Montilla ajorna la llei de vegueries sense data perquè «no és prou madura»

El govern manté la voluntat d'aprovar-la en aquesta legislatura, però serà el President qui decidirà quan

La vigília de Reis no va portar la llei de vegueries al govern. Com s'esperava, en la reunió del Consell Executiu no es va abordar ahir la normativa sobre la nova organització territorial de Catalunya, que divideix el país en set vegueries, i, per ara, no hi ha cap data prevista perquè ho faci. Pendent des de la legislatura passada i un dels projectes estel·lars d'ERC, un cop passada la data del 5 de gener, Governació confia que la llei podrà veure la llum en la reunió del Consell Executiu de dimarts vinent o en la següent, però sobretot vol que no vagi més enllà d'aquest primer mes del 2010. Això no obstant, la llei ha evidenciat divisions al territori, i principalment en el PSC, que ha vist com alguns dels seus barons, com ara els alcaldes de Tarragona i Lleida, Josep Fèlix Ballesteros i Àngel Ros, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, han mostrat públicament el rebuig a l'avantprojecte de llei. Davant d'això, el president de la Generalitat, José Montilla, ha decidit prendre la iniciativa en una normativa que figura com a compromís en el pacte de govern del tripartit i que també constava en els programes electorals dels tres socis. Montilla així ho va recordar en la seva intervenció durant la reunió del Consell Executiu, en què fonts del govern van explicar que no havien pres la paraula ni Ausàs ni cap dels consellers d'ERC.

El compromís d'aprovar-la en aquesta legislatura es manté; una altra cosa és quan. I serà el president de la Generalitat qui ho decidirà. «No té el grau de maduració suficient per poder anar al govern i no té una data precisa», deixava clar el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ahir en funcions de portaveu de l'executiu. De moment, ahir la llei va tornar a passar pel consell tècnic –pas previ a la ratificació final en el consell de govern– que va analitzar l'allau d'al·legacions que ha rebut. Només Tarragona n'ha presentat més de 4.500.

Nadal va negar que la llei de vegueries estigui aturada. Va justificar el seu pas reiterat pel consell tècnic perquè es revisi minuciosament un projecte «complex» i que requerirà modificació de legislació estatal. «S'ha d'anar amb la màxima cura possible per no deixar cap escletxa que pugui donar peu a possibles actuacions contra aquesta llei», va dir el conseller de Política Territorial en referència a un possible recurs al Tribunal Constitucional.

I el Parlament?

Malgrat que la voluntat és aprovar la llei aquesta legislatura, l'executiu reconeix que la tramitació parlamentària serà una altra història. De fet, ERC ja va deixar entreveure dilluns la possibilitat que la normativa no acabi culminant el seu procés a la cambra catalana, atès que falta menys d'un any per a les eleccions catalanes.

JOAQUIM NADAL
conseller de política territorial i obres públiques
«A dia d'avui no té el grau de maduració suficient perquè vagi en l'ordre del dia [de la reunió del govern]. I no hi anirà fins que no el tingui. No té una data precisa»
«Hi anirà quan quedi definida l'arquitectura jurídica d'una forma prou madura»
«Anirà a govern quan el President el posi en l'ordre del dia»
«Tot ha de ser objecte de la màxima cura possible perquè no hi hagi cap escletxa que doni peu a possibles actuacions contra aquesta llei»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.