Els contractistes d'obres defensen l'empresari Singla, imputat per Garzón

Afirmen que la corrupció és l'excepció, no la regla, i que perjudica les empreses que respecten la llei

Josep Singla, president de Proinosa i considerat per Garzón «íntim amic» de Lluís García Sáez, Luigi, el presumpte cap de la trama, està imputat dels delictes d'associació il·lícita i de tràfic d'influències. Segons la interlocutòria, la promotora de Singla va ingressar entre els anys 2003 i 2007 uns 30 milions d'euros per diverses adjudicacions de l'empresa municipal Gramepark de Santa Coloma que, segons el jutge, no sempre van ser legals. En concret, el jutge va referència a l'adjudicació d'un aparcament per 3 milions. En una de les trucades telefòniques intervingudes per Garzón, el 19 de setembre passat, Singla parla amb Lluís García i es lamenta per haver quedat segon en el concurs, que va guanyar l'empresa Capsa. García intenta calmar-lo i li diu que segurament se li acabarà adjudicant. Després de les detencions, el jutge va deixar Singla en llibertat després d'haver pagat una fiança de 500.000 euros.

Quinze dies després de la detenció de Singla, ahir la Cambra de Contractistes d'Obres va fer públic un comunicat en defensa de l'empresari. En defensen la seva presumpció d'innocència i es comprometen a estar al seu costat passi el que passi. Tenint en compte que Singla és un dels vicepresidents de l'entitat, en el comunicat s'afirma que «en el cas, impossible per a tots els membres de la CCOC que el coneixem, que el nostre amic Josep Singla sigui imputat en la causa, sigui quin sigui el resultat, manifestem avui, 10 de novembre, que intentarem, per damunt de tot i en tot allò que estigui al nostre abast, ajudar l'amic, la seva família i els seus col·laboradors propers». És la nota final d'un text que defensa la legalitat de la majoria de les actuacions empresarials i polítiques en el sector públic. Els contractistes d'obres afirmen que la corrupció és l'excepció, i no pas la regla, de funcionament dels afers públics i que té conseqüències molt negatives per a la moral col·lectiva «pel sentiment difús que [la corrupció] és quotidiana i present en la vida pública». Després de defensar l'honorabilitat dels funcionaris i càrrecs públics, demanen que es denunciïn a la justícia la corrupció i el tràfic d'influències com a mitjà únic de «combatre la metàstasi del càncer social» que suposa pensar que la «corrupció és a tot arreu». L'entitat recorda que les empreses que respecten la llei són les principals perjudicades pel tràfic d'influències, perquè aquest atorga un avantatge il·lícit i deslleial a l'empresa que se'n beneficia.

Corbacho proposa que els alcaldes declarin el patrimoni

efe

El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, va proposar ahir que la llei obligui els alcaldes a fer públic el seu patrimoni, tal com ja fan els ministres, per evitar casos de corrupció com el que, suposadament, ha protagonitzat Bartomeu Muñoz. En declaracions a Onda Rambla, Corbacho va explicar que actualment els alcaldes han de declarar les seves propietats, però no estan obligats a fer-les públiques. En aquest sentit, va recordar que quan ell era alcalde de l'Hospitalet va fer una declaració de patrimoni davant de notari de la qual va fer 90.000 còpies que va difondre per la ciutat. Corbacho coneix l'exalcalde de Santa Coloma des de fa força temps i, de fet, va treballar-hi estretament durant la seva etapa a la Diputació. Ahir, va apel·lar al dret a la presumpció d'innocència, però va declinar comprometre's massa: «Jo només poso la mà al foc per mi i per la meva dona», va concloure el ministre.

La renúncia de Muñoz es farà oficial avui

i. m

Si no hi ha canvis d'última hora, la renúncia de Bartomeu Muñoz a l'alcaldia de Santa Coloma es farà efectiva avui mateix. El seu advocat, Fermín Morales, va enviar ahir al secretari de l'Ajuntament colomenc un fax en què explica que avui viatjarà a la presó de Soto del Real (Madrid) per aconseguir la signatura del mateix Muñoz i de l'exregidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco, i oficialitzar, així, les renúncies dels seus càrrecs. Aquest és un requisit imprescindible per nomenar un altre alcalde i fer el cartipàs, però no per fer públic el candidat que podria succeir Muñoz, que encara es desconeix. Fonts del PSC local van assenyalar ahir que encara no han decidit el relleu –sona el nom de 5 possibles candidats–, tot i que l'aposta de la gran majoria dels socialistes de Santa Coloma és l'actual president de la Diputació de Barcelona i regidor colomenc, Antoni Fogué. Segons les mateixes fonts, el relleu de Muñoz «hauria de ser també el cap de llista del PSC en les municipals del 2011».

D'altra banda, els tres partits de l'oposició a l'Ajuntament de Santa Coloma, PP, ICV-EUiA i CiU, van demanar ahir per escrit i de manera conjunta la convocatòria d'un ple extraordinari i amb caràcter «d'urgència» per nomenar alcalde i «gestionar la crisi institucional». «A causa de la poca transparència, la poca celeritat per gestionar la situació i l'actitud passiva del PSC colomenc per tal de guanyar temps, els grups municipals del PP, ICV-EUiA i CiU consideren necessari convocar un ple extraordinari ‘urgent' per prendre les mesures escaients i escollir un nou alcalde o alcaldessa», expressen els tres grups en un comunicat. «Entenem que aquesta demora contribueix a fer lent el procediment que la ciutat necessita», hi afegeixen. Segons fonts del consistori, el ple es podria celebrar a finals d'aquesta setmana o a principis de la que ve.

El col·lectiu ciutadà Gent de Gramenet es va presentar ahir a la Delegació del Govern a Catalunya per cursar un escrit dirigit al vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, per demanar oficialment la dissolució del consistori.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.