L'alcalde de Sant Sadurní d'Anoia no afavorirà ara la consulta perquè «no és el moment idoni»

ERC avisa que, si Amat no dóna resposta a la moció aprovada, ells mouran fitxa

L'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia va aprovar el dia 30 de setembre una moció d'ERC que felicitava la demostració de civisme que va mostrar Arenys de Munt per la consulta independentista; donava suport, «quan es donin les condicions necessàries i hi hagi suficient consens social i polític dels partits amb representació a l'Ajuntament, a les iniciatives que sorgeixin des de les entitats cíviques locals per a la celebració de consultes populars sobre la independència» i instava l'associació de càrrecs electes Decidim.cat a «establir una estratègia conjunta i coordinada, juntament amb entitats de la societat civil, que permeti accions simultànies en diferents municipis». L'endemà, el regidor republicà acusava en el seu bloc personal l'alcalde d'utilitzar l'independentisme «com li convé» i donava a entendre que la consulta popular no es faria «perquè l'alcalde hi està en contra». Dilluns d'aquesta setmana, menys d'una setmana després que la moció s'aprovés, tornava a expressar en roda de premsa les seves sospites que «Amat no farà res» perquè les entitats debatin el tema però l'avisava que «si l'alcalde, com a representant màxim del municipi no ho fa», ho faran ells com el partit que va portar la moció al ple i que demanarà que els partits que també hi van votar a favor (PSC i AMI) també ho facin. En la moció del dia 30 hi va votar en contra CiU i el PP. Prat va recordar que és il·legal que els ajuntaments facin aquestes consultes «però no ho és el fet que l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia faci una trobada amb les entitats per debatre la consulta».

El cap d'ERC al municipi va recordar que, tot i que Amat és membre adherit de Decidim.cat, l'únic representant del municipi que va anar a una reunió del col·lectiu amb els alcaldes dels municipis que han aprovat mocions a favor de la consulta independentista va ser el regidor d'ERC Josep Maria Ribas. Segons van explicar els republicans durant la reunió que es va fer a Caldes de Montbui es va deixar a les mans dels alcaldes la decisió de convidar a fer la consulta els dies 13 de desembre d'aquest any o el 28 de febrer i el 25 d'abril del proper.

L'alcalde respon

L'alcalde de Sant Sadurní d'Anoia, Joan Amat, va assenyalar ahir que «les opinions són lliures» i va assenyalar que ell també té el seu dret a decidir i que considera, tot i estar d'acord amb la consulta, que «ara no és el moment més idoni per fer-la per la manera com podria afectar aquesta consulta no només el municipi sinó també Catalunya». Amat ja havia expressat dies abans de la presentació de la moció la seva por pels efectes que una consulta com aquesta podria tenir en l'economia local –tot recordant el boicot del cava– en un moment de crisi. Amat va reiterar ahir la posició del seu govern expressada en el ple per la portaveu, Maria Rosell, que va dir que són partidaris del dret a l'autodeterminació però assegurava que el vot negatiu era un exercici de «responsabilitat» i que no calia que ningú els donés «lliçons de patriotisme».


ELS PERSONATGES

JOAN AMAT
ALCALDE DE SANT SADURNÍ (CiU)
«Ara no és el moment més idoni per fer-la per la manera com podria afectar no només el municipi sinó també Catalunya. Jo també tinc el meu dret a decidir si he d'anar a una reunió. Sóc partidari de la consulta, però no ara»
ALBERT PRAT
CAP D'ERC A SANT SADURNÍ
«Joan Amat ha penjat l'estelada al balcó l'Onze de Setembre i ha cridat des d'aquest balcó un visca Catalunya lliure. Aquest mateix Joan Amat nega que els ciutadans es puguin expressar com ho ha fet ell quan li ha convingut»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.