Societat

El debat sobre la prohibició del vel integral als equipaments arriba al Camp de Tarragona

El govern del Vendrell (CiU) planteja una moció similar a la de Lleida i l'oposició l'acusa de fer una proposta electoralista

La proposta del govern, que es podria debatre al ple municipal previst per la setmana vinent, té l'objectiu de «marcar un camí per evitar la fractura social al Vendrell», segons el regidor de Convivència Ciutadana, Jaume Domingo. Així, es parteix, segons l'edil, del «respecte» a totes les religions però també a la societat d'acollida, i es vol evitar també una situació que considera «un pas enrere» en la igualtat entre sexes. «Una cosa és elemental: en una dependència municipal un s'ha d'identificar, i no es pot fer amb la cara tapada», detalla Domingo. La moció, que en els propers dies es vol debatre amb la resta de grups, afectaria l'ús del burca i del vel integral o nicab a qualsevol equipament de titularitat municipal. «No té res a veure si aquestes peces de roba es veuen o no pel carrer: es tracta de marcar com ha de ser la convivència», afirma el regidor, que aposta perquè «es diguin les coses pel seu nom» i es faci política sense caure «en extremismes ni en polítiques bonistes».

«Populisme»

Precisament, l'escassa presència d'aquest tipus de vels als carrers vendrellencs és un dels arguments esgrimits pel regidor socialista Josep Lluís Pasqual en contra de la proposta de CiU. «Quan creem polèmica sobre un problema inexistent correm el risc de crear un problema real», lamentava l'edil del PSC, el principal grup de l'oposició. Per Pasqual, la proposta de l'executiu local és «populisme racista» i ho vincula a una estratègia per guanyar espai electoral a PxC, que és la tercera força al consistori vendrellenc. Pasqual, que veu «difícil» que el seu grup es plantegi donar suport a aquesta moció (a Lleida els socialistes sí que van adherir-se a la proposta), considera que el govern funciona «a remolc dels titulars de diaris».

A PxC, els vots dels quals serien imprescindibles per aprovar la moció, el plantejament del govern tampoc ha caigut gaire bé, i és que la formació recorda que a finals del mandat passat tots els grups municipals van rebutjar una moció similar presentada pel grup i que apostava per prohibir aquest tipus de vels també pel carrer. «És oportunisme», va lamentar el portaveu de PxC, August Armengol, que tot i això estava a l'expectativa de conèixer el text que defensarà l'executiu.

Un altre dels suports habituals del govern, el PP, tot i no mostrar-se en contra de la proposta, sí que va reclamar anar més enllà. «Hem de debatre-ho bé, cal analitzar a qui afecta realment, a qui molesta i on molesta», va explicar el portaveu popular, Ricard Jovani. El regidor es va mostrar partidari de posar fi a la «mediocritat política», i va lamentar que al Vendrell «el govern només parli d'immigració des de fa quatre mesos».

Assumpte «minoritari»

a.p

El Grup de Dones Almanar, que agrupa diferents veïnes del Vendrell d'origen àrab, va declinar ahir entrar a valorar la proposta del govern local. «És un tema que afecta una minoria», va explicar en nom de l'entitat la presidenta, Hanane Sahli. Així, l'associació considera que no han de «perdre el temps per parlar d'un assumpte que només afectaria dues o tres dones del Vendrell» i subratllen que «hi ha molts altres temes més importants» en què centrar els seus esforços, com ara treballar en diferents àmbits per afavorir el desenvolupament de la dona.

Per la seva banda, l'Associació Cultural Alfarabi del Vendrell, que representa part de la comunitat àrab del municipi, va declinar fer cap valoració respecte a la moció. Al Vendrell, actualment hi ha un 17% de població d'origen estranger.

Mocions a Reus i dubtes a Tarragona

s.c./ n.s

Tot i que, en un primer moment, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va descartar presentar una moció perquè, en principi, això no creava cap problema, ahir el portaveu del Partit Popular, Alejandro Fernández, va deixar la porta oberta a la possibilitat que el seu grup traslladi la moció al ple, però sempre que es constati que hi ha dones musulmanes que el porten. Fernández, en una entrevista a Tarragona Ràdio, va assegurar que aquesta pràctica era un atemptat contra la llibertat de les dones. El també portaveu del PP, però a l'Ajuntament de Reus, Miquel Àngel López Mallol, va anunciar que si avui hi són a temps presentaran una moció, perquè es debati en el ple d'aquest divendres, per a la prohibició de l'ús del burca i el vel integral als espais públics de Reus. Almenys als llocs on els ho permetin les competències municipals. Carles Pellicer, de CiU, va explicar que tot i que aquest tema, el grup municipal el té «pendent al calaix» perquè no vol que sembli que va «a remolc», també estudia presentar una moció per limitar l'ús d'aquesta vestimenta que cobreix la cara en llocs públics. En canvi, el primer tinent d'alcalde ja va dir divendres que no encetaria aquest debat perquè «la societat no ho demana». D'altra banda, Pellicer va ser contundent amb la utilitat de la comissió d'immigració de Reus, la qual dóna per acabada, després que no es reuneix des del passat 8 de febrer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.