Societat

Cunit també prohibeix el burca als edificis municipals amb els vots del PSC i del PP

La regidora socialista per a la Igualtat, que era contrària a la regulació, finalment hi va donar suport

«La diversitat cultural i religiosa és un valor positiu que ens permet descobrir, compartir i créixer com a persones, i per això hem de treballar conjuntament des del diàleg amb l'objectiu de superar les actituds masclistes de les societats patriarcals que atempten contra els drets fonamentals.» Aquests són alguns dels arguments que ahir l'alcaldessa de Cunit, Judith Alberich (PSC), va exposar per justificar els motius pels quals el seu grup considerava convenient la limitació de l'ús del burca i del nicab als equipaments públics: «Són elements de dominació dels homes envers les dones. Hem de posar fi a aquesta submissió, perquè la base de la cohesió social se sustenta en dues premisses: la igualtat i la llibertat. El nostre municipi és molt divers, ja que hi conviuen ciutadans de 60 nacionalitats diferents, i hem de fomentar la integració. I precisament el vel integral dificulta la convivència.»

Tot i que inicialment hi havia dues mocions en aquesta matèria damunt la taula –una del PSC i una altra del PP–, al final les dues formacions que conformen l'equip de govern van fusionar-les en una única proposta. Aquesta va ser tirada endavant amb els vots favorables dels set regidors socialistes i dels dos populars. Es va acordar, així, «prohibir l'ús del burca i del nicab als edificis municipals per exigir la identificació total de les persones que accedeixen als equipaments públics, com també limitar l'ús del vel integral i d'altres vestimentes i accessoris que cobreixen la cara i que dificulten la comunicació visual». Igualment, s'insta la Taula de Diversitat del consistori i totes les regidories a «continuar treballant en aquelles accions de sensibilització i coeducació per eradicar qualsevol discriminació per raó de gènere»; a més, se sol·licitarà «a l'administració de l'Estat i a la Generalitat que estableixin un marc comú de regulació en matèria d'identificació del rostre a les dependències oficials».

Una de les sorpreses del ple d'ahir va ser el canvi de posició de la regidora per a la Igualtat, Sílvia Martínez (PSC), que havia manifestat la seva intenció d'abstenir-se perquè no és partidària de la prohibició, si bé al final el seu vot va ser favorable: «Tot i que no estic a favor del primer punt, la variació que s'ha fet del text inicial permetrà seguir treballant en la mateixa línia. Demano disculpes al partit per si les meves declaracions s'han interpretat com a poc respectuoses.» Per la seva banda, els dos regidors d'ICV, el d'ERC i els set de CiU es van abstenir. Els portaveus d'ERC i ICV, Ivan Faccia i Toni Martínez, respectivament, es van plànyer de l'espectacle mediàtic que s'ha generat amb aquesta moció; van criticar l'ús de la mesura amb finalitats electoralistes i van lamentar l'actitud de l'Ajuntament de voler prohibir, en lloc de dur a terme accions més sensibilitzadores. En la mateixa direcció, la líder de CiU, Montserrat Carreras, va concloure que «mentre es parla del burca no es destina temps a millorar les polítiques que són realment efectives o a combatre els problemes dels ciutadans nouvinguts».

Balaguer ho rebutja

D.M. / M.V

Per un sol vot, Balaguer va rebutjar ahir a la nit una moció del PP amb què es volia prohibir l'accés amb vel integral o altres elements que tapin la cara als edificis municipals. CiU i el PP (5 regidors) van fer pinya en el ple a favor de la moció mentre que els dos regidors d'ICV a l'Ajuntament s'hi va oposar frontalment. El grup del PSC va mantenir una posició ambigua: l'alcalde socialista, Miquel Àngel Aguilà, va donar llibertat de vot als seus regidors, i quatre es van abstenir (ell inclòs) i quatre hi van votar en contra. Paral·lelament, el de l'Ajuntament de Roses sí que va aprovar la moció sobre la regulació del burca als espais públics presentada pel PP. La moció va rebre el suport de CiU, el PSC i els independents del GIR, i només ICV hi va votar en contra, ja que ERC no va assistir al ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou
SOCIETAT

Reaccions de tot tipus entre els restauradors per Temps de Flors

girona
ciència

La UB identifica mutacions que causen dos tipus de ceguesa

Barcelona
Societat

Inversió de 620.000 euros per mitigar la calor a Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès
MEDI AMBIENT

Viladecans vol doblar el nombre d’arbres urbans en sis anys fins a arribar als 30.000

Viladecans
RELIGIó

La presència dels Claretians a Lleida s’acabarà a l’agost després de 140 anys

LLEIDA
SOCIETAT

Commemoraran l’arribada de La Canadenca al Pallars

TREMP
Tot Recordant

Jacqueline Kennedy, la primera dama més jove de la història dels Estats Units