Olis Faiges reclama ajuts del govern per traslladar-se al polígon Catalunya Sud

Agricultura podria subvencionar la planta d'envasament d'oli

«Hem presentat el projecte als departaments d'Agricultura, Indústria i fins i tot al de Presidència», ha explicat el director general d'Olis Faiges, Josep Arques. Concretament, l'empresa preveu invertir 25 milions d'euros en la construcció d'una factoria de refinatge i envasament d'olis al Catalunya Sud, una planta que permetria ampliar la seua capacitat de producció actual. Així, la nova planta tindria una capacitat de refinatge de 350 tones d'oliva, 350 tones de gira-sol i 200 tones d'oli de pinyolada diàries, mentre que la capacitat d'envasament seria de 60 milions de litres anuals. Seria una planta similar a la que l'empresa va posar en funcionament fa dos anys a Daimiel (Castella-la Manxa), i que va implicar retallar part de la plantilla a Tortosa. «Necessitem ampliar les nostres instal·lacions perquè malgrat la crisi econòmica estem en fase de creixement», ha manifestat Arques. Aquesta ampliació suposaria que l'empresa oleícola passaria de 50 a 150 treballadors a les Terres de l'Ebre, i per això reclama el suport del govern.

Una de les línies d'ajut a què es podria acollir Olis Faiges és els ajuts a indústries agroalimentàries del Feoga, segons ha explicat el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya. «La nostra voluntat és ajudar aquesta empresa perquè inverteixi a les Terres de l'Ebre», ha dit Espanya. En aquest sentit, Agricultura podria subvencionar fins a un 20% de la inversió (amb una inversió màxima de 5 milions d'euros) o bé facilitar a l'empresa un 80% del finançament a través de crèdits bonificats de l'Institut Català de Finances. Amb tot, Olis Faiges no ha presentat encara el projecte executiu a Agricultura per poder rebre aquests ajuts, sinó que fa mig any va plantejar un avantprojecte. Pel que fa al Departament d'Innovació, el director dels serveis territorials, Josep Monclús, ha assenyalat que no s'hi ha posat en contacte.

Negocien l'aprofitament urbanístic

GUSTAU MORENO

El trasllat de la planta d'Olis Faiges al polígon Catalunya Sud implicarà la transformació urbanística d'una superfície de 22.543 metres quadrats al nord del barri de Ferreries. De fet, és un sector que el nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) ja delimitava com a pla parcial de la Fàbrica de Faiges, però que després d'un recurs de la societat Ideal ha esdevingut un pla de millora urbana. El 10% dels terrenys seran per urbanitzar els carrers, i un mínim del 50% de la superfície serà d'ús públic, segons un edicte de la Generalitat publicat el 2 d'abril. El 35% dels habitatges que es construeixin hauran de tenir algun tipus de protecció. De fet, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va explicar ahir que estan negociant amb el grup oleícola, però també amb la Generalitat, un conveni que facilite el desmantellament de la fàbrica actual i el desenvolupament urbanístic del sector. De fet, el grup Faiges ja té una constructora pròpia, Dertusa SL, que podria assumir l'operació. Segons Bel, el conveni podria solucionar el desacord de l'empresa amb el POUM i permetre més edificacions en altres terrenys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.