Gairebé com el Tour

Tarragona viu amb emoció el pas de la Vuelta i s'acosta a les sensacions de Girona i Barcelona

Josep Fèlix Ballesteros
ALCALDE DE TARRAGONA
«Com a alcalde és un honor donar la benvinguda a la fase de la península de la Vuelta. És fantàstic acabar la temporada turística amb un altre ple d'ocupació hotelera i hem d'agrair l'oportunitat al director general d'Unipublic, Javier Guillén, a qui aquest matí hem pogut veure corrent amb la samarreta del Nàstic que li hem regalat»
Xavier Tondo
CORREDOR DE L'ANDALUSIA
«Avui afronto l'etapa amb més energies, perquè estic amb la gent de Tarragona. A veure si, amb el seu caliu, les conseqüències de la caiguda de Lieja poden millorar una mica»
«Sé que hi ha gent que parla de mi amb vista a la general, però jo vull anar dia a dia perquè m'agrada ser prudent. Per circumstàncies he debutat en una gran volta amb 30 anys i la última setmana em fa molt de respecte perquè, a més, és molt dura. Pot ser que vagi a més, però també pot ser que vagi a menys»
Xavier Florencio
CORREDOR DEL CERVÉLO
«Veure al centre de Tarragona tanta gent que t'ha vist créixer és especial» «Estic motivat perquè corro a casa però, com que m'ho conec, sé que no és el dia per atacar. Prefereixo guardar forces, perquè tinc algunes etapes marcades en què tinc previst provar-ho»

La del 2009 és, probablement, l'edició de la Vuelta a Espanya que ha aconseguit estar més pròxima al Tour de França. ASO, que té el 49% de les accions d'Unipublic des de mitjan l'any passat, ja ha començat a fer notar la seva voluntat de modernització de la prova; les etapes per Holanda i Bèlgica, tot un èxit de públic, han donat al recorregut una dimensió més internacional que mai; i la presència de grans corredors com ara Andy Schleck, Cadel Evans, Alejandro Valverde, Samuel Sánchez i Ivan Basso, els quatre últims amb contrastada fam de triomf, han augmentat ostensiblement el nivell de qualitat dels ciclistes en relació amb els últims temps. Per tot plegat, Tarragona ahir no va experimentar les sensacions viscudes a Girona i Barcelona el mes de juliol passat, però gairebé. La gent va respondre de manera massiva a la crida del pilot en la línia de sortida, i diverses persones es van distribuir per les carreteres que portaven a la meta de Vinaròs per donar suport als seus ídols. Sobretot, a Mont-roig del Camp, on un grapat de pancartes ben elaborades van acompanyar els crits d'ànim a un dels més distingits fills predilectes de la població: Xavier Florencio.

«Aquí a Tarragona he trobat a faltar alguna gent. Això vol dir que a Mont-roig n'han preparat alguna de grossa», va destacar abans de la sortida el corredor del Cervélo, que ja havia estat objecte d'un merescut homenatge a la seva arribada a l'aeroport de Reus. «Ara potser no m'he n'adono, però quan em retiri aquest dia segur que és un dels que recordaré més», va afegir Florencio que, això sí, com que coneix el traçat com el palmell de la seva mà, tenia clar que la d'ahir no era «una etapa per buscar l'escapada».

L'altre corredor de la zona que afrontava una jornada memorable, i més encara tenint present que està vivint el seu debut en una volta de tres setmanes, és el vallenc Xavier Tondo. El corredor de l'Andalusia, inclòs recentment en la preselecció espanyola per al mundial de Mendrisio, va destacar el seu temor per les conseqüències de la caiguda a Lieja: «Podrien derivar en una tendinitis.» Tot i això, va mostrar la seva esperança que, gràcies «al caliu de la gent de Tarragona, de la família, de la xicota, dels amics» i companys seus de pedalada de la infància, passar una etapa que considerava «de prova» fos una mica més fàcil. Això sí, també va tenir un record per a la Volta a Catalunya, i va demanar la mateixa resposta per a una competició «que gairebé és centenària».

Tondo, com tots els ciclistes presents, va quedar impressionat de l'ambient que es va viure a Bèlgica i Holanda, però Tarragona també va aconseguir estar a l'altura. Així ho va reflectir Juan José Cobo (Fuji-Servetto): «He trigat 20 minuts per anar a agafar el dorsal, però tant de bo en la resta d'etapes hi hagi tanta expectació com aquí.»

Carme Mas valora el gran any de Catalunya

La presidenta de la Federació Catalana de Ciclisme, Carme Mas, es va mostrar entusiasmada per l'èxit de la sortida a Tarragona, i ho va lligar amb les experiències a Girona i a Barcelona amb el Tour: «Els alcaldes que han permès viure aquests esdeveniments es mereixen un 10, perquè ja tocava. Ara a nosaltres, com a federació, ens correspon aprofitar-ho per fer promoció del ciclisme.» En aquest sentit, tot i lamentar la desaparició de la volta a Lleida –l'única capital de demarcació que no ha comptat amb el pas d'una gran volta–, també va voler destacar el congrés de cicloturisme que s'hi farà el pròxim mes d'abril.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.