Política

Tortosa i Montblanc tindran demà col·legis electorals digitalitzats

Les capitals del Baix Ebre i de la Conca de Barberà són els únics municipis de la demarcació en què tot el procés electoral serà administrat electrònicament

Tortosa i Montblanc són els únics municipis de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona que demà, amb motiu de les eleccions al Parlament, tindran col·legis electorals administrats electrònicament. El Departament de Governació i Administracions Públiques va incloure les capitals del Baix Ebre i de la Conca Barberà en el nou sistema, que també s'implantarà en altres cinc poblacions catalanes: Lleida, Vic, la Bisbal d'Empordà, la Seu d'Urgell i el Prat de Llobregat. En total, set ciutats: una per cadascuna de les set vegueries previstes en la nova ordenació territorial de Catalunya.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va voler explicar ahir els detalls del nou sistema –no és la votació electrònica–, tot destacant-ne els avantatges. Així, hi haurà una major comoditat per als electors, que s'estalviaran les cues, però també més agilitat i fiabilitat per als membres de la mesa electoral. A més, es podran tenir les dades de participació en temps real i es reduirà el temps del recompte, gràcies a la confecció automàtica de les actes i a la transmissió electrònica dels resultats electorals.

Això sí, els electors votaran com sempre, amb l'urna i la papereta, que escolliran d'entre les 30 candidatures que es presenten a la circumscripció de Tarragona. La diferència amb el sistema tradicional és que els membres de la taula hauran d'identificar el votant amb un ordinador portàtil que contindrà totes les dades del cens electoral, inclòs en una targeta de memòria SD. Ja no s'utilitzarà el llistat de paper imprès, en què calia buscar alfabèticament l'elector i marcar-lo amb una creueta. En el moment de votar, només caldrà teclejar el número del seu document d'identitat a l'ordinador, o bé passar el DNI electrònic pel lector que l'ordinador portarà incorporat. El sistema validarà l'elector i el seu nom quedarà bloquejat, per evitar que algú puga votar més d'una vegada. Així, en cada mesa hi haurà un ordinador connectat a internet amb la tecnologia 3G –excepte al col·legi electoral dels Reguers, on per falta de cobertura s'ha instal·lat una línia d'ADSL–, i una impressora. En aquest sentit, fins i tot si algun col·legi es quedés sense les paperetes d'algun partit, també serà possible imprimir-les immediatament.

Finalment, en el cas de Tortosa, per garantir que el sistema funciona correctament a cada taula hi haurà un representant de l'administració. Cada persona ha fet un curs de formació i ha passat un test, per prestar el servei de suport i assessorament als membres de la mesa.

LA XIFRA

18
col·legis electorals
són els que hi haurà a Tortosa, tots informatitzats, perquè hi puguin votar 22.987 persones.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.