Un mateix producte pot valer fins a cinc cops més segons en quin mercat gironí es compri

Aquest reportatge analitza els preus d'una vintena de fruites i hortalisses a les principals poblacions de la demarcació

En època de crisi cada euro compta. I omplir el cistell de la compra és un dels aspectes en què més s'hi fixa el ciutadà. Els mercats setmanals són un bon lloc per aconseguir productes de qualitat a preus ajustats. Però en aquests preus ajustats, hi trobem variacions ostensibles d'una parada a una altra i d'un municipi a un altre.

En el gràfic d'aquesta informació, s'hi poden trobar els preus més cars i els més barats de vint productes (fruites i hortalisses) de setze mercats setmanals gironins. Són preus recollits la setmana del 16 al 22 de novembre. La primera anàlisi que en podem fer és que la oscil·lació de preus dins un mateix mercat pot ser important. Per exemple, la pera a Girona es venia des de 0,50 euros/kg fins a 1,35. O la mongeta, a Lloret, entre 1,95 i 4,50 euros/kg. És més gran la variació de preus en un mercat com més parades hi ha. Obviament, la guerra és més aferrissada si hi ha més competència.

D'altra banda, les diferències d'un mercat a un altre poden ser espectaculars. Per comparar-ho, hem fet una mitjana del preu de cada producte i l'hem comparada municipi per municipi. Les dades constaten que, en alguns casos, un producte pot arribar a costar fins a cinc vegades més. És el cas del tomàquet d'amanir. La mitjana, a Banyoles – on és més barat–, és de 0,72 euros/kg si bé a Palafrugell la mitjana és de 3,60 (un 396% més o, dit d'una altra manera, cinc vegades més car). En canvi, en altres productes les diferències són mínimes. En la taronja, no s'arriba al 42% (a Cassà costa 0,82 euros/kg de mitjana i a Palafrugell, 1,95).

Segons les dades recollides la setmana del 16 al 22 de novembre, el mercat que oferia els productes més cars era Palafrugell i on eren més barats, a Girona i Figueres. Però aquest rànquing pot variar cada setmana ja que els preus no sempre són els mateixos.

(Les dades han estat recollides per M.Barrera, D.Vilà, M.Vicente, J.Colomer, R.Esteban, J.Casas, A.Vilar, O.Pinilla i J.Puigbert).

TAXES

Salt
La mitjana de les parades són de 8 a 10 metres i, el cost, entre 332 i 511 euros anuals
Castelló d'Empúries
69,95 euros l'any per metre lineal
Les parades puntuals costen 2,30 euros el metre al dia
Girona
3,85 euros el metre lineal al mes per les parades fixes de productes del camp. La resta, 5,35.
Les parades eventuals de productes del camp, 2 euros al dia per metre. La resta, 2,65
Roses
73,65 euros a l'any per metre lineal o fracció
Se li afegeix la taxa d'escombraries que és entre 83 i 166,55 euros
Lloret de Mar
Per a les parades fixes, la quota és de 182,50 euros a l'any per metre quadrat. Per a les eventuals és de 0,50 euros al dia per metre
La Bisbal d'Empordà
Cada parada paga 66,35 euros per metre lineal.
Per les escombraries, 42,27 euros en el cas de fruita i verdura i 14,63 euros la resta.
Sant Feliu de Guíxols
Al mercat dels diumenges, 1,08 euros el metre quadrat al dia
Besalú
1,30 euros per metre lineal al dia
Banyoles
1,141 euros per metre lineal al dia
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.