plaça major

Per un canvi de model econòmic

Cal un gir urgent que cada cop volen més veus

Ja fa mesos que es parla d'una crisi econòmica global. Cada dia en veiem mostres en la nostra vida més quotidiana o als mitjans de comunicació. Una crisi que ha servit també per posar de manifest tota una sèrie de problemàtiques anteriors, com l'ambiental o la social, que obliguen a repensar el sistema. És en aquest context que més de 130 joves catalans/es, valencians/es i de les Illes hem afrontat el repte de reflexionar sobre les causes, però sobretot de buscar-hi possibles solucions. Sota el lema Crisi i canvi en el model econòmic actual s'ha dut a terme a Sant Feliu de Guíxols l'onzena trobada Triangle Jove, amb representants d'entitats juvenils del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana i del Consell de la Joventut de les Illes Balears.

Som joves i patim molt la crisi, però no només ens en lamentem. Som entitats compromeses amb el nostre entorn i ho volem continuar sent. Volem anar cap a una economia amb responsabilitat social i ambiental, basada en el cooperativisme i no en el lucre. Volem transparència política, democratització de les relacions laborals. Volem, en definitiva, una societat del benestar. No cal inventar massa coses. Com sempre, la participació col·lectiva i la implicació en l'entorn són garantia de progrés i de defensa de drets, l'associacionisme és formació i la formació, creixement. Per fer possible aquest canvi de model instem les administracions que promoguin polítiques laborals que eradiquin l'economia submergida i la contractació precària; l'afavoriment de nous jaciments d'ocupació vinculats a les energies renovables, les noves tecnologies i la recerca; que es fomenti el lloguer i es limiti el preu de l'habitatge; que es garanteixi educació i sanitat públiques i de qualitat. En l'àmbit financer és bàsic el control i democratització del sistema; la compra pública responsable, la potenciació de la banca ètica. A nivell productiu proposem emprar totes les eines governamentals per evitar deslocalitzacions d'empreses i fer més partícips els sindicats en la presa de decisions. També cal legislar d'una manera més estricta en matèria mediambiental, afavorir els criteris de proximitat i traçabilitat en les relacions comercials, fer obligatòria la petjada ecològica en l'etiquetatge dels productes. Sabem que canviar de model no és fàcil, però es tracta d'un gir urgent, que cada cop demanen més veus. Nosaltres continuarem treballant per la millora de les condicions de vida dels joves dels Països Catalans.

(*) Presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC)

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.