades que rebia la candidata, van donar a entendre que havia estat ella la que s'havia imposat a les eleccions. L'aspecte abatut amb què va aparèixer posteriorment Manel Poch va confirmar aquella impressió, abans que el secretari general de la UdG fes públics els resultats. La rectora en funcions havia guanyat per set punts de diferència, un avantatge considerable en el context de les eleccions al rectorat de la UdG.

Cinc de nou

Anna Maria Geli va guanyar en cinc de les nou meses electorals. Va obtenir la diferència més notable a la Facultat d'Educació i Psicologia –la seva facultat–, on va obtenir el 74,6% dels vots. També va superar Poch al rectorat (67,1%), la Facultat de Lletres (53,7%), la Facultat de Dret (53,6%), i l'Escola d'Infermeria (60%).

Per la seva banda, Manel Poch va triomfar a la seva Facultat de Ciències (on es votava juntament amb Medicina), però amb un marge modest: 53,5%. On va aconseguir els millors resultats va ser a l'Escola Politècnica Superior (55,9%). Els altres llocs on van preferir Poch van ser la Facultat d'Econòmiques i Empresarials (53,5%) i la Facultat de Turisme (52,9%). De la primera lectura –i forçosament superficial– dels resultats, Manel Poch va concloure que la clau de la derrota segurament va ser no aconseguir un avantatge més gran a Ciències i a la Politècnica, on confiava fonamentar el seu triomf.

Molts vots nuls

La campanya d'un sector dels estudiants a favor del vot nul va donar els seus fruits: 783 vots, és a dir, més de la meitat dels prop de 1.400 vots dels alumnes van ser nuls. Els vots en blanc també van ser significatius: 341. On se'n van recollir més va ser a la mesa de les Facultats de Ciències i Medicina (94).

la crònica

«Anul·lem el rectorat»

irene ramentol

«Anul·lem el rectorat», es llegeix en un dels nombrosos cartells repartits per les facultats de Lletres i Turisme del campus del Barri Vell. Es tracta de la campanya engegada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i el consell d'estudiants per tal de denunciar la poca representativitat de la comunitat estudiantil en aquestes eleccions.

Sobre els taulells del vestíbul de les facultats ahir hi havia butlletes denunciant la manca d'un candidat que treballi pels interessos dels estudiants i promovent el vot nul. «Volem donar la possibilitat als estudiants d'emetre un vot crític, tot i que no tenim la certesa que aquests vots s'acabin publicant», comentava una estudiant de la Facultat de Lletres.

Aquest no va ser l'únic escenari de la jornada electoral. El contrast era a les urnes. «Està sent una jornada molt tranquil·la. De moment, tenim una bona impressió sobre la participació», explicava Andreas Kriacou, president de la mesa de la Facultat d'Economia i Empresarials del Campus Montilivi. Les meses actualitzaven les dades de participació telemàticament cada cinc minuts per tal de poder publicar el seguiment a la web de la Universitat. A primera hora de la tarda, la Facultat de Lletres era la que encapçalava la participació del col·lectiu dels estudiants i l'edifici de les Àligues comptabilitzava una participació del 80% del personal d'administració i serveis (PAS) del rectorat.

Menys participació

El 21,4 per cent del cens va anar a votar ahir. És un percentatge 4,4 punts inferior al registrat en els anteriors comicis, ara fa quatre anys. En tots els col·lectius de la UdG es va experimentar un descens de participació. Els doctors van ser els que més van votar (88,7%), però no es va arribar al 92,2% de l'any 2005. El personal d'administració i serveis, PAS, ho va fer en un 70,8%, mentre que al 2005 l'índex va ser del 86,1%. De la resta de personal acadèmic va votar el 35,2%, mentre que fa quatre anys ho va fer el 58,7%. I pel que fa als estudiants, a les anteriors eleccions va ser del 17%, mentre que ahir no es va passar del 13,7%. El centre on es va notar més va ser –com sol ser norma– al rectorat (57,5%) i en el que menys, l'Escola d'Infermeria (l'11,5%). Al centre on treballa Geli (Educació i Psicologia) van votar el 20,9% i on ho fa Poch (Ciències), el 26,5%.

Els alumnes, amb Poch

Anna Maria Geli va ser la preferida de tots els col·lectius excepte el dels estudiants. Sense comptar el vot nul –que va ser el verdader vencedor en aquest sector, després d'una campanya en què es demanava que es fes aquest gest de protesta–, Manel Poch va guanyar clarament, aconseguint el 64,2% dels vots ponderats. Es confirmava d'aquesta manera que les males relacions que hi havia hagut durant aquest mandat entre els estudiants i la rectora passarien factura a Geli.

A la resta de sectors, la candidata a la reelecció va obtenir avantatges còmodes; entre els doctors va recollir el 58,6% dels vots; entre la resta de professors, el 58,1% dels vots, i entre el personal d'administració i serveis, PAS, el significatiu índex del 60,7%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.