Política

La neteja de la plaça Tahrir, primer pas cap a la normalitat a Egipte

L'endemà de la dimissió de Mubàrak, els egipcis encara celebren la victòria del poble, mentre els militars comencen a treure les barricades

L'exèrcit egipci dóna suport a l'autoritat que desitgi la població

Nit de celebració intensa a la plaça Tahrir, al Caire, i arreu d'Egipte, després de la dimissió del president Hosni Mubàrak, gràcies a la revolta popular iniciada per la gent jove que va començar el 25 de gener passat. Aquest dissabte, amb la ressaca de la celebració encara fresca, la plaça Tahrir, epicentre de les protestes, s'ha aixecat encara amb desenes de persones onejant banderes i cridant lemes a favor de la llibertat i d'Egipte i contra Mubàrak, a qui alguns mitjans, com Al Arabiya, situen ja fora d'Egipte, en concret s'hauria refugiat als Emirats Àrabs.

Els militars, però, han començat a desmuntar les barricades que envoltaven la plaça, un senyal de la necessitat d'accelerar la tornada a la normalitat d'un país que s'ha vist immers en una revolta durant 18 dies.

De fet, al llarg d'aquesta nit els mateixos manifestants que han celebrat la dimissió de Mubàrak han iniciat la neteja del campament que durant dues setmanes ha acollit les 24 hores del dia desenes de manifestants. Amb tot, les tendes de campanya del centre de Tahrir encara segueix en peu a l'espera com evolucionarà a partir d'ara la situació al país

Aquest dissabte es preveu que el consell constitucional d'Egipte celebri una reunió d'emergència per analitzar les possibles esmenes a la Constitució, segons ha informat la cadena de televisió Al-Jazeera.

Un portaveu de l'exèrcit egipci ha comparegut per aclarir que el mandat del Consell Suprem de les Forces Armades, al qual el dimitit president Hosni Mubarak ha cedit tots els poders, no pot ser una alternativa a la “legítima” administració que reclamen els ciutadans.

El portaveu ha destacat que Mubarak ha dimitit “en interès de la nació” i ha agraït el seu servei a favor del país en “temps de guerra i de pau”. Alhora, ha volgut recordar els “màrtirs” d'aquesta revolució, iniciada el 25 de gener i que ha conclòs amb la caiguda d'un president que portava 30 anys al poder.

El missatge, que segueix el pronunciat pel vicepresident egipci, Omar Suleiman, fixa la posició d'un exèrcit que, segons el seu portaveu, es declara “compromès amb la transició”. En aquest sentit, ha avançat que estudiarà les peticions de la població.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.