Política

El Senat demana al govern que prohibeixi el burca i el nicab als espais públics

La moció tira endavant amb 131 vots favorables, del PP, CiU i UPN, i 129 en contra

El text aprovat insta el govern «a realitzar les reformes legals i reglamentàries necessàries per prohibir l'ús en espais públics o actes públics, sempre que no tinguin una finalitat estrictament religiosa, de vestimentes o accessoris que provoquin que el rostre quedi completament cobert i dificultin així la identificació i la comunicació visual, en suposar aquesta pràctica una discriminació contrària a la dignitat de les persones que lesiona la igualtat real i efectiva dels homes i les dones».

Durant el debat, i en defensa de la moció que presentava, la senadora del PP Alícia Sánchez-Camacho va acusar el PSOE de no voler «fer front a un debat que és al carrer» i de no tenir una posició clara sobre aquest tema, i va sostenir que la moció defensa els drets de la dona i la igualtat, dos aspectes que no tenen res a veure amb la religió perquè el vel integral «no és un símbol religiós, sinó el reflex d'una actitud obscurantista, regressiva i discriminatòria». Segons va explicar Sánchez-Camacho en roda de premsa posterior, la moció és molt més àmplia que el que s'ha aprovat en consistoris perquè inclou tots els espais, «entre els que hi ha les vies públiques i els carrers» de tots els pobles i ciutats de l'Estat.

D'altra banda, la senadora socialista Patricia Hernández va subratllar que el PSOE està «en contra dels debats interessats, electoralistes, simplistes i oportunistes» perquè confia en les institucions i en les lleis vigents que defensen la llibertat, la igualtat, la seguretat i l'ordre públic.

Hernández va acusar el PP de plantejar aquest debat «pocs mesos abans de les eleccions catalanes» i va recordar que a l'Estat espanyol la llei ja obliga a descobrir-se el rostre a l'hora de fer tràmits a l'administració, qualsevol procediment en la sanitat o recollir un menor d'una escola, entre altres qüestions.

El canvi de CiU

La senadora de CiU Montserrat Candini va intentar explicar ahir el canvi del seu partit adduint que quan va donar suport a l'esmena del PSOE dimarts a la nit entenia que es volia prohibir el burca. «No podem tolerar que ningú entengui que nosaltres no volem prohibir», va dir Candini. Prèviament, el líder de CiU, Artur Mas, havia declarat que s'ha d'anar més enllà de la prohibició per evitar que sigui un problema massiu i va insistir que la prohibició és perquè és «lesiu» per a la dona i per una «qüestió de seguretat».

El Consell d'Europa s'oposa a la prohibició

Coincidint amb la moció del Senat espanyol, l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa va aprovar ahir una resolució que s'oposa a prohibir el vel integral (burca o nicab), tot i que diu que fins i tot el mocador «podria representar una amenaça per a la dignitat i la llibertat» de la dona. La resolució de l'informe Islam, islamisme i islamofòbia a Europa considera «indispensable» que es protegeixin les dones contra tota exclusió de la vida pública per l'obligació de la seva comunitat o família a dur una peça religiosa. La prohibició total del burca o el nicab «impediria, a les dones que ho desitgessin lliurament, el dret de cobrir el seu rostre», segons la resolució. Assenyala, fins i tot, un «efecte contrari» si les dones es veuen obligades a romandre a les seves cases, deixar els centres d'ensenyament i renunciar a la feina fora de la seva comunitat. Segons el ponent de l'informe, el legislador danès Morgens Jensen, l'islamisme «no es pot combatre amb una prohibició dels símbols de l'extremisme i de la desigualtat entre dones i homes».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]