la galeria

El tren de l'exili

El proper dissabte 23 de maig, a la població de Portbou, al cor de l'Albera Marítima, tindrà lloc un esdeveniment cultural –de dimensió europea– de primera magnitud: una jornada historicocivicofestiva, que s'iniciarà a l'estació de França de Barcelona a les vuit del matí. A aquella hora sortirà, de la majestuosa estació de la Ciutat Comtal, un tren especial, el tren de l'exili, amb la prevista arribada a Portbou a dos d'onze del matí. Aquest tren, carregat d'història i simbolisme, se'n tornarà cap a la capital catalana a les sis de la tarda.

El tren de l'exili i la inauguració, al coll dels Belitres (al bell mig dels termes municipals de Portbou i Cervera de la Marenda), de l'Espai de la Memòria commemoratiu de la retirada i l'exili republicà de 1939 representa una aportació important de voluntat política, per tal de recuperar uns fets llastimosos, que mai s'haurien d'haver oblidat. El tren de l'exili és una oportunitat d'or per rescatar el passat tèrbol, reafirmar –en el present– uns valors democràtics i europeistes i, alhora, projectar cap al futur els anhels d'una societat més justa, humana, equilibrada i racional, en què el tren –com a expressió d'unes idees i qualitats de bé públic al servei de la col·lectivitat– pugui tenir més protagonisme que en l'actualitat. Aquest tren de l'exili, omplert al·legòricament de records i sofriments d'un repugnant passat totalitari (anticatalà i antieuropeu), hauria de tenir una mena de nexe d'unió amb els trens reivindicatius i, a voltes atrotinats, del present; per, també, enllaçar amb l'esperança d'uns trens del futur (el tren de l'eurodistricte) que donin servei al conjunt del territori i ajudin a vertebrar un turisme, històric i identitari, que contribueixi a crear benestar entre els estadants de la contrada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.