Mig país consultat

Les grans ciutats prenen el protagonisme en la tercera onada de consultes, amb 213 municipis i 1,3 milions de persones cridades a les urnes

La consulta de les quinze capitals de comarca, dels 213 municipis, de les 33 ciutats de més de 10.000 habitants. Es miri com es vulgui, avui la tercera onada de referèndums sobre la independència de Catalunya és a l'engròs. Sumant-hi les dues primeres tongades, s'hauran consultat gairebé la meitat de les 947 localitats catalanes. Amb Esparreguera, que es va avançar ahir, s'han cridat a les urnes 1.328.000 persones, nombre que sense els immigrats i els menors de 18 anys davallaria a 1.110.000. L'organització recorda que la participació amb el cens ampliat es redueix de mitjana un 17%. Aquest fet té un sentit especial en municipis com ara Castelló d'Empúries i Salt, on el 47% i el 40% de la població és immigrada. Les consultes precedents han assolit un 25% de participació, amb un 94% per al «sí» i un 3% per al «no». El que caracteritza aquesta tanda és la participació de ciutats grans, amb Lleida i Reus al capdavant en nombre d'habitants, i Girona, Manresa i Granollers com a altres pesos pesants.

S'hi estrenen els Pallars, la Segarra, l'Alt Camp, l'Alt Urgell i el Montsià, de manera que només quatre comarques encara no s'hi han iniciat: el Barcelonès, la Val d'Aran, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Un dels membres de la coordinadora, Uriel Bertran, atribueix la falta de quòrum als municipis de les Terres de l'Ebre a la llunyania de l'epicentre de les consultes: Arenys de Munt. Però destaca que Móra la Nova, a la Ribera d'Ebre, ja ha anunciat que s'hi afegirà el 20 de juny.

Les comarques líders

Les comarques amb més municipis participants en el 25-A són l'Alt Empordà (amb 17), el Bages (15) i el Vallès Oriental (14). En nombre d'habitants, també és líder el Vallès Oriental (173.000 catalans cridats a votar), seguit del Segrià (130.000) i el Baix Camp (128.000). En aquesta tanda, la Garrotxa completa el cicle de consultes amb la d'Olot. Al Ripollès només queden dos municipis per fer la consulta, i al Solsonès, dos. Però encara queden interrogants per respondre: quan s'hi afegiran ciutats com ara Tarragona, l'Hospitalet, Badalona i Terrassa. I quant costa organitzar tot plegat? 400 euros per cada 1.000 habitants. Segons càlculs de la coordinadora, el pressupost de l'onada d'avui podria pujar a 600.000 euros (els partits polítics i les institucions es gasten 15 milions per fomentar la participació en unes eleccions al Parlament). En altres termes: el cost de les consultes no arriba ni a una quarta part del pressupost d'un partit polític mitjà ni a una desena part d'una de les grans formacions. «Amb pocs recursos es poden fer grans gestes», diu Bertran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona