Sabaté nega que hagi comès irregularitats i diu que les acusacions de Bel són falses

Afirma que l'alcalde de Tortosa practica contractacions partidistes i que té factures sense pressupost i sobrecost en obres

Joan Sabaté va comparèixer ahir per intentar desmuntar les «falses acusacions» que Ferran Bel va pronunciar divendres sobre els últims dos anys dels socialistes a l'alcaldia de Tortosa. Segons Sabaté, el seu govern no va incórrer «en cap il·legalitat, i molt menys en temes de contractacions i qüestions econòmiques». En aquest sentit, el portaveu del PSC va deixar clar que durant el mandat anterior «no es va aprovar ni un sol contracte amb clàusula suspensiva o en contra de l'opinió de la Intervenció o de la secretaria municipals, que són els que s'encarreguen de determinar la legalitat o no d'una actuació a l'Ajuntament». «Qui digui el contrari que ho demostre, ja que la resta són opinions gratuïtes», va remarcar. De fet, Sabaté va recordar que el seu govern va dotar el consistori d'un interventor i d'una tresorera que per primer cop a Tortosa eren habilitats estatals, ja que el seu objectiu va ser «sanejar l'economia municipal i també donar garanties de transparència i d'independència».

Sobre l'informe redactat pel despatx Faura i Casas, el portaveu del PSC va evitar desacreditar-lo. Però Sabaté va precisar que moltes de les conclusions de l'estudi econòmic i financer són «opinions», i que els seus redactors van fer-lo només a partir de la documentació que els va facilitar el govern de CiU i ERC. «Els mateixos assessors ja indiquen que hi ha informació que no els consta, perquè el govern municipal ha donat el que ells han cregut convenient i no tota la informació», va reiterar Sabaté. En la mateixa línia, el portaveu socialista va remarcar que l'estudi «no és cap auditoria», i que fa poc temps que el govern municipal va accedir a facilitar-los una còpia del document, l'encàrrec del qual va costar 18.000 euros a l'Ajuntament. «Tenim molts problemes per accedir a la informació», va lamentar.

Pavelló firal

Sabaté va tenir un interès especial a defensar la seua gestió en el projecte del pavelló firal, una de les obres més emblemàtiques del seu mandat. L'exalcalde va negar que s'hagués produït una desviació pressupostària de més de 5 milions d'euros, i va recordar que el sobrecost de 3,5 milions va ser per les obres de millora de l'entorn i per la construcció dels accessos. A més, Sabaté va remarcar que abans de deixar l'alcaldia va signar un decret perquè es paguessen les factures pendents del pavelló de Remolins, però que Bel va anul·lar l'ordre per poder disposar dels diners, per fer altres obres «i poder acusar el govern anterior de deixar un forat». A més, l'exalcalde va assenyalar que totes les contractacions de personal van fer-se amb l'aval dels òrgans de control municipals, i va acusar Bel d'haver importat del Consell Comarcal del Baix Ebre la seua política de personal, tot convertint l'Ajuntament en «una oficina de col·locació». En la mateixa línia, Sabaté va recordar que l'any 2008 Bel va acumular factures per valor d'1,7 milions d'euros, també sense seguir el procediment ordinari, i que després les va validar a través del ple. A més, va destacar que el govern de Bel també ha hagut d'assumir sobrecostos per obres sobrevingudes. Segons Sabaté, és el cas de les obres a l'Espai Sant Domènec, on ara s'ha instal·lat el Centre d'Interpretació del Renaixement.

Ni al fiscal ni al jutjat

GUSTAU MORENO

La crispació política a Tortosa ha assolit el punt més àlgid des que el convergent Ferran Bel va accedir a l'alcaldia, al maig del 2007. El socialista Joan Sabaté va negar ahir que ja haja començat la precampanya, però va dir que Tortosa «no es mereix» un alcalde «autoritari i intolerant», «megalòman i obsessionat pel poder», que no respecta «el joc democràtic de govern i oposició», i que després de guanyar les eleccions «hauria volgut esborrar els socialistes del mapa». Però la polèmica més agra entre Bel i Sabaté no arribarà, de moment, als tribunals. Així, si l'alcalde va descartar divendres portar l'estudi econòmic i financer al fiscal perquè s'investiguen les presumptes irregularitats, el portaveu del PSC també va assenyalar ahir que no preveuen cap tipus d'acció legal per protegir la seua honorabilitat. «Una qüestió així no s'admetria a tràmit, perquè el poder judicial no accepta les disputes entre polítics», va precisar Sabaté, que va exigir una «rectificació pública» a Bel, tot comprometent-se a rebaixar la crispació. Sobre el tema, el president de la secció local d'ERC, Felip Monclús, va escriure dissabte al seu bloc d'internet que, si Bel té proves que s'han comès delictes, hauria d'acudir a fiscalia, però que «no es pot tirar la pedra i amagar la mà».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.