Quatre dels individus que més han delinquit a Salt acumulen 130 detencions

El conseller d'Interior, Joan Saura, dóna les culpes a la justícia per no haver aplicat el Codi Penal amb prou contundència

Delinqüència i convivència són dos conceptes clarament antagònics, però que paradoxalment en aquests darrers dies són inseparables a l'hora de referir-se a la situació de Salt.

Joan Saura va fer una crida ahir per separar-los, per retornar la tranquil·litat a la població gironina. El conseller d'Interior també va voler treure importància a l'assumpte aportant dades, com que entre el període que va de l'1 de gener al 21 de febrer del 2009 i la mateixa temporada d'aquest 2010 no hi ha hagut un augment de la delinqüència a Salt. A més, va remarcar que el nivell del nombre de delictes que s'hi produeixen no és gaire diferent del de poblacions de les mateixes característiques.

El conseller sí que va admetre que el problema de la inseguretat a Salt és degut en bona part a la multireincidència. Aquí també va aportar dades. Segons va explicar, de les vuit persones que han delinquit més vegades, i que tenen identificades a les comarques gironines, cinc viuen en aquesta població del Gironès. Com a exemple, la conselleria d'Interior aporta la dada segons la qual quatre dels detinguts relacionats amb Salt acumulen fins a 130 detencions. Un d'ells acumula 8 detencions; un altre, 12; un tercer, 45, i el cas més espectacular, 65.

En aquest sentit, Saura ha fet una crida a aplicar el Codi Penal amb contundència, deixant entendre que actualment no es fa. «No es tracta de canviar la llei, perquè l'actual ja estableix que si una persona ha estat detinguda quatre cops en un mateix any pot ingressar a la presó», argumenta Saura.

Tot i així, l'alerta continua i els serveis policials han estat reforçats a Salt, fins i tot amb forces antiavalots.

Pel centre no paren de circular rumors sobre suposats enfrontaments o convocatòries de manifestacions per una banda i per l'altra, sense que en el moment de tancar aquesta edició se n'hagi materialitzat cap. El titular d'Interior ha manifestat que l'alerta policial es mantindrà activa fins que no es detecti plena normalitat: «No volem que es tingui la sensació que la població de Salt està presa per la policia, però mentre hi hagi una situació que pugui ser potencialment conflictiva, la presència dels Mossos d'Esquadra serà més important i estarà garantida.

La situació de Salt ha fet que també s'hi acostessin altres polítics, com ara el conseller del Departament d'Obres Públiques, Joaquim Nadal, i el d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet. Els consellers s'han limitat a fer una crida a la calma i a donar tot el suport a l'alcaldessa, Iolanda Pineda.

Nervis a flor de pell

Un incident que en una situació de normalitat hauria passat desapercebut va evidenciar ahir que a Salt els nervis són a flor de pell. Dos veïns de la població, un de nacionalitat espanyola i l'altre d'origen subsaharià, van arribar a les mans per una plaça d'aparcament. Segons testimonis presencials, no hi van faltar els insults racistes per part d'un dels dos homes. El fet, però, va aplegar un gran nombre d'espectadors, cosa que tampoc és tan habitual en incidents de tan poca transcendència. El resultat de la picabaralla també s'escapa de l'habitual. Els dos cotxes van acabar amb vidres trencats, ja que la discussió va anar augmentant de to. En casos com aquest és d'allò més normal que hi acabi arribant la Policia Local; però no ho és tant que hi intervinguin agents del grup antiavalots dels Mossos d'Esquadra, com va passar. Aquest és només un exemple que actualment Salt, malgrat la calma aparent, no deixa de ser una olla de pressió i que la tapa pot saltar en qualsevol moment.

Pacte per a la immigració

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va anunciar ahir que convocarà els membres de la comissió de seguiment del Pacte Nacional per a la Immigració, coincidint amb els fets de Salt.

Aquesta convocatòria havia estat demanada pel sindicat Comissions Obreres, a partir dels enfrontaments dels darrers dies a Salt i els que també hi ha hagut al Vendrell. Aquest sindicat considera la situació de «força alarmant» i acusa algunes forces polítiques d'aprofitar la por i tensió entre veïns «per guanyar vots», culpabilitzant la immigració de la crisi, l'atur i les mancances en serveis públics. Tampoc han estalviat crítiques als cossos policials demanant-los més discreció i eficàcia, en comptes dels desplegaments espectaculars.

LES REACCIONS

ANDREU BOVÉ
Tècnic de polítiques migratòries de l'Ajuntament de Salt
«Els fets, que són aïllats, estan clarament vinculats a una situació de pobresa generalitzada i a la competència dels recursos, que són limitats. La magnitud del problema sobrepassa la capacitat de l'Ajuntament de Salt. Si no hi ha una voluntat d'ajuda de les altres administracions, serà molt difícil de resoldre. I no descarto que fets semblants es puguin reproduir en altres barris amb una gran concentració de pobresa, com ara els barris de Sant Narcís i Santa Eugènia de Girona»
manuel dueña
President de la Penya Bètica
«El problema és bàsicament un problema de falta de justícia, perquè els delinqüents no reben el càstig que es mereixen i al cap de quatre dies tornen a ser al carrer. I la delinqüència està clarament relacionada amb la presència massiva d'immigrants a Salt. I hi ha diferents tipus d'immigrants. Jo vaig venir del sud d'Espanya fa 40 anys, i aleshores la convivència era una meravella. Reconec que estem en una situació en què no hi ha feina, però aquest problema el pateixen tant els immigrants com els espanyols»
salvador maneu
Secretari general de Càritas Diocesana de Girona
«Ara no és el moment de fer declaracions, perquè l'ambient està massa caldejat. Estem força desconcertats i ens falten elements per saber exactament què passa i per proposar solucions. És un tema complicat, però tenim clar que quan ens pronunciem haurà de ser per ajudar i no pas per enrarir encara més la situació»
bakary sane
Portaveu de les entitats d'immigrants a la taula d'immigració de Salt
«L'origen de la problemàtica són els robatoris, però això no és exclusiu de Salt, sinó que passa a tot arreu. El que no pot ser és que se'n doni la culpa als immigrants, perquè no podem posar tot el col·lectiu dins del mateix sac. N'hi ha de procedències, de cultures i de maneres d'actual molt diferents. També cal dir, però, que l'Ajuntament no ha fet una bona planificació a l'hora, per exemple, de donar autoritzacions per a l'obertura de botigues. N'hi ha massa, són massa a prop i es fan la competència. I no hem d'oblidar la crisi econòmica, que crec que ha estat el detonant de tot plegat»
JOSEP CASELLAS
Rector de la parròquia de Sant Jaume de Salt
«En aquests moments cal fer una crida a la serenitat i a la responsabilitat. Els problemes s'han de resoldre per la via del diàleg. És veritat que hi ha un clima de preocupació a causa dels robatoris, però tampoc s'ha d'esperar sempre que sigui l'administració, la que ho resolgui tot. Cada ciutadà ha de posar-hi de la seva part i aportar el seu gra de sorra. De tota manera, no estic d'acord que es vinculi immigració amb delinqüència, perquè també hi ha espanyols que delinqueixen»

LES REACCIONS

MOHAMED ATAOUIL
President de l'associació Al-Hilal de Salt
«Els meus compatriotes em diuen que la policia municipal només els fa aturar i els escorcolla a ells al carrer. I lamento profundament que passi això, perquè és un acte de discriminació que criminalitza el meu poble. Fa molts anys que som a Salt, i som ciutadans de Salt igual que tots els altres. I fa cinc anys que treballem amb l'Ajuntament per la integració i la convivència, i en un moment tot es trenca. Demano a la gent que es calmi i que no digui segons quines coses, perquè no afecten uns quants marroquins, sinó tots els marroquins, i aquí és on comença el problema»
lluís mateu
Pintor i escultor de Salt
«Això era un brou de cultiu que estava fermentant i que finalment ha esclatat. Tant l'Ajuntament com la policia municipal sabien què passava, però feien els ulls grossos. Crec que hi hauria d'haver més transparència, i que els ciutadans haurien de saber el nom i els cognoms dels delinqüents. Tenen dret a saber de quines persones estan envoltades. I també penso que el ressò mediàtic dels fets és desmesurat; com si Salt fos un cas únic! No obstant això, sóc optimista i crec que Salt té un potencial cultural i humà envejable que cal potenciar»
karim Sabni el garraf
Responsable d'AMIC-UGT de les comarques gironines
«En moments com els actuals, en què la crisi fa estralls en la població, entenem que es generi preocupació i alarma social. Ara bé, culpar dels fets sense fonaments els més febles, els quals no poden defensar-se, resulta totalment injust i reprovable. La delinqüència no rau en la condició d'origen de les persones. Creiem que els temes de seguretat no s'han de barrejar mai amb els temes d'immigració. Per això, donem suport a les mesures que representin una millora de la seguretat per a tota la ciutadania en general, sense exclusions»

LES REACCIONS

GRAMC
Grups de recerca i actuació amb minories culturals i treballadors estrangers
«La situació actual és el resultat de la pobresa de moltes famílies i dels processos d'exclusió i marginació que la nostra societat ha produït en els sectors més febles del jovent. Tampoc és estrany que quan no es fan polítiques específiques des de l'administració dirigides tant a les persones estrangeres com a les d'aquí per pal·liar graus extrems de pobresa i de manca d'inserció social sorgeixin enfrontaments entre ambdues poblacions, d'altra banda molt febles, que alimenten tots els tòpics i els estereotips que formen part del racisme i la xenofòbia. Per poder revertir la situació actual, calen polítiques socials decidides que atenguin totes les necessitats reals de la població. La situació viscuda a Salt es podria repetir en altres indrets de les comarques gironines. Dir que les coses estan molt malament econòmicament és únicament una part de la veritat. L'origen real dels problemes no és la immigració, sinó la falta de polítiques fiscals i socials dirigides a pal·liar les desigualtats i a augmentar la cohesió social»
josep anglada
President de Plataforma per Catalunya
«L'alcaldessa socialista de Salt ha necessitat la policia local per fer desallotjar un ple de l'Ajuntament, quan l'enfrontament entre catalans i immigrants amenaçava d'arribar a més que paraules. L'enfrontament entre immigrants i autòctons demostra el rotund fracàs de la política d'immigració del consistori governat per una coalició entre el PSC i ERC que practica una política irresponsable i infantil. Primer, pensant que els immigrants es podien integrar a la societat catalana, i després, comprant la pau social a cop de talonari i a força de subvencions i concessions constants als nouvinguts. La societat no pot acollir més immigrants que aquells que pugui absorbir el mercat de treball, perquè aleshores la situació és incontrolable»
begoña sánchez
Portaveu de SOS Racisme
«El binomi immigració i inseguretat, i immigració i delinqüència, és fals. La crisi econòmica ha pogut agreujar certs problemes d'inseguretat o mancances que ja existien, però els estrangers tenen les mateixes dificultats que els autòctons. Lamento que el discurs xenòfob continuï propagant-se. Les administracions no han fet els deures per evitar el discurs xenòfob d'alguns col·lectius.» L'entitat expressa la seva preocupació pels incidents ocorreguts a Salt.
felip puig
Secretari general adjunt de CDC
«És una irresponsabilitat barrejar immigració i delinqüència, però cal endurir el Codi Penal per tal que els delinqüents multireincidents rebin càstigs més severs. La multireincidència no té ni color de pell, ni raça, ni sexe. Els problemes d'inseguretat ciutadana que viu el país són responsabilitat del govern, perquè no els atén amb prou diligència. El Departament d'Interior no està en bones mans.»
CCOO
Sindicat de Comissions Obreres
«Els temes de seguretat ciutadana no es resolen amb desplegaments espectaculars i actuacions indiscriminades, que provoquen més tensions i inseguretat. Demanem a les forces de seguretat que actuïn de manera més selectiva davant de la delinqüència. És alarmant, l'increment de les tensions entre veïns en alguns municipis catalans, com Salt i el Vendrell.» CCOO vol que el govern convoqui la comissió de seguiment del Pacte Nacional per a la Immigració, perquè considera prioritari el desenvolupament de mesures que consolidin la convivència i la cohesió social per evitar que es repeteixin incidents com els de Salt.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.