Bel destapa les «il·legalitats» de Sabaté en la contractació d'obres i de personal

La publicació d'un estudi econòmic i financer de la gestió municipal els anys 2006 i 2007 escalfa l'ambient a Tortosa

Bel va admetre ahir que s'havia equivocat, en contra del que opinaven altres membres del seu govern, quan va decidir no fer públiques les conclusions de l'estudi econòmic i financer. «No vam encarregar l'informe per esbombar-lo ni per embolicar més la situació política, ja que els ciutadans de Tortosa ja van posar els grups del govern anterior a l'oposició», va recordar l'alcalde. De fet, Bel va precisar que «les responsabilitats polítiques per la mala gestió de l'Ajuntament ja van ser purgades en les eleccions municipals del 2007». En aquest sentit, Bel va explicar que no van encarregar l'estudi econòmic i financer amb ànims de revenja contra el govern anterior, sinó per «delimitar responsabilitats» si en el futur era necessari. Així, l'informe pretén ser «una fotografia» de la situació econòmica i financera de l'Ajuntament tortosí en data de 30 de juny del 2007, poc després que Bel va assumir l'alcaldia, però també una anàlisi de la gestió municipal durant els dos últims exercicis de Joan Sabaté, i una sèrie de pautes per redreçar el rumb.

Però la gota que, segons Bel, ha fet vessar la seua paciència va ser que el portaveu del PSC l'acusés dijous d'amagar els resultats de l'informe «perquè avalen la bona gestió econòmica del govern anterior». «Ens sembla un argument kafkià, ja que els socialistes tenen una còpia de l'informe i haurien de ser els primers de veure que no els beneficia en res», va dir. De fet, l'alcalde va afirmar que assumia la responsabilitat de no haver difós l'informe fins ara. A més, Bel va advertir que la publicació de les irregularitats en les adjudicacions de les obres i en la contractació de personal pot derivar en queixes i reclamacions de les empreses i les persones que van quedar fora dels concursos i dels processos de selecció. «Es va contractar gent i es van adjudicar obres a dit, sense tenir en compte els criteris del plec de condicions ni tenir cap borsa de treball», va dir.

La regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, va ser l'encarregada de llegir alguna de les conclusions de l'informe. És el cas de la detecció de 30 contractacions de personal aprovades pel procediment de màxima urgència, que no es considera «motivada», ja que l'Ajuntament «hauria d'haver procedit a la selecció del personal mitjançant una convocatòria pública i pel sistema de concurs». L'estudi també remarca que no van publicar-se les ofertes públiques de places, i que l'Ajuntament no havia establert els mecanismes per recaptar correctament els tributs i millorar els ingressos. La regidora també va enumerar algunes desviacions pressupostàries de més de quatre milions, «amb l'agreujant que no tenien el finançament garantit», en obres com ara el pavelló firal de Remolins, la rotonda de la carretera Simpàtica o l'Espai Sant Domènec. El govern de CiU i ERC també es va trobar al calaix 553 factures pendents de pagar per valor de 6,5 milions d'euros, la majoria de les quals eren dels sis primers mesos del 2007 i sense consignació al pressupost.

No ho enviaran al fiscal

GUSTAU MORENO

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va descartar ahir fer arribar l'informe econòmic i financer a la fiscalia, ja que la seua intenció era «passar pàgina i no buscar responsabilitats més enllà de les polítiques». «Si haguéssim trobat que algú s'ha quedat diners, hauríem anat al jutjat, però això simplement ha estat un cúmul de disbarats i d'il·legalitats, un màster en mala gestió econòmica», va remarcar Bel. Per la seua banda, la regidora d'Hisenda va reiterar que l'actual gestió municipal està greument afectada pels «forats» que va deixar el govern anterior, i va recordar que una part del crèdit d'inversions del 2008 (de 3,8 milions) es va destinar a pagar obres pendents, i que una part del crèdit de 5,8 milions del 2009 encara serà per pagar obres com l'obertura del vial de Santa Clara (30.000 euros), la rotonda de la Simpàtica (126.000 euros), l'Espai Sant Domènec (7.700 euros) i una quantitat que encara s'ha de determinar del pavelló firal, ja que continuen arribant factures.

I dilluns hi ha ple

GUSTAU MORENO

La polèmica entre el PSC i el govern de Tortosa per l'endeutament municipal (el 31 de desembre del 2008 l'Ajuntament devia 40,8 milions d'euros, 3,3 milions més que un any abans i 4,6 milions més que el 2006) ha escalfat l'ambient polític, just quan els socialistes tenien pensat començar a endurir la seua oposició. A més, amb l'ambient encara crispat després que Ferran Bel acusés dijous Joan Sabaté de transfuguisme per haver deixat ICV per passar al PSC, dilluns hi haurà un ple ordinari en què poden tornar a enfrontar-se les diferents maneres de veure la gestió municipal. El ple debatrà una proposta d'alcaldia sobre el finançament municipal, ja que enguany l'aportació estatal als ajuntaments ha disminuït un 3,5%. A més, al marge d'encarregar-se diverses obres, com ara la pavimentació del camí de Campredó a Font de Quinto i diversos projectes del pla integral del nucli antic (Pincat), el ple també debatrà la moció del PSC que rebutja el crematori al cementiri de Sant Llàtzer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

ERC sotmetrà a les bases un preacord amb el PSC per entrar al govern de Barcelona

Barcelona

L’entrada en vigor de l’amnistia desferma les hostilitats judicials i Vox ataca Felip VI

madrid

Tot canviarà al Regne Unit

Londres
Lluís Guinó
Alcalde de Besalú (Junts)

“Amb l’amnistia, podré fer política sense desavantatge”

Besalú
Sílvia Paneque: “Em vaig sentir honorada i no sento frustració”
POLÍTICA

Sílvia Paneque: “Em vaig sentir honorada i no sento frustració”

GIRONA
guerra a gaza

Resposta positiva de Hamàs i la Gihad Islàmica a la proposta per a l’alto el foc

barcelona
judicial

Nova topada en perspectiva entre fiscals per l’amnistia

barcelona
Guerra a Gaza

Israel conclou les operacions al centre de la Franja

Barcelona
estats units

El fill de Biden és declarat culpable dels càrrecs per possessió d’armes

barcelona