L'Ajuntament d'Ulldecona impulsa el sector agrícola amb un banc de terres

La societat municipal comercialitzarà unes 4.500 ampolles de vi amb la marca Miliarium a partir del febrer

De moment hi ha tres pagesos que han arrendat finques a través del banc de terres d'Ulldecona, però la societat municipal ha contactat amb una quinzena més de persones interessades en aquesta opció, alguns dels quals d'Ulldecona i de municipis veïns, però d'altres de fora de les Terres de l'Ebre. «Hi ha gent interessada a venir a treballar terres de conreu d'Ulldecona, però potser no encaixen els seus interessos amb l'oferta que tenim fins ara», ha explicat la tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Ulldecona, Mirna Boix. En aquest sentit, l'Ajuntament disposa de 65 hectàrees al banc de terres, però molt fraccionades i amb algunes parcel·les petites. «Hi ha inscrites unes dues-centes finques al registre del banc», ha dit Boix. És per això que l'objectiu d'Ulldecona Activa és ampliar el nombre de finques. «El nostre objectiu és dinamitzar el sector agrari en temps de crisi i mantenir el terme municipal en les millors condicions, per tal d'evitar el risc d'incendis», ha manifestat l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura.

Tot i que l'Ajuntament no disposa d'un cens de finques abandonades, el cert és que n'hi ha nombroses, sobretot a la zona de la Foia. «Volem que la gent s'adone que no és tan difícil accedir a la terra i conrear-la», ha assenyalat Ventura. El paper del banc de terres és fer d'intermediari entre els propietaris de la terra i els pagesos, pel qual busca terres abandonades o que encara es cultiven però no se'n pot garantir la subsistència, per oferir-les a pagesos que tenen dificultats per accedir a la terra.

Pel que fa als cultius de les terres d'Ulldecona Activa hi ha de tot: oliveres, garrofers, horta, vinya, etc.

Cinc hectàrees de vinya

La producció de vi a les Terres de l'Ebre s'associa a la Terra Alta, però també hi ha tradició vitivinícola a Ulldecona. En aquest sentit, l'Ajuntament s'ha fixat l'objectiu d'evitar que es perdi aquesta tradició, i per això gestiona a través d'Ulldecona Activa 5 hectàrees de conreu de vinya. En no trobar pagesos interessats en la superfície de vinya, els mateixos tècnics de l'Ajuntament, i fins i tot el regidor de Promoció Econòmica, Lluís Millán, es van encarregar de la verema. En total es van collir 800 quilos de macabeu i 4.000 quilos de garnatxa negra i ull de llebre. Després de la verema es va procedir a l'elaboració del vi, i s'espera que el pròxim mes de febrer es comencen a comercialitzar les 4.500 botelles que s'han produït. «Serem el primer Ajuntament que comercialitza vi», ha admès l'alcaldessa d'Ulldecona. La superfície de vinya s'ha inclòs al registre de producció ecològica i s'espera que d'aquí a tres anys el vi d'Ulldecona ja tindrà el distintiu del Consell Català de Producció Agrària Ecològica. El vi, tant el blanc com el negre, es vendrà amb la marca Miliarium.

Mercat ecològic els dissabtes a la plaça de l'Església

A més de la incorporació de joves al món rural, Ulldecona Activa també fomenta les produccions locals i de qualitat i els conreus ecològics i integrats. I per facilitar el contacte entre els productors i els consumidors, cada tercer dissabte del mes s'organitza un mercat agroecològic a la plaça de l'Església, entre les deu del matí i les dues del migdia. «És una manera de tancar el cicle», ha dit Boix. El mercat s'ha posat en marxa aquest darrer trimestre de l'any, però la bona acollida que ha tingut tant entre els productors com entre els consumidors ha fet que es mantingui durant el 2010. Amb el mateix esperit del banc de terres que porta el lema A Ulldecona s'hi cull de tot, al mercat ecològic es poden trobar tot tipus de productes agroalimentaris. També s'organitzen tallers, dirigits a infants i adults, d'elaboració de pa ecològic, de manualitats amb productes reciclats i de cuina solar. El Consell Comarcal del Montsià i diverses associacions de productors i consumidors col·laboren en l'organització d'aquest mercat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.