Societat

Palma també estudia prohibir l'ús del vel integral als espais públics

Unió Mallorquina ha fet la proposta , que es debatrà en el ple de dilluns. El PSC hi està d'acord mentre que el PP i el Bloc per Palma encara no s'han pronunciat

La ciutat de Palma també podria prohibir l'ús del vel integral als espais públics, tal com feren ciutats com Lleida i Barcelona. Aquest proper dilluns, en el ple del consistori palmesà es debatrà una iniciativa presentada per Unió Mallorquina de Palma, que proposa la prohibició d'aquesta vestimenta precisament perquè consideren que suposa un 'atac a la dignitat de la dona'. El president dels nacionalistes de Palma, Marc González, diu que cal evitar que s'incrementi aquest problema a Palma, tot i que ha admès que hi ha poques dones que utilitzin aquesta vestimenta. Amb tot, González ha remarcat que UM no renunciarà a prohibir el burca i el nicab a Palma, tot i que ha dit que esperen que aquesta mateixa iniciativa també es prengui a nivell autonòmic i a nivell espanyol. Així diu, no caldria que els consistoris, un per un, haguessin de fer una ordenança específica.

Unió Mallorquina de Palma va proposar la setmana passada la proposta de prohibir el nicab i el burca als espais públics, al carrer i a les instal·lacions municipals. El president de la formació a Ciutat de Palma diu que el '99,9% dels musulmans' no fan ús d'aquestes vestimentes. No obstant, no volen que s'incrementi l'ús d'aquestes peces de roba i, tot i que ho respecten, no comparteixen el fet que s'elimini 'física i socialment' les dones.

Des del PSIB-PSOE, la secretària d'Igualtat d'aquesta formació, Silvia Cano, remarca que estan a la favor de la prohibició de l'ús d'aquestes vestimentes, ja que les consideren un “símbol de submissió al patriarcat”. Ara bé, Cano explica que cal que hi hagi prèviament un debat a nivell estatal. Els socialistes demanen que el tema s'abordi al Congrés i al Senat, amb la participació de persones expertes per tal de tractar aquest tema. Des del PSIB-PSOE també es critica principalment “l'ús oportunista i partidista“ que ha fet Unió Mallorquina amb aquesta moció que es debatrà el proper dilluns a l'ajuntament de Palma. Cano critica que alguns partits de “dreta i dreta nacionalista', i en concret UM, han tendit a relacionar la immigració amb problemes, a la vegada que afirmaren que s'havia 'arribat al sostre”.

Els socialistes expliquen que cal prohibir l'ús del vel integral i rebutgen els burques perquè tenen una “connotació masclista” i “atempten contra la dignitat de la dona”. De totes maneres, però, aposten per què l'ordenança específica que s'elabori vagi acompanyada de mesures pedagògiques i integradores per tal que les dones no quedin “arraconades” de la societat i no restin 'més excloses”.

Per la seva banda, el Bloc per Palma no s'ha pronunciat. Amb tot, segons han explicat des del Partit Socialista de Mallorca (PSM), la formació més majoritària del Bloc està a favor de regular l'ús d'aquestes vestimentes però, en cap dels casos, restarien a favor de prohibir la seva utilització. Des del PP tampoc tenen encara clar un posicionament respecte la prohibició del vel integral, tot i que des d'Unió Mallorquina han explicat que els populars han manifestat la predisposició d'arribar a una proposta de consens i acord amb els nacionalistes.

Poc ús a la ciutat

ACN/ EL PUNT

El president d'Unió Mallorquina de Palma diu que el '99,9% dels musulmans no fan ús d'aquestes vestimentes. No obstant, no volen que s'incrementi l'ús d'aquestes peces de roba i, tot i que ho respecten, no comparteixen el fet que s'elimini “física i socialment” les dones.

La prohibició del vel integral a Palma és un tema que, ara per ara, no ha resultat problemàtica, precisament perquè a la ciutat només s'han detectat tres casos de dones que utilitzin aquestes peces de roba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Retards de més de mitja hora a la R11 per una avaria entre Girona i Sant Miquel de Fluvià

girona
salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen de gent els carrers de Figueres malgrat l'amenaça de pluja

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença a multar els cotxes que se saltin les restriccions a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia