Política

L'agenda de l'alcalde Trias

A més dels grans objectius estratègics, el nou batlle haurà de donar sortida a propostes més específiques del seu programa

Entre aquestes hi ha litigar contra la SGAE, limitar el temps d'espera del bus i treure símbols franquistes

L'Ajuntament podrà avalar, si es dóna el cas, la compra d'un pis

Lluita contra la crisi, potenciar els serveis i ajuts socials i instaurar un nou model de governança basat en la cultura del pacte. Aquests són alguns dels grans objectius estratègics que l'alcalde electe de Barcelona, Xavier Trias, s'havia compromès a liderar en cas de guanyar les eleccions. Però el format i la inèrcia pròpia de la campanya electoral no han permès visualitzar algunes de les seves propostes més detallades que s'inclouen a les més de 400 pàgines de programa electoral. Ara ja es poden considerar compromisos potencials de govern, tot i que no necessàriament totes han d'acabar formant part del pla d'actuació municipal. Aquestes són només algunes de les propostes que Trias té a l'agenda:

ESTRUCTURA MUNICIPAL

L'alcalde ja no presidirà els plens, sinó que ho farà un regidor –que podria ser de l'oposició– que tindrà aquesta potestat. També s'eliminarà la figura del president de consell del districte. Els càrrecs eventuals i de confiança es reduiran en un 20% i les despeses de publicitat, reunions, conferències i protocols baixaran un 25%. El 0,7 dels ingressos propis de l'Ajuntament es destinaran a cooperació. No s'aprovarà cap nova ordenança fins que es derogui l'anterior, i el consistori haurà de tenir un catàleg de llocs de treball.

política econòmica

S'aplicarà una bonificació universal en l'IBI per a famílies nombroses, les taxes no pujaran per sobre de l'IPC, es diferirà el pagament de l'IAE a les empreses que passin per dificultats i es bonificaran les empreses que hagin incrementat la plantilla de treballadors indefinits en un 5%. Es reformularà la taxa de transmissió de parades dels mercats i l'Ajuntament actuarà com a avalador en determinats projectes d'emprenedors. A cada districte s'obrirà un viver d'empreses d'alt valor tecnològic, i s'instaurarà el mètode del confirming per pagar als proveïdors.

mobilitat

Els autobusos tindran una freqüència de pas no superior als cinc minuts en hora punta, i de 15 en la resta. En el cas del Nitbus serà de 20, i les seves línies hauran de tenir el mateix recorregut que la xarxa del metro. Les motos també podran circular pel carril bus, i s'instal·laran més semàfors adaptats per a invidents. També s'implantaran línies d'autobús exprés que enllaçaran directament indrets estratègics. La presència dels radars de la Guàrdia Urbana estarà senyalitzada.

urbanisme

Cada barri tindrà una “plaça cívica” que actuarà com a epicentre de la seva vida social. S'obrirà la participació d'empreses privades en les promocions d'habitatge públic, i les polítiques municipals en la matèria se centraran a obtenir sòl. Dins el projecte de reordenació de la Sagrera, el sostre que anava a habitatge privat i activitat hotelera serà per a pisos públics. L'Ajuntament també arribarà a avalar la compra d'un pis, si es demostra que aquesta és l'única trava que impedeix l'operació.

Política institucional

L'Ajuntament reclamarà judicialment a la SGAE els béns que ha pagat en concepte de cànon digital. Es trauran tots els símbols franquistes de la ciutat, hi haurà més carrers amb noms de dona i s'obrirà un nou espai interconfessional a Barcelona –centre Abraham.

Serveis socials

La política de subvencions se substituirà per contractes programa, es crearà una borsa de cangurs municipals i una nova escala distributiva de les beques menjador. Es reforçaran els programes per inserir laboralment les prostitutes i, alhora, es mantindrà una política de tolerància zero respecte a les xarxes que les exploten. Sense deixar aquest àmbit, també es revisarà la normativa que ara regeix l'obertura de meublés a la ciutat.

Joaquim Forn serà el primer tinent d'alcalde

A banda dels contactes amb la resta de grups –dimarts es va reunir amb Jordi Portabella (UxB)– Xavier Trias està immers en el procés de traspàs de poders amb l'actual govern. Ahir mateix el futur alcalde i els seus regidors van mantenir una trobada per començar a treballar a fons en aquesta transició. Fins que aquest pas no es resolgui, no es donarà forma ni noms al nou executiu. Tot i això, dimarts el mateix Trias va donar per fet al programa 59 segons que Joaquim Forn serà el seu primer tinent d'alcalde.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.