Política

García-Bragado es declara «enganyat» per Millet en l'afer de l'hotel i de les cartes

El tinent d'alcalde reitera que no sap res de les missives

Malgrat el to i el contingut de les cartes, publicades abans-d'ahir per aquest diari, que la mà dreta de Fèlix Millet, Jordi Montull, va enviar a responsables de l'Ajuntament de Barcelona el 2007, el discurs del tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramon García-Bragado, sobre l'hotel del Palau no es va moure. Tot i que el text dóna a entendre que el consistori estava ben informat de l'operació, García-Bragado va subratllar que no van saber fins l'estiu del 2009 del canvi de propietat de les finques. Aquest canvi de propietat apareix en les cartes enviades per Montull a l'aleshores primer tinent d'alcalde, Jordi Martí, i al gerent d'Urbanisme, Ramon Massaguer, que l'Ajuntament diu que no va rebre.

Segons García-Bragado, si haguessin sabut d'aquest canvi de propietat, ho haurien fet constar en la tramitació posterior. Al seu entendre, la irrupció d'Olivia Hotels com a propietari de les finques –i no com a gestor– no hagués fet canviar la validesa del planejament. «Un cop transmet la propietat, la fundació es reserva la capacitat promotora del pla», va dir. Això, i la confiança d'anys de treballar plegats, va fer que no sospitessin dels interessos de Millet i Montull. Per García-Bragado, el que invalida l'operació ara és l'esclat del cas Millet, que evidencia que els diners derivats de l'operació urbanística no eren per a la fundació, sinó per als saquejadors del Palau. A més, va apuntar que l'estructura de la propietat que els van fer arribar els «representants legals del Palau per a la tramitació» –el bufet d'advocats Roca i Junyent i el despatx d'arquitectes Tusquets & Díaz– tampoc esmentava el canvi de la propietat, ni tampoc ho va fer l'escola La Salle.

LES FRASES

«Quan apareixen les cartes, reaccionem amb perplexitat. Hem revisat els registres d'entrada de documents i no les hem trobat»
«No vam mirar el registre (de la propietat) per un excés de confiança, vam pensar que era innecessari»
«Amb la fundació del Palau teníem una relació de confiança; això justifica el to de les cartes»
«Si ho haguéssim sabut (que el propietari era Olivia Hotels), ho hauríem incorporat al planejament i cadascú s'hagués posicionat»

L'home de l'aval a la Generalitat

a.b

El projecte de l'hotel del Palau, ordit per Fèlix Millet i Jordi Montull, va néixer avalat pel Departament de Presidència de la Generalitat, quan Pasqual Maragall era encara el cap de l'executiu. Aleshores, Ramon García-Bragado era el secretari de Presidència, després d'haver ocupat, anteriorment, el càrrec de gerent d'Urbanisme a l'Ajuntament de Barcelona. En la comissió parlamentària sobre el cas Millet, es va donar a conèixer que García-Bragado, en el càrrec a Presidència, havia posat en coneixement del Departament d'Economia que Millet volia fer un hotel al costat del Palau. Ahir l'ara tinent d'alcalde d'Urbanisme a l'Ajuntament va precisar com va anar aquesta gestió: «Sabia que l'operació estava pendent de trobar edificabilitat i vaig informar-ne a la Generalitat, per si estava en condicions d'aportar edificabilitat.»

Aquí es troba el punt de partida de l'operació urbanística de l'hotel del Palau. La Generalitat tenia unes dependències al carrer Ciutat, a tocar de la plaça de Sant Jaume, amb una qualificació d'habitatges a la qual no donaria aquest ús. En la permuta urbanística, signada, per conveni, amb la fundació del Palau, les dependències públiques van passar a ser equipaments, per poder convertir les finques del Palau en hoteleres. La Generalitat havia de rebre 3,5 milions de compensació, que encara no ha rebut i aquests dies també ha estat objecte de controvèrsia. García-Bragado va explicar tots els passos de l'operació –bo i defensant la tramitació neta d'Ajuntament i Generalitat– i va reblar que en tot aquest procés ni les administracions ni els partits que hi van donar suport –al consistori, tots menys ERC– podien imaginar els interessos ocults.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia