Societat

religió

El tripartit rebutja prohibir el burca en un plenari caòtic

PSC, ERC i ICV obliguen a repetir la votació d'una moció al Parlament després de perdre, per un confús error que atribueixen a problemes tècnics

L'oposició en bloc es nega a participar-hi

El tripartit va rebutjar ahir al Parlament prohibir el burca i el nicab, en una votació tan caòtica que va obligar a interrompre el plenari durant un quart d'hora. PSC, ERC i ICV van obligar a repetir la votació després de perdre en un dels punts, per un error que van atribuir a problemes tècnics. La situació va anar envoltada de gran confusió, ja que l'oposició parlava obertament d'un error humà. I per això la moció que havia presentat inicialment el PP es va acabar rebutjant en un ambient enrarit, perquè l'oposició en bloc es va negar a participar en la votació repetida. Mai no s'havia produït una situació similar al Parlament de Catalunya.

La moció, que havia estat presentada pel PP, tenia dos punts: el primer proposava prohibir el vel integral en els espais públics, i el segon donava suport als ajuntaments que decidissin fer-ho. La primera part va ser rebutjada ja d'entrada amb els vots en contra del tripartit. Però en intentar fer el mateix amb el segon punt es va desencadenar el guirigall. Dels 131 diputats que havien votat el primer aspecte, només en van participar 119. I el resultat va ser de 56 vots a favor del suport als Ajuntaments, i només 53 en contra, amb 2 abstencions.

Enmig de protestes el president de la cambra, Ernest Benach, va suspendre la sessió i va convocar la mesa. I tota ella va acudir després a visionar el vídeo de la votació. S'apuntava que els diputats que es van equivocar eren 15 d'ERC i 3 de CiU. Benach va expressar les seves sospites que s'havia produït un error informàtic, cosa que va molestar els tècnics del Parlament.

Al final la versió del que havia passat es va decidir per votació. Quatre a tres. El tripartit va aprovar a la mesa que el motiu havia estat una fallada informàtica i que s'obriria un informe tècnic. Però mentrestant els 3 diputats de CiU ja reconeixien que, almenys en el seu cas, es tractava d'un error humà.

Benach va ordenar llavors tornar a votar i aquí es va acabar el debat. El tripartit va desmarcar-se de la prohibició del burca i el nicab, tot i que l'actitud del socialistes ha estat la inversa en importants ajuntaments del país, on fins i tot han apadrinat mocions de prohibició.

LA XIFRA

69
vots en contra i cap a favor
va registrar la repetició de la votació sobre els Ajuntaments i el burca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.