Les compres als comerços s'han frenat en espera de les rebaixes, que s'obren dimecres

Aquesta situació és molt més accentuada que altres anys pel context econòmic de crisi i fa uns quinze dies que dura

Un volt pels comerços gironins ja posa de manifest de manera clara la situació que s'exposa des del sector. Moltes botigues són buides de compradors i hi ha força paràlisi en les vendes, a causa de l'acostament del període de rebaixes, però també pel context econòmic de crisi que intensifica una situació que en èpoques anteriors es produïa de manera molt menys significativa. «Això es notava els darrers dies abans de rebaixes, però ara ja fa més de quinze dies que es detecta que la gent espera que comenci la campanya per anar a comprar», indica el president de l'agrupació de Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer.

Reactivar vendes

El president de l'associació Comerç de Figueres, Jordi Rotllan, també manté que el consum «està paralitzat» en espera del començament de la campanya. «Això ja es produïa altres anys, però ara és molt més accentuat», destaca. La dinamitzadora de la Unió de botiguers de Ripoll, Roser Rigola, i la presidenta de l'associació de comerciants d'Olot, Mercè Soler, també destaquen aquesta frenada en les compres i coincideixen a remarcar que la gent espera més que mai les rebaixes.

El president de l'associació de comerciants del Pla de l'Estany, Manel Vila, afirma que «la crisi es va estenent com un taca d'oli» i hi ha molta retenció a l'hora de consumir. «Confiem que les rebaixes serveixin per reactivar les compres», afirma. El portaveu de l'associació de botiguers Blanes Centre, Ricard Borrell, també confia que el consum es reactivi per les rebaixes.

En èpoques de bonança, des de les associacions s'havia destacat, en diverses ocasions, la durada llarga que tenien les campanyes de rebaixes. Ara, però, hi ha molts establiments que s'apunten a aplicar descomptes previs amb força dies d'antelació, per intentar reactivar el consum, i esperen les rebaixes amb optimisme per atreure més compradors. En molts establiments ja s'anuncien des de fa dies promocions i ofertes de productes.

Pel que fa a les vendes de l'estiu, fins ara han estat fluixes, tot i que aquest any ha fet calor. Molts comerços ja han reduït compres, a causa de la situació que viuen des de fa mesos, però tot i això es preveu que hi hagi molt d'estoc per triar i remenar per les rebaixes.

Productes molt rebaixats

Pel que fa als descomptes, es preveu que en alguns comerços comencin sent del 30 per cent, però que en d'altres puguin ser fins i tot superiors al 50 per cent ja d'entrada. En les rebaixes d'altres anys era habitual que els descomptes comencessin de manera suau i que anessin augmentant de manera progressiva a mesura que la campanya de rebaixes avançava. Per les rebaixes de l'hivern passat, però, ja hi havia descomptes molt importants d'entrada en molts establiments de les comarques gironines. Des d'alguna de les associacions s'alerta que «molts descomptes tampoc no asseguren vendes massives».

Descomptes previs

Molts establiments de les comarques gironines estan aplicant descomptes puntuals i promocions abans de començar el període de rebaixes, com a fórmula per intentar reactivar el consum. Des d'algunes associacions es destaca, però, que això encara era més accentuat en l'època hivernal, abans que comencessin les darreres rebaixes d'hivern. El cert és que els botiguers consultats coincideixen a destacar que des de finals de l'any passat les vendes costen molt més, a causa del context econòmic que es viu. Segons es destaca des del sector, el consum s'ha reduït i es detecta que es fan moltes més compres per necessitat, i que hi ha un canvi en els hàbits dels compradors. «La gent va assumint molt més el seu poder adquisitiu», destaca la dinamitzadora de la Unió de Botiguers de Ripoll, Roser Rigola. «La gent compra ara bàsicament el que necessita», indica el president de l'agrupació de Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer. En molts casos la reducció de els compres, però, també s'atribueix a un efecte psicològic. «Hi ha persones amb poder adquisitiu que també han reduït el consum per falta de confiança a conseqüència de la crisi», s'afirma des del sector.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.