Política

El 2017 entra en la campanya

CiU farà fora Mario Rigau de la candidatura i hi col·locarà Agustí Pujol si obté l'alcaldia de Tarragona

La resta de forces lamenten l'anunci sobtat i el qualifiquen d'irresponsable, electoralista i inoportú

La candidatura de Tarragona als Jocs del Mediterrani del 2017 ha entrat finalment en campanya. Millor dit, Convergència i Unió l'ha fet colar, de cop, després que ahir va anunciar que, en el cas que la seva cap de llista, Victòria Forns, sigui la nova alcaldessa, farà fora l'actual president executiu de la candidatura, Mario Rigau, i en el seu lloc hi col·locarà l'expresident de la Federació Espanyola de Tennis, el tarragoní Agustí Pujol. L'alcaldable nacionalista va justificar la decisió, tot emparant-se amb el fet que Pujol “és una persona de consens” i que “el projecte ha de ser transparent”.

La justificació

Va ser una manera de tornar a manifestar el seu desig que al capdavant de la candidatura tarragonina –a l'octubre sabrà si organitzarà els jocs del 2017– hi hagi canvis: “Hem criticat el model de gestió i la persona, i el que volem és encetar una etapa en positiu”, va subratllar Forns. La proposta electoral de Forns, flanquejada per l'actual responsable dels assumptes esportius del grup municipal de CiU al consistori i exregidor de la matèria, Raül Font, i pel mateix Pujol, té el complement, segons la federació nacionalista, que Pujol “és una persona coneguda pels organismes internacionals, i que ja va participar en les primeres gestions que es van fer en època del govern de CiU per portar els Jocs del Mediterrani a la ciutat”. Pujol va acompanyar els dirigents de CiU a Almeria, l'any 2005, per conèixer el balanç dels jocs organitzats per la ciutat andalusa aquell mateix any, i també va intervenir en reunions amb Jaime Lissavetzkÿ –llavors secretari d'estat per a l'esport–. Aquests són altres arguments de CiU per reforçar la tesi que Pujol coneix el procés.

Irresponsabilitat

La reacció de la candidatura tan sols va trigar tres hores i, com calia preveure-ho, va instar els actors polítics de Tarragona a deixar-los al marge de les seves disputes: “Demanem a les forces polítiques de tots els colors i de totes les ciutats implicades que no polititzin Tarragona 2017 i que no es faci servir com a instrument ni de reforçament del seu discurs ni de crítica als adversaris”. Des de la candidatura es va recordar: “Estem en plena fase internacional i diplomàtica i totes les institucions estan donant un total suport a l'estratègia dissenyada”, per la qual cosa demanen prudència i insten a fer suggeriments únicament al comitè de candidatura, que es reunirà el proper 28 d'abril. “Fer les coses d'una altra manera, voluntàriament o involuntàriament, pot perjudicar els interessos de la ciutat”.

Crítica del PSC, el PP i ERC

Els altres tres partits amb representació a l'Ajuntament van lamentar que Convergència i Unió utilitzi un projecte de ciutat com a arma electoral. La portaveu del PSC al consistori, Begoña Floria, va acusar Forns de “tornar a parlar fora de temps” i va retreure que parli d'un candidat de consens “sense haver-ho parlat amb cap altra de les formacions; tothom sap que primer es consensua i després es presenta”. Floria, a més, va reclamar “responsabilitat” i assegura que “parla amb absolut desconeixement de quina és la realitat”. Per la seva banda, el PP, malgrat que fa un any ja va suggerir –juntament amb CiU– la figura de Pujol com a home de consens, ara creu que no era el moment. “El consens s'ha de construir prèviament a fer un anunci”, va retreure el cap de llista popular, Alejandro Fernández, que considera que “resulta molt hipòcrita parlar de consens en campanya”. Sergi de los Ríos (ERC) va lamentar “la nova relliscada” de Forns, tot ironitzant sobre els bons consells dels seus “estrategs”. “És una profunda irresponsabilitat incloure la candidatura del 2017 en la batalla electoral”.

CiU de Reus proposa incorporar més agents de proximitat

El grup municipal de CiU a Reus es fixa en la seguretat ciutadana i en el programa electoral inclou promeses com ara incorporar 40 agents perquè realitzin una millor tasca de proximitat. D'aquesta manera, la federació divideix la ciutat en una vintena de zones, on actuaran aquests policies. També es volen afegir més patrulles de suport i agents que actuïn a les zones agrícoles. Entre altres propostes de seguretat, CiU també proposa instal·lar videocàmeres en diverses àrees de la ciutat; alhora que també vol elaborar una ordenança per fer recular els locals d'oci nocturn per tal que hi hagi consens entre veïns, empresa i també Ajuntament.

Ferran Bel (CiU) promet passejos amb carrils bici arran de l'Ebre

Gustau Moreno

L'alcalde de Tortosa i candidat de CiU a la reelecció, Ferran Bel, va avançar ahir una de les propostes del seu programa electoral. Bel va suggerir la construcció de dos nous passejos fluvials arran de l'Ebre, fets damunt d'unes esculleres de roca i d'uns tres metres d'amplada, que inclourien carrils bici. Bel va defensar que cal integrar millor el riu en la trama urbana de la ciutat per reforçar-hi el seu atractiu turístic, i perquè la gent puga passejar-hi i practicar-hi l'esport. Segons Bel, els passejos serien practicables més del 80% de l'any, excepte quan pugés el cabal de l'Ebre i els cobrís d'aigua. El candidat va dir que caldrà l'aprovació i el suport financer de l'Estat.

G. MORENO

Prohibeixen al govern de Cambrils fer rutes amb trenet per les obres

En resposta a una denúncia presentada per Solidaritat Catalana per la Independència, la junta electoral de zona de Reus ha decidit informar l'Ajuntament de Cambrils que té prohibit organitzar trajectes amb trenet per visitar les obres realitzades per l'actual equip de govern (PSC, ICV i ERC). I és que, segons va posar de manifest Solidaritat, el 31 de març –tres dies després que es comencés a impedir qualsevol inauguració o visita que es pogués considerar propaganda electoral–, el consistori va realitzar un recorregut gratuït per les noves obres adreçat als jubilats, i que va guiar Maricel Llaveria (PSC), regidora de Polítiques Socials i Salut.

el punt

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.