Quatre artistes ebrencs forjats als vuitanta reflexionen sobre la memòria de l'entorn

Leonardo Escoda, Manel Margalef, Josep Salmeron i Lluís Vives fan servir el paisatge per revisar les seues trajectòries

El paisatge i la memòria de l'entorn és la temàtica al voltant de la qual els quatre artistes que protagonitzen La mirada reposada han creat l'obra que es pot veure a la mostra. «És una metàfora per revisar la pròpia creació», explica Leonardo Escoda, que és també el comissari de l'exposició. Així la mostra és en realitat una suma de quatre exposicions en les quals aquests quatre artistes expressen amb el llenguatge que els ve de gust una idea. Els quatre són actualment docents i vénen del món de la pintura però només Salmeron opta pel llenguatge pròpiament pictòric i expressa a través de catorze dibuixos el seu concepte de paisatge, defugint en tot moment les paraules per explicar el contingut de la seua obra.

Lluís Vives ha triat la fotografia per retratar espais deshabitats de Tortosa, ciutat en la qual va viure alguns anys. «Maneres diferents de mirar, amb una certa memòria, algunes coses del que és Tortosa», explica en els fulls informatius.

L'ampostí Manel Margalef continua amb la seua obsessió per l'arquitectura de les coses i recrea amb dibuixos i escultures l'estructura dels ponts sobre l'Ebre.

Finalment, Escoda fa servir la fotografia, la pintura, però sobretot una videoinstal·lació per expressar el pas del temps en el seu paisatge vital i creatiu. Obra morta es diu i la videoinstal·lació és una projecció d'ombres on s'intueix la presència del riu i se sent una composició musical de Josep Lanau que mescla les notes del piano amb el soroll que fan els cotxes quan creuen el pont del Mil·lenari.

«És una exposició oberta ja que els quatre artistes continuarem treballant aquesta temàtica», puntualitza Escoda.

Un llibre a la tardor

L'exposició es podrà veure a la tardor al Museu d'Art Modern de Tarragona i per complementar-la es presentarà un llibre catàleg, en el qual encara s'està treballant, amb un text de cadascun dels artistes en què s'explica el context teòric de la seua obra i s'ampliarà amb altres creadors dels vuitanta com ara els poetes Albert Roig i Zoraida Burgos o el fotògraf Jep Colomé, entre d'altres.

Amb vista a l'any vinent no es descarta que l'Escola d'Art produïsca una altra exposició centrada en els creadors ebrencs dels anys noranta o de la fi de segle.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.