La família de Mora exerceix l'acusació i vol aclarir si l'exdona és la inductora del crim

Porfirio Fernández, considerat l'autor material de l'assassinat, va ser empresonat ahir per ordre judicial

«Tinc instruccions de la família d'anar a totes contra l'autor material del crim però també contra l'autor intel·lectual si es demostra que n'hi ha», va exposar Monguilod, en clara al·lusió a l'exdona de Mora, ahir a la sortida del jutjat de Figueres, després de comparèixer formalment com a acusació en nom de la mare i el germà de Rafael Mora. L'exdona de la víctima, Paloma, actualment convivia amb Porfirio Fernández i, segons han explicat diversos testimonis als investigadors, tant ella com el seu nou xicot feien la vida impossible a Mora. Fernández es presentava a l'oficina de «la Caixa» on treballava i l'intimidava de tal manera que Rafael Mora va acabar demanant un canvi de destinació i des de feia uns mesos treballava en un departament del servei de recuperació de morosos, a Figueres, destinació que li estalviava haver d'estar de cara al públic i, per tant, haver de rebre les visites insidioses de la seva exdona o del seu company. Les amenaces li arribaven fins i tot per mitjà de notes. Precisament, els Mossos en van trobar una al cotxe de Rafael Mora, que contenia un reguitzell d'insults contra ell. Aquesta era una de les moltes notes amenaçadores que havia rebut. Tot i que Rafael Mora no havia denunciat mai les amenaces per respecte als dos fills que tenia amb la seva exdona, la relació era tan tibant que fins i tot havia canviat les condicions d'una assegurança de vida que tenia contractada i havia tret la dona de beneficiària i hi havia posat el seu germà, per evitar que la dona pogués cobrar la indemnització en cas que ell morís.

A punt de divorciar-se

Es dóna la circumstància que precisament ahir era previst que Rafael Mora i la seva exdona anessin a signar el divorci, acte que, a causa de l'assassinat, no podrà executar-se mai, i, per tant, la dona s'ha convertit en vídua, amb els privilegis econòmics que això li comportarà, llevat que es demostri que va tenir implicació en el crim. De fet, segons han apuntat fonts properes a la família, per interessos econòmics l'exdona es resistia a signar el divorci. Els investigadors dels Mossos han interrogat l'advocat que feia els tràmits del divorci. Quan el matrimoni es va separar, la dona es va quedar a viure al que havia estat el domicili conjugal, tot i que Mora continuava pagant la hipoteca. Mora havia anat a viure a un apartament del carrer Tarragona i darrerament havia iniciat una relació amb una altra dona, que algun cop també havia estat insultada i amenaçada. La custòdia dels fills era compartida.

Mort a cops de pistola

Els investigadors dels Mossos han trobat l'arma homicida: es tracta d'una pistola simulada que l'assassí va utilitzar per colpejar repetidament la víctima, sobretot al cap, fins a posar fi a la seva vida. Rafael Mora va ser trobat estès a terra del garatge enmig d'un gran bassal de sang i els cops que tenia al cap evidenciaven que l'havien atacat amb una gran brutalitat amb algun objecte contundent. Les anàlisis fetes durant l'autòpsia van posar de manifest que els cops havien estat donats amb un objecte que feia angle, com podria ser la culata d'una pistola. Els Mossos han trobat una arma, vinculada al detingut, que s'ajusta a les característiques de les ferides que tenia la víctima. Porfirio Fernández també té cops i contusions i no ha sabut explicar de manera convincent com se'ls va fer. Els Mossos creuen que se'ls va fer atacant Mora.

Lladre als anys 90

Porfirio Fernández Terrón, de 41 anys, ja ha passat per la presó, on ha complert condemna per diferents casos de robatori i robatori amb violència perpetrats a la província de Valladolid, d'on és originari, durant la dècada dels anys noranta del segle passat. Tan bon punt va ser descobert el cadàver de Rafael Mora, familiars, amics i companys de feina de la víctima es van afanyar a explicar als Mossos que Porfirio Fernández Terrón feia temps que amenaçava Mora. Així, Fernández es va convertir en el principal sospitós i, en qüestió d'hores, va ser detingut. També hi va contribuir el testimoni d'una veïna seva que va assegurar que el matí del dia del crim l'havia vist davant de casa seva cremant papers o roba, una actitud que els investigadors van interpretar com una acció per eliminar proves que el poguessin delatar.

Callat i engarjolat

Porfirio Fernández Terrón va ser posat ahir a disposició judicial després d'haver passat tres nits a les garjoles dels Mossos. El sospitós es va negar a donar explicacions sobre la seva intervenció en l'assassinat de Rafael Mora. El fiscal, però, en vista de les proves que li van aportar els Mossos, va demanar que se l'empresonés preventivament. La defensa, que des d'ahir exerceix el lletrat Antoni Quera, es va oposar a l'empresonament, però el jutge, passades les set de la tarda, va dictar ordre de presó sense fiança i Porfirio Fernández Terrón va ser traslladat al centre penitenciari de Figueres. Mentrestant, continua la investigació sota secret de sumari i els Mossos continuen recopilant dades i interrogant testimonis per aclarir el mòbil del crim i veure si hi ha més persones que estiguin implicades en l'assassinat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.