Tarragona oblida altre cop els interessos comuns en la defensa de la capitalitat

El ple de l'Ajuntament va tombar una moció de CiU en què demanava la retirada de la llei de vegueries

Un cop vistes les conseqüències de la sessió d'ahir, va quedar palès que, per molt que en l'horitzó dels quatre partits que tenen representació en el consistori hi apareix la defensa de la capitalitat i de la denominació de la futura vegueria, la tàctica i la tècnica per aconseguir-ho no són els mateixos. Idèntics en el fons, divergents en les formes. Convergència i Unió va presentar una moció que demanava la retirada de la llei, i com era previsible, només va rebre el suport del Partit Popular. Els vots contraris dels quinze regidors de l'equip de govern van impedir qualsevol possibilitat d'èxit. El portaveu convergent, Joan Aregio, havia defensat la proposta del seu grup, tot recordant que l'actual redacció de la llei «no compleix cap dels requisits aprovats en aquest ple» i que el camí que plantejaven per conquerir la fita no suposava l'exclusió de ningú. Per això va fer una crida a l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros: «Apel·lo a la generositat política, i l'únic que ho pot fer és aquell que té la majoria.» També va deixar clar: «Si no demanen que es retiri la llei perdrem una gran oportunitat.»

Seu institucional o capital?

L'eix del seu discurs es va tornar a basar en la idea que «seu institucional no és el mateix que capital». Per la seva banda, el portaveu del PP, Alejandro Fernández, va reiterar els seus atacs contra Ballesteros, al qual va tornar a suggerir que «trenqui la disciplina de partit» i que «actuï en clau tarragonina».

Com sempre, foc encreuat.

Per PP, l'alcalde demostra covardia «perquè no s'atreveix a anar contra el seu govern», i va anar més enllà: «A vostè encara el salvarà la decisió del Tribunal Constitucional», en relació amb la sentència que ha d'emetre sobre l'Estatut. Ballesteros va subratllar que les seves actuacions han estat presidides per la coherència: «Vam decidir al·legar la llei, però mai vam parlar de la seva retirada, i per això estem actuant en conseqüència». L'alcalde va tornar a negar que pactés res amb Montilla i Ausàs i en resposta al PP, va indicar: «Prefereixo que no em salvi el Constitucional».

Avenç en la Ciutat Judicial.

El ple tampoc no va donar llum verd a la moció de CiU que proposava demanar la creació d'un pla de qualitat de l'aire, ni a una altra, també dels nacionalistes, per demanar celeritat en la construcció de la Ciutat Judicial. En aquest aspecte, el regidor d'Urbanisme, Xavier Tarrés, va explicar que la setmana passada els van presentar el projecte executiu i que és previst que les obres comencin el 2011.

També hi va haver entesa.

El ple va tirar endavant una moció, també de CiU –previ pacte de modificar algun paràgraf del contingut– per demanar que no s'aboquin aigües residuals al barranc de la Mora. Els quatre partits també es van posar d'acord per instar l'Estat a cancel·lar el deute amb Haití i per donar suport a la candidatura perquè la Fundació Vicenç Ferrer rebi el premi Nobel de la Pau.


LES REACCIONS

JOSEP F. BALLESTEROS
ALCALDE DE TARRAGONA
«Actuem en conseqüència perquè mai vam dir que demanaríem la retirada de la llei»
JOAN AREGIO
portaveu de ciu a tarragona
«Demanem la retirada de la llei perquè no compleix cap dels requisits aprovats pel ple»
ALEJANDRO FDEZ.
PORTAVEU DEL PP A TARRAGONA
«Senyor Ballesteros: trenqui la disciplina de partit i digui que no al govern»
SERGI DE LOS RÍOS
portaveu d'erc a tarragona
«Cap llei que entra al Parlament surt igual. Cal superar la distribució provincial»

Conveni amb l'Estat pels 8 milions pel mercat central

El plenari va aprovar la validació del projecte bàsic del mercat central, que és un pas previ al conveni que signaran aquesta setmana l'empresa Espimsa i el Ministeri d'Habitatge, i que escenificarà l'aportació de 8 milions d'euros de l'Estat a les obres de reforma del mercat tarragoní. Segons va explicar el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Sergi de los Ríos, «en els plens només es validen els projectes executius, però de manera excepcional ho hem fet perquè així podrem presentar el document al Ministeri d'Habitatge». El regidor republicà va explicar que en la trobada amb representants del ministeri s'establirà el calendari perquè l'Ajuntament rebi els 8 milions, que serà a raó de 2 milions cada any, començant ja aquest 2010 i fins al 2013. Amb aquest anunci, De los Ríos va enviar un missatge al portaveu del PP, Alejandro Fernández, que fa uns dies va assegurar que l'aportació de 8 milions de l'Estat eren «una trola tan gran que no se l'empassa ningú. El govern central, directament, passa de nosaltres», va sentenciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

En perill l’acord de govern per les al·legacions de Junts al projecte del Passeig

PALAMÓS
política

El govern amnistiarà d’ofici els represaliats pel procés arran de la llei mordassa

barcelona
Tailàndia

Almenys un miler d’animals moren en l’incendi en un popular mercat de Bangkok

Barcelona
Àfrica oriental

Confirmen la mort en un accident aeri del vicepresident de Malawi

Barcelona
Política

El Tribunal de Comptes obre la porta a enviar la llei d’amnistia al TJUE

barcelona
política

Vox reclama a Felip VI que surti a fer un discurs com el del 3-O

madrid
política

Llarena manté l’ordre de detenció a Puigdemont, Rovira, Comín i Puig

barcelona
Eleccions Europees

La coalició de govern guanya els comicis europeus a Romania amb el 48,7% dels vots

Barcelona
Política

El TSJC i l’Audiencia Nacional fan el primer pas per a l’amnistia en causes com el Tsunami, el 9-N i l’1-O

barcelona