Pérez aparca el concepte de vegueria i s'aferra ara a la segona àrea metropolitana

L'alcalde reusenc reitera la seva voluntat de propulsar el Consorci del Camp de Tarragona perquè els municipis uneixin esforços

«No és una idea pròpia sinó que l'he manllevat.» Amb aquest gest d'humilitat, Pérez va reconèixer que la idea no havia estat seva, però parlar de la segona àrea metropolitana de Catalunya no és cap disbarat per a l'alcalde de Reus. El 18 de maig del 2001 es va constituir el Consorci del Camp de Tarragona, un organisme que no s'ha acabat de propulsar però que ara podria prendre rellevància si la seva tasca s'enfoca cap a la idea de crear una xarxa de ciutats. Per això ara l'alcalde va expressar que vol girar full, sobretot perquè, va dir, «hem donat un espectacle no del tot honorable».

I com que l'Estatut de Catalunya ja en parla i com que, a més, la Generalitat acaba d'aprovar el projecte de llei de l'àrea metropolitana de Barcelona, Pérez no veu escabellat lluitar perquè el Camp de Tarragona es converteixi en la segona àrea metropolitana del país. I per convèncer l'audiència que tots els municipis han de sumar esforços, Pérez va posar com a exemple el model territorial nord-americà que esmenta Pasqual Maragall sovint: a la conurbació de Minneapolis-Saint Paul, els serveis s'han estructurat sobre les necessitats i es comparteixen equipaments i institucions. Com al Camp de Tarragona, el paral·lelisme amb l'àrea americana és clar: té «dues ciutats motores amb conurbació de dotze més, amb universitat i aeroport».

La T-11, la «Diagonal del Camp».

I parlar d'àrea metropolitana és també parlar d'infraestructures, perquè els municipis que la integren han d'estar ben comunicats. El pla territorial parcial del Camp de Tarragona i el Pacte Nacional d'Infraestructures dibuixen el mapa de connexions del territori, i per això l'alcalde no va dubtar ni un segon a definir la carretera T-11 com la futura «avinguda Diagonal del Camp». Més enllà d'aquesta anècdota, va fer un repàs de les infraestructures que milloraran les connexions a tot el Camp de Tarragona. En aquest sentit, va parlar del Tramcamp com «el nostre cordó umbilical».

L'alcalde reusenc va fer una radiografia de la ciutat. De fet, el nom de la conferència era ben explícit: Reus en el mapa, projecte de ciutat, i va quedar palès, ja que «l'estil Reus de fer les coses» ha de servir perquè la ciutat continuï evolucionant: «Hem millorat com a ciutat, però el salt endavant a curt i mitjà termini serà encara més significatiu, més ambiciós.» Pérez, doncs, va posar en evidència les seves ganes de repetir en l'alcaldia per poder continuar generant projectes.

LES FRASES

«Es demostra l'encert que Reus ha tingut el darrer decenni no enrocant-se en el record nostàlgic de la IV vegueria»
«La transparència i la legalitat d'Innova són impecables, en el marc de la legislació mercantil que obliga totes les empreses municipals»
«Tot això que he explicat és, en definitiva, capitalitat efectiva Una capitalitat que es fonamenta en la capacitat de trobar solucions de tu a tu sobre serveis públics essencials amb municipis del nostre entorn»
«Vull situar el proper repte en la consolidació de la nostra condició d'àrea metropolitana»
«La constel·lació de ciutats importants del Camp hem d'unir esforços en aquesta direcció, en la formalització de la realitat metropolitana»
«Són conscients vostès de tot allò que conflueix avui o confluirà en el futur a la nostra Diagonal, a la T-11, al carrer Major del Camp? Del Camp de Tarragona, naturalment»
«Som conscients que la gestió de l'Ajuntament no és perfecta»
«Innova és fruit de la nostra manera d'abordar els problemes, arremangant-se, sense esperar que ningú ens tregui les castanyes del foc»
«Els equipaments suposen llocs de treball. Ja veurem com ho pagarem, però llocs de treballhi seran»
«Hi ha gent que no suporta que Reus progressi»
«Hem millorat com a ciutat, però el salt endavant a curt i mitjà termini serà encara més significatiu, més ambiciós»

Conflicte de competències amb el Síndic de Greuges

«La funció del Síndic de Greuges és la de defensar els drets fonamentals, no ha de servir per treure multes a ningú.» Així de contundent i concret va ser l'alcalde en ser preguntat sobre l'acusació del Síndic, que qualifica l'Ajuntament de Reus com a «administració no col·laboradora» en l'informe fet públic aquesta setmana. Pérez va detallar que el Síndic els ha fet 120 consultes telefòniques i que han complimentat 56 expedients, alguns dels quals estan oberts. Una bona part d'aquests es refereixen a sancions de trànsit o molèsties per l'enllumenat o una parada de bus, per exemple. En aquest sentit, Pérez va explicar que si bé li sap greu i faran nous propòsits de col·laboració, els ajuntaments tenen «autonomia» i es rebel·len a acceptar certs requeriments de l'Oficina Antifrau, la Sindicatura de Comptes i el Síndic de Greuges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
escòcia

Swinney, més a prop de liderar l’SNP escocès

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA
GIRONA

La CUP defensa “passar a l’ofensiva” pels drets lingüístics

GIRONA
guerra a europa

Els EUA acusen Rússia d’usar armes químiques contra les forces ucraïneses

barcelona

Fins a 200.000 euros per a inversions a decidir entre la ciutadania

CASTELLAR DEL VALLÈS