el contrapunt

Tortosa modificarà el pla d'urbanisme per facilitar el trasllat d'Olis Faiges

L'Ajuntament aprova el conveni que amplia l'aprofitament urbanístic de l'actual planta oleícola

La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va remarcar ahir al vespre la importància que «una empresa tan important com és Faiges» haja decidit mantenir la seua activitat a Tortosa, amb el trasllat al polígon industrial Catalunya Sud. De fet, que l'empresa es comprometés a mantenir la seua activitat al terme de Tortosa havia estat una de les condicions prèvies que havia posat el PSC per donar suport al conveni urbanístic, que ahir es va poder aprovar per unanimitat. Roigé va aprofitar el ple ordinari per anunciar que l'aprovació del conveni entre el consistori i Olis Faiges comportarà, també, haver de fer una modificació puntual del POUM, en la línia del que havia dit l'alcalde de Tortosa la setmana passada. Així, Ferran Bel va assenyalar dimecres que confien que «la resta d'administracions –en referència a la Generalitat– també ajuden» a facilitar el trasllat de la planta, una inversió que l'empresa ha quantificat en 25 milions d'euros.

Així, la modificació puntual del POUM haurà de ser aprovada per la comissió territorial d'Urbanisme, que és qui tindrà l'última paraula sobre l'operació pactada entre l'Ajuntament i l'empresa oleícola. Però a banda, Olis Faiges també ha demanat ajudes al govern català per finançar el trasllat. L'empresa preveu construir al Catalunya Sud una factoria de refinatge i envasament d'olis, una planta que permetria ampliar la seua capacitat de producció actual. A més, Olis Faiges té una constructora pròpia, Dertusa SL, que podria assumir l'edificació dels 280 habitatges que, segons el conveni, es podran construir als terrenys que quedaran alliberats al barri de Ferreries amb el trasllat de la planta.

Inicialment, l'anomenat pla de millora urbana de la Fàbrica de Faiges preveia la construcció de 100 habitatges per hectàrea; però, a partir del conveni signat ara amb l'Ajuntament, l'aprofitament urbanístic s'eleva a 110 pisos per hectàrea. L'alcalde ja va detallar que, amb l'increment de l'edificabilitat del sector i el fet de poder construir-hi més pisos, l'empresa espera obtenir un benefici que li puga servir per finançar el trasllat de la seua planta al Catalunya Sud. A més, Bel va defensar que el conveni serveix per tancar el conflicte entre l'empresa i l'Ajuntament, que va recórrer contra l'anterior pla parcial de la Fàbrica de Faiges previst en el POUM. Per la seua banda, l'Ajuntament rebrà terrenys al mateix sector de Ferreries per fer-hi 150 aparcaments, així com 375.000 euros i un segon solar al carrer Joan Baptista de la Salle, en què el consistori podrà construir una vintena de pisos protegits. Segons el conveni, el trasllat haurà de fer-se abans de vuit anys, i la previsió d'Olis Faiges és ampliar l'actual plantilla, de 100 a 150 treballadors. Serà una planta semblant a la que va posar en marxa fa dos anys a Daimiel (Castella-la Manxa), una deslocalització que va deixar sense feina una vintena de treballadors. De fet, el novembre del 2006 ja es va parlar del trasllat al Catalunya Sud, però mantenint només una refineria.

Noms de comarca per als carrers del Catalunya Sud

gustau moreno

El ple de Tortosa va aprovar ahir el nom dels carrers del Catalunya Sud que són al seu terme municipal –el polígon també té terrenys que pertanyen a l'Aldea–, i que encara no tenien cap nomenclatura oficial. Per fer-ho, s'ha triat la fórmula neutra de batejar els carrers amb els noms de comarques de Catalunya. Però han tingut prou cura de no repetir el noms del carrer de la Terra Alta i del carrer del Montsià, que ja existeixen a l'EMD de Jesús. Els nous vials del Catalunya Sud es diuen carrer Ribera d'Ebre, carrer Segrià, carrer Baix Camp, carrer Priorat, carrer Tarragonès i carrer de l'Alt Camp. L'explicació oficial és que són les comarques de l'Ebre i veïnes a l'Ebre –tot i que s'han deixat el propi Baix Ebre– que encara no havien donat cap nom als carrers de Tortosa. Però hi ha un matís important: amb una altra visió del tema, també són igual de veïnes el Baix Maestrat, els Ports, l'Alt Maestrat i el Matarranya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
transports

En servei la nova parada de Glòries a les línies T4, T5 i T6 de tramvia

barcelona
SERVEIS

Nou pas de vianants accessible entre el passeig Verdaguer i l’estació d’Igualada

IGUALADA
societat

Territori obre el procés per expropiar els primers 5 pisos buits de grans tenidors

barcelona
SOCIETAT

Pescadors de Vilanova i la Geltrú i Llançà, medalles de la pesca catalana 2024

VILANOVA I LA GELTRÚ
serveis

Ferrocarrils posarà noves tanques entre Bellaterra i la UAB perquè els animals no creuin la via

BELLATERRA

La UdG s’uneix al Mes del Comerç Just

girona
Salut

Més enllà dels estudis clínics convencionals

urbanisme

Impuls a la renaturalització de l’avinguda Doctor Fleming de Lleida

Lleida

Estudiants d’ESO del Ripollès ajuden a persones grans a fer servir el mòbil

camprodon