Economia

Només 8 dels 147 càmpings gironins tenen obert tot l'any

Majoritàriament són jubilats del nord d'Europa que busquen el bon clima de la Costa Brava i serveis com la sanitat catalana

Bona part s'hi estan entre quatre o cinc mesos, d'altres fan parada de camí cap al sud de l'Estat

La majoria de càmpings de les comarques gironines estan acabant de fer les darreres intervencions de millora de les seves instal·lacions per encetar la temporada pels volts de Setmana Santa. Alguns, però, ja fa mesos que estan en funcionament. De fet, són càmpings que tenen obert tot l'any (o com a mínim onze mesos). I a les comarques gironines només en trobem 8 d'aquestes característiques dels 147 que hi ha registrats. Segons l'associació de càmpings de Girona, són el Joncar Mar de Roses, el Cala Montgó de l'Escala, l'Internacional de Calonge, Les Medes de l'Estartit, el Santa Elena de Lloret i el Cavall Mar, La Masia i S'Abanell, tots tres de Blanes.

Un dels casos més destacats és el de l'Internacional de Calonge que, durant els seus cinquanta-un anys de funcionament, no ha tancat ni un sol dia. O el del càmping Les Medes, de l'Estartit, que disposa d'un ventall d'activitats culturals pels clients d'hivern, que inclouen excursions al castell del Montgrí i al monestir de Núria o classes de castellà, entre altres. “Estem parlant d'una clientela que majoritàriament són jubilats europeus que busquen un bon clima per passar l'hivern i que tenen més inquietuds culturals que el turista d'estiu, que només acostuma a buscar el sol i la platja”, expliquen Josep M. Pla i Joaquima Coll, propietaris del càmping Les Medes. Actualment tenen un centenar de clients a les seves instal·lacions. La majoria són d'estada llarga –de fins a quatre mesos–. D'altres, són clients que es dirigeixen cap a Alacant o Andalusia i fan parada a Catalunya. N'hi ha de més aventurers i el seu destí final és l'Àfrica. Són alemanys, holandesos, finlandesos o d'altres països del nord d'Europa.

Sanitat, clima i diners

De Catalunya els atrau una sanitat que consideren de molt bona qualitat, un clima que no troben al seu país i, econòmicament, els surt a compte. I és que, per menys de 400 euros mensuals, disposen de tots els serveis del càmping –menys que un lloguer en un país nòrdic.

Pel càmping, tenir obert tot l'any suposa funcionar com una empresa convencional. “Tenim una plantilla fixa de deu persones tot l'any, que es reforça d'abril a octubre fins a 25 i que arriba a 33 els mesos de juliol i agost”, explica Pla. Per tant, ja tenen un personal fixe format i el que fan és reforçar-se a l'estiu amb estudiants. Una fórmula que els està donant bons resultats.

La meitat són de segona categoria i només dos de luxe

Al conjunt de les comarques gironines hi ha 147 càmpings registrats, segons dades estadístiques de l'Observatori de Turisme. D'aquests, 110 estan situats a la Costa Brava. Per categories, dos són de luxe, 41 de primera, 72 de segona i 32 de tercera. Els dos de luxe estan situats al Baix Empordà.

L'Alt i el Baix Empordà, els que en tenen més

Les dues comarques de Girona líders en nombre de càmpings són l'Alt i el Baix Empordà, amb 34 i 45 establiments, respectivament. Molt a prop hi trobem la Selva, amb 25. Amb menys quantitat i tancant el rànquing hi ha la Garrotxa (17), el Ripollès (13), la Cerdanya (7), el Pla de l'Estany (4) i el Gironès (2).

Amb més de 116.000 places, Girona és líder

Segons el registre d'establiments turístics de Catalunya del 2010, la demarcació de Girona continua sent líder en oferta de càmpings. Així, ofereix un total de 116.135 places d'allotjament de les 236.667 del conjunt del país. Pel que fa a la marca turística Costa Brava, hem de parlar de 105.513 places.

Bona perspectiva de reserves per aquest estiu

El president de l'associació de càmpings de Girona, Josep M. Pla, creu que hi ha bones perspectives d'ocupació per a l'estiu. “Gairebé ningú no va per sota de les quantitats de l'any passat”, diu. I això, tal com està la situació, fa ser optimista. Caldrà veure, però, com afecten la retallada de Ryanair i les revoltes àrabs.

Modificar la llei d'allotjaments turístics

L'associació de càmpings no està del tot d'acord amb la llei d'allotjaments turístics que va aprovar l'anterior govern, sobretot pel fet que es deixa totalment a criteri dels ajuntaments la regulació del sector. Per això tenen pensat, a nivell de la federació catalana de càmpings, reunir-se amb el nou govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.