El tripartit ventila la llei de vegueries amb una marató de compareixences en un sol dia

CiU assegura que és un projecte prou important perquè se sentin més veus del territori i repartides en més dies

A ningú se li escapa que el projecte de llei que divideix Catalunya en set vegueries ha provocat friccions a moltes comarques. Al Penedès, reclamen tenir una vegueria pròpia que, ara per ara, no està prevista; el síndic d'Aran, Francés Boya, manté que no s'han d'integrar a l'Alt Pirineu; l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, critica que es vulgui dividir la demarcació en dues vegueries; a Tarragona hi ha disputes per la capitalitat; a la Cerdanya tampoc volen pertànyer a l'Alt Pirineu o al Solsonès, són contraris a integrar-se en les noves fronteres de la Catalunya Central.

Aquestes opinions disconformes i també les favorables s'havien de sentir i debatre en la comissió d'afers institucionals que aborda el projecte. I així serà, però en una versió molt reduïda, perquè, a diferència d'altres lleis, el tripartit ha decidit concentrar totes les compareixences, un total de setze (vegeu peça), en un sol dia, demà. El govern té la intenció d'enllestir el debat com més aviat millor i evitar que puguin aflorar discrepàncies. Un dels socis del tripartit, ICV-EUiA, treia ahir importància a aquestes presses i mantenia que segur que s'escoltarà els representants del territori i que les compareixences previstes són més que suficients. Tot i això, reconeixia: «És veritat que hi ha un punt d'acceleració, perquè no volem entretenir ni aquesta ni les altres lleis.» El PSC és un dels més interessats en aquesta rapidesa, perquè alguns dels contraris al projecte són a les pròpies files socialistes, com ara el síndic d'Aran, l'alcalde de Lleida i el president del Consell de la Cerdanya. En aquest sentit, el síndic, Francés Boya, que ja es va abstenir en la votació en el ple sobre la llei, recordava en una entrevista a El Punt que la proposta d'incloure l'Aran dins la vegueria de l'Alt Pirineu ha fet créixer el malestar amb Catalunya. També es mostrava esperançat que amb la tramitació parlamentària es pogués arribar a «punts de trobada». A priori, però, seria difícil aconseguir aquest acostament, almenys pel que fa a les compareixences, que s'enllestiran en una marató que començarà demà a dos quarts de deu del matí i acabarà al vespre, amb les limitacions per al debat que això comportarà. A més, s'ha escollit un dia proper a la Setmana Santa i, tradicionalment, amb poca activitat.

CiU es va mostrar molt crítica amb l'actitud del tripartit. La federació va indicar que es vulnera el procediment parlamentari, perquè no es podran escoltar tots els implicats, com es fa en la resta de lleis –CiU havia proposat 97 compareixents–. És per aquest motiu que no saben quina posició adoptaran: si participaran activament en la redacció del dictamen que s'ha de portar al ple o si, per contra, adoptaran una posició passiva, perquè consideren que el tripartit no escoltarà les propostes de l'oposició. El diputat nacionalista Lluís Maria Corominas va etzibar al govern: «Si el que volen és fer una llei de vegueries del tripartit, facin-la vostès sols.»

Representant de la Federació de Munici- pis de Catalunya.
Representant de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques.
Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona.
Antoni Fogué, president de la Diputació de Barcelona.
Enric Vilert, president de la Diputació de Girona.
Jaume Gilabert, president de la Diputació de Lleida.
Francés Boya, síndic d'Aran.
Plataforma per una Vegueria Pròpia.
Representants del Manifest per la Vegueria de l'Alt Pirineu.
Miquel Roca i Junyent.
Àngel Ros, alcalde de Lleida.
Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona.
Lluís Miquel Pérez, alcalde de Reus.
Ferran Bel, alcalde de Tortosa.
Esteve Maurell, president del Consell Comarcal Cerdanya.
Maria Chaure, presi- denta Consell Comar- cal del Solsonès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.