Política

El PSC desautoritza l'alcaldessa de Cunit en l'intent de dur el debat del vel al Senat

Alberich sí que ha presentat la moció a l'Ajuntament, on el seu soci de govern, el PP, l'acusa de «cinisme»

Judith Alberich (PSC) es va quedar sola dins del grup de l'Entesa defensant la presentació al Senat d'una moció sobre la prohibició del burca i el nicab en espais públics. Tot i que l'alcaldessa de Cunit va anunciar al matí que el PSC presentaria el text a la comissió d'Igualtat de la cambra alta, el portaveu de l'Entesa, el també socialista Ramon Aleu, la va desautoritzar poc després en aquest sentit, ja que va assegurar que la iniciativa «no ha estat concretada», ni «discutida ni acordada pel PSC ni la resta de forces» que formen el grup. Aleu tampoc es va mostrar gaire disposat a acceptar la proposta d'Alberich, que segurament es plantejarà en la pròxima reunió de l'Entesa, ja que va recordar que el PSC «no considera oportú legislar sobre aquest tema».

Alberich, a més de demanar la prohibició del vel integral a tot tipus d'edificis públics, va apostar per incloure en el text la necessitat d'obrir un diàleg amb la comunitat musulmana per estudiar la seva prohibició també al carrer, tal com ja ha legislat França.

Moció a l'Ajuntament

On sí que hi haurà debat serà a l'Ajuntament de Cunit, on el PSC va registrar ahir al matí una moció en la mateixa línia de l'aprovada a Lleida la setmana passada. Tot i que Alberich va admetre que a Cunit són poques les dones que porten un vel que els tapi la cara, va defensar que «cal afrontar els conflictes abans que arribin» i que «és difícil gestionar la immigració només amb una política de reacció».

Segons l'alcaldessa de Cunit, portar el burca o el nicab dificulta la integració de les dones, ja que «crea una fredor i una barrera física quan algú s'acosta a elles pel carrer»; a més, opina que aquest tipus de vels són «un menyspreu» a la dona. En relació amb les dones musulmanes que defensen que el porten com una opció personal, Alberich considera que «estan condicionades per una educació i una societat que no els reconeix els seus drets».

Tot i que Alberich va afirmar públicament que disposava del suport del seu soci de govern, el PP –fet que li garantiria l'aprovació de la moció–, aquest es va mostrar crític amb l'actitud de l'alcaldessa. El diputat per Tarragona, Rafel Luna, la va acusar de «cinisme» i va considerar que «potser té càrrec de consciència» després de la polèmica gestió del conflicte entre la mediadora cultural Fàtima Ghailan i l'imam de Cunit. El portaveu del PP a Cunit i president comarcal, José Barquier, tot i assegurar que no és contrari a la proposta, va considerar que Alberich feia la iniciativa «més com a senadora que no com a alcaldessa».

El PP, de tota manera, va anunciar que tant a Cunit com al Vendrell intentarà anar «més enllà», afirmació de què es desprèn que proposarà la prohibició del vel al carrer.

ERC i ICV en discrepen

ACN

Els altres dos socis del PSC al grup de l'Entesa al Senat, ERC i ICV, també es van desmarcar ahir de la iniciativa d'Alberich. La portaveu d'ERC al Parlament de Catalunya, Anna Simó, va apostar per «mitjançar» abans de prohibir, i va considerar que prohibir l'ús del vel integral des del Senat «no és el més adequat». La portaveu d'ICV, Dolors Camats, va considerar que la iniciativa està «fora de lloc», i va qüestionar si aquest tipus de mocions s'impulsen «per ajudar les dones» o per «altres interessos» electoralistes. La diputada del PSC al Parlament, Rocío Martínez-Sampere, es va desmarcar també d'Alberich i considera que legislar sobre el tema el faria «més gran del que és» realment. Per la seva banda, el portaveu de CiU, Oriol Pujol, va demanar al PSC que es «faci mirar» les contradiccions internes manifestades sobre aquest tema.

El PP del Vendrell dóna per trencat el pacte per la convivència

a.p

El PP va carregar durament ahir contra la forma com el govern municipal del Vendrell, format per CiU, ha anunciat la presentació d'una moció sobre la prohibició del vel integral. «Considerem que l'alcalde, Benet Jané, ha trencat les regles que marca el pacte per la convivència i el civisme», va afirmar Rafel Luna, que considera que l'actuació de l'executiu és fruit de «les pressions de Plataforma per Catalunya (PxC)». Aquesta última maniobra del govern, segons Luna, ha deixat clar que «existeix un pacte encobert» amb la formació xenòfoba. Arran d'aquesta situació, Luna va demanar als representats del PP al Vendrell que abandonin el Consell Municipal per la Convivència i el Civisme, una petició que la junta local tractarà en una reunió d'urgència durant aquesta setmana i que tot indica que acabarà acatant.

El regidor de Convivència i Civisme, Jaume Domingo (CiU), va considerar la posició del PP «un error», i va tornar a negar l'existència d'un pacte amb PxC. L'edil convergent va reclamar a l'Estat i a la Generalitat que tractin la regulació del vel integral. «És la seva obligació; si no ho fan, és que estan al marge del que es parla al carrer», va defensar. Segons Domingo, la moció proposada per CiU i que es podria debatre la setmana vinent és un pas per fer més visible la «feina sorda i callada» que fan els ajuntaments a l'hora de gestionar la immigració. El regidor, però, va rebutjar la possibilitat d'incloure a la moció la prohibició del burca i el nicab al carrer, ja que considera que el consistori no hi té competències.

El PP tarragoní busca consens

S.C

Després que l'anunci del PP de Tarragona – també inclou demanar la prohibició del vel integral al carrer– va generar reaccions poc amistoses de la resta de partits al consistori –PSC, ERC i CiU–, des de la formació popular s'ha insistit que l'esperit de la moció és positiu. Els populars no volen que la proposta que es debatrà en el ple del pròxim dia 14 creï enfrontaments i es buscarà el màxim consens amb la resta de forces. Per això, des d'ahir, s'han establert contactes interns per arribar a un acord, amb l'objectiu que els 27 regidors puguin donar-hi el seu vistiplau. Tot i així, amb el plantejament inicial del PP i les declaracions de la resta de portaveus, sembla complicat.

Al PSC no hi ha unanimitat

EL PUNT

Dos alts càrrecs del PSC van tornar a fer evident que, de vegades, en un mateix partit no sempre existeix una posició unànime. D'una banda, la subdelegada del govern de l'Estat a Tarragona, Teresa Pallarès, es va mostrar partidària que el debat sobre la prohibició del burca tingui lloc als ajuntaments. En declaracions a Tarragona Ràdio, Pallarès va matisar, però, que aquest debat només s'hauria de produir fruit d'una preocupació ciutadana. Per la seva banda, la consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, va assegurar que el debat sobre el burca s'ha de fer al Congrés dels Diputats, opinió que es contradiu amb la posició oficial del PSC, que diu que ara no és oportú legislar sobre el tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA

L'helicòpter del president de l'Iran s'estavella al nord-oest del país

BARCELONA
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA
ÀSIA

Surten de l'Afganistan els dos turistes espanyols il·lesos en l’atac

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA
judicial

El TSJC assumeix el cas de Vergés per la vacunació dels policies

barcelona
GUERRA A GAZA

L’esquerda interna s’eixampla dins del gabinet de guerra israelià

BARCELONA