Els presidents dels consells comarcals de l'Ebre rebutgen units la candidatura d'Ascó a l'MTC

La població riberenca supera el primer tall i ja només queden vuit aspirants

«Ham tancat un manifest que rebutja la candidatura d'Ascó a l'MTC, i que farem arribar al govern de l'Estat i al de la Generalitat, per recordar-los que a l'Ebre no hi ha el consens territorial necessari per instal·lar el cementiri nuclear», va dir ahir Pellisa just després de la reunió. A més de la signatura del president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, que pertany a ERC, el document també porta la del president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Àngel Ferràs, de CiU; la del president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu, també republicà, i la del president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Castor Gonell, del PSC.

El document es va redactar durant la tercera trobada que els quatre presidents comarcals van decidir celebrar cada mes per tractar temes d'interès de les Terres de l'Ebre. Ahir, la reunió de treball tenia lloc a Móra d'Ebre, al mateix edifici en què fa dues setmanes es van tancar els membres del govern riberenc i altres càrrecs electes del territori com a mesura de pressió per evitar la candidatura d'Ascó a l'MTC. El manifest reclama al govern català que rebutge la instal·lació del cementiri nuclear a Catalunya, amb l'aprovació d'una resolució al respecte o manifestant la seua oposició al govern de l'Estat. I al govern espanyol els quatre presidents comarcals li reclamen que tinga en compte la falta de consens que ha generat l'única candidatura en territori català. Finalment, el document reclama a la Generalitat una major implicació en la construcció de més infraestructures a les Terres de l'Ebre amb l'objectiu de facilitar un procés més ràpid cap a la diversificació econòmica. A banda, Pellisa va detallar que encara no han rebut els informes sol·licitats a la Generalitat i a la Diputació de Tarragona, per estudiar una possible impugnació de l'acord de ple d'Ascó.

Mocions als ajuntaments
D'altra banda, ICV-EUiA va anunciar ahir la seua decisió de presentar mocions en tots els ajuntaments de Catalunya en què tenen representació, per aconseguir el rebuig dels consistoris a la candidatura d'Ascó al cementiri nuclear. De fet, el text de la moció també insta l'Ajuntament riberenc a revocar l'acord amb què va aprovar la seua candidatura a l'MTC, i alhora demana al govern de l'Estat que supedite la construcció de la infraestructura a la posada en marxa d'un pla de tancament progressiu de les centrals nuclears. A més, la moció d'ICV-EUiA també reclama que l'Estat prengui les mesures necessàries per fer possible un sistema energètic sostenible, i que es consensuï amb els governs locals i autonòmics l'emplaçament de l'MTC. De la mateixa manera, la coalició recorda que els municipis veïns i els governs comarcals ja han mostrat també el desacord amb la candidatura d'Ascó, i que l'energia nuclear és insostenible des dels punts de vista econòmic, social i mediambiental.

Es desestimen cinc candidats, però l'Estat manté Ascó

GM.

Ascó va superar ahir el primer tall, i ja es troba entre les vuit candidatures admeses per la comissió interministerial en el procés de selecció per elegir l'emplaçament de l'MTC. La comissió va analitzar un total de 14 candidatures presentades i va determinar que vuit d'elles han estat admeses i cinc excloses, tot i que ara podran presentar al·legacions en un termini de 10 dies. Amb Ascó, els municipis admesos són Albalà (Càceres), Melgar de Arriba i Santervás de Campos (Valladolid), Torrubia de Sòria (Sòria), Yebra (Guadalajara), Villar de Cañas (Conca) i Zarra (València). En canvi, van ser exclosos Campo de San Pedro, (Segòvia) i Lomas de Campos (Palència), per enviar les candidatures fora de termini; Congosto de Valdavia (Palència), per defectes formals; Granja de Torrehermosa (Badajoz), per no fer constar l'acord del ple, i Villar del Pozo (Ciudad Real). En el cas de Santiuste de San Juan Bautista, a Segòvia, el consistori va decidir retirar la candidatura.

Residus per al ministre

G.M. / EFE
Una vintena de membres de l'organització ecologista Greenpeace van protagonitzar ahir una protesta contra l'MTC i les centrals nuclears, davant de la seu del Ministeri d'Indústria, a Madrid. Els activistes van dur uns bidons que simulaven els residus radioactius que es portaran al cementiri nuclear.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona