Tornen a expedientar les elèctriques per haver negat informació a les distribuïdores

Competència alerta que la conducta de les cinc grans companyies es produeix en un moment crític

Segons la CNC, les pràctiques de les cinc grans companyies consistirien en la suspensió temporal a tercers –per part de les distribuïdores d'aquests grups energètics– i de l'accés telemàtic a les dades necessàries per gestionar el canvi de companyia subministradora dels consumidors finals. Competència va reiterar que creu que calen adoptar mesures cautelars per evitar aquestes situacions. L'organisme també va remarcar que aquesta conducta es produeix en un moment «crític» per a la competència amb l'entrada en vigor, a partir de l'1 de juliol, de la tarifa d'últim recurs (TUR), que serà l'única que establirà l'executiu estatal.

En el marc de l'expedient incoat, la direcció de la investigació de la CNC ha proposat l'adopció de mesures cautelars per obligar les companyies a restablir l'accés telemàtic a la base de dades de les distribuïdores i garantir a les comercialitzadores independents el normal funcionament de la gestió del traspàs de clients.

Aquest nou expedient sancionador arriba dos mesos després que la CNC ja imposés una multa de 35,8 milions d'euros a Endesa, Iberdrola, Unión Fenosa i Viesgo perquè es van negar a proporcionar «informació rellevant» a una empresa comercialitzadora (Centrica), tal com els obligava la llei.

Expedient de la CE

La Comissió Europea (CE) va obrir ahir un expedient a 25 dels 27 països comunitaris, entre els quals hi ha l'Estat espanyol, per incompliment de la normativa comunitària sobre els mercats del gas i de l'electricitat. Aquests països comunitaris «impedeixen que els consumidors europeus es beneficiïn d'un mercat energètic obert i competitiu». El comissari europeu d'Energia, Andris Piebalgs, va afirmar que en època de crisi «és inacceptable que els consumidors europeus i les empreses tinguin un mal funcionament del mercat de l'energia». La CE vol garantir que els consumidors europeus puguin disposar d'una elecció real, preus més baixos i seguretat en el subministrament.

Peticions de moratòria

La Cambra de Barcelona i la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc) van anunciar ahir que volen una moratòria en l'aplicació del nou sistema de la tarifa elèctrica. La cambra valora que la precipitació, la coincidència amb el període estival, el retard en la determinació de les tarifes públiques i la dificultat per comprar les ofertes en el mercat liberalitzat aconsellen adoptar amb urgència una moratòria i la necessitat de «proporcionar informació que permeti comparar les ofertes de les comercialitzadores amb facilitat i transparència». La cambra alerta que les pimes amb potència contractada superior a 10 kW i que abans de l'1 de juliol no hagin contractat en el mercat lliure «es veuran penalitzades amb un increment molt significatiu en les tarifes». La petició de moratòria de la Cambra de Barcelona s'afegeix a la de la Pimec, que dilluns va fer la mateixa reivindicació.

La Confavc ha convocat per avui diverses concentracions arreu de l'Estat, també a Barcelona, per demanar que el govern espanyol aturi l'aplicació de la TUR i per denunciar que la liberalització s'ha fet a «esquenes del veïnat, ja que no ha rebut ni informacions del funcionament de les noves regles del joc, ni tampoc ha participat en el procés opac de la liberalització, conduït pel lobby empresarial.»

Unesa i OCU

La patronal elèctrica Unesa i l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) van expressar visions diferenciades respecte a la nova tarifa. Mentre el president d'Unesa, Pedro Rivero, va dir que la factura de la llum «no ha de pujar en xifres substancials», tenint en compte que el barril de petroli s'ha abaratit en el darrer any, l'OCU va advertir sobre una previsible pujada de la llum «perquè es considera que el preu oficial de l'electricitat està per sota del seu cost, i farà que la TUR augmenti progressivament fins al 2012». L'OCU alerta que els usuaris que tenien un tarifa nocturna són els que més negativament els perjudicarà la mesura, «ja que en tenir més de 10kW no tindran dret a la TUR».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.