ERC manté que l'aposta de CiU pel magatzem nuclear ha frustrat el pacte

Si CiU no ha entrat a formar part del govern del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, amb ERC i el PSC, és perquè la federació ha «dinamitat» la negociació amb posicions «radicalitzades» en qüestions com ara la defensa de la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. Així de clar es va manifestar ahir el portaveu del grup d'ERC i president del Consell Comarcal, Bernat Pellisa, que la setmana passada ja havia revelat a El Punt els contactes frustrats per formar un govern d'unitat. Unes declaracions que van agreujar la tensió política entre ERC i CiU a la comarca, fins al punt que l'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ja ha sol·licitat per carta la celebració d'un consell d'alcaldes per demanar explicacions.«Vam iniciar els contactes a causa de la crisi econòmica, i davant la sospita que algun alcalde de CiU pretenia presentar la candidatura a l'MTC», va recordar.

Així, també el president d'ERC a la Ribera d'Ebre, Josep Maria Sáez, va remarcar que la «radicalització» de CiU en temes com ara el cementiri nuclear és el que va impossibilitar l'assoliment d'un front comú. «CiU només amaga la seua defensa de l'MTC, ja que des del 2006 estaven preparant la candidatura d'Ascó des de dins de l'associació de municipis amb centrals nuclears», va remarcar Sáez. El dirigent republicà va denunciar que alguns alcaldes de CiU ja ho sabien, però que no ho van reconèixer en un consell d'alcaldes fet el 2008. «Fins i tot l'alcalde d'Ascó va parlar de la possible candidatura de Yebra, quan encara ningú n'havia parlat», va afegir-hi. «Ara tornem a tenir la CiU més rància, la que es ven el territori, la del PHN i la de les nuclears», va dir Sáez, que va remarcar que l'MTC és una «amenaça» per a la resta de sectors.D'altra banda, Pellisa va negar categòricament que les converses amb CiU es trenquessen perquè ell volgués apujar-se el sou. «La primera decisió que vaig prendre va ser rebaixar-me el sou un 12%», va assegurar. Pellisa va afegir-hi que el viratge de CiU cap a la moderació ha fracassat, i que s'han tornat a imposar els dirigents de la CiU «rància de sempre», la que «mercadeja amb el territori». Pellisa va refermar l'aposta d'ERC per un model econòmic «de llarg termini» i per «diversificar l'economia», tot potenciant el turisme, els productes de la comarca i la indústria compatible amb els altres sectors. «És un model que es troba als antípodes del que defensa CiU, que és un model colonial i basat en el monocultiu nuclear», va lamentar Pellisa. Per la seua banda, el secretari d'organització d'ERC a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, també va lamentar que «el xoc de models» haja fet fracassar l'intent d'un pacte unitari a la Ribera d'Ebre. Segons Salvadó, la instal·lació de l'MTC potser crearia llocs de treball i beneficis a curt termini, però també «cremaria l'economia productiva» i afectaria negativament la resta de sectors. «La gent que volia un canvi d'estil a CiU també ha fracassat», va insistir Salvadó, que va assenyalar que la polèmica pel magatzem nuclear ha acabat d'«esquerdar» la «bona voluntat» d'ERC d'assolir un govern de consens amb el PSC i CiU. «De totes maneres, el pacte de govern és ara molt sòlid, i també cal destacar la cohesió interna del partit a la Ribera d'Ebre», va dir el secretari d'organització. Finalment, Salvadó va remarcar que els republicans poden estar «molt orgullosos» pel fet d'haver liderat, des del Consell Comarcal, el procés de resposta contra el cementiri nuclear. «Fa 30 anys que hi ha el negoci nuclear i ja hem vist on som», va concloure Salvadó.

Crida a la manifestació

GUSTAU MORENO

ERC de la Ribera d'Ebre va fer ahir una crida a participar en la manifestació convocada per la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), demà a Móra d'Ebre. El senador flixenc Pere Muñoz va recordar que serà amb el «clam popular» que es podrà evitar la instal·lació de l'MTC a Ascó. ERC també va confirmar la presència de la seua portaveu parlamentària, Anna Simó; dels diputats Marta Cid i Sergi de los Rios, i del diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà. En canvi, no s'ha previst l'assistència del president del Parlament, Ernest Benach, que igual que el president José Montilla havia estat convidat oficialment per la CANC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.