Societat

Barcelona prohibeix el burca als espais municipals amb el pretext de la seguretat

La decisió, dictada per decret i amb l'aval d'un informe jurídic, estableix que no es pot entrar en un equipament amb la cara tapada

La intenció del govern municipal encapçalat per Jordi Hereu, i compartida per bona part de la resta de grups municipals, ha estat no mediatitzar el debat sobre el burca i el nicab. Per aquest motiu tota la discussió política s'ha canalitzat a través de la comissió per la Immigració, un òrgan on hi ha representats tots els partits i que ahir es va reunir per debatre la qüestió. Sobre la taula tenien el dictamen elaborat pels serveis jurídics del consistori, el qual arriba a dues conclusions centrals. Per una banda, que l'Ajuntament no pot regular l'ús del vel integral al carrer, ja que aquesta matèria clarament depassa la seva competència. Per contra, sí que pot fer-ho en el cas dels equipaments municipals, sempre que es faci des d'una perspectiva més global. És a dir, el debat legal no es pot centrar en el burca o el nicab, ja que s'entraria en un terreny pantanós, sinó en tota la indumentària que amagui el rostre i impedeixi la identificació personal.

I aquest és el clau al qual s'ha aferrat el consistori. L'alcalde, Jordi Hereu, va anunciar ahir que, avui o demà, aprovarà un decret que prohibirà que es pugui accedir a un espai municipal amb el rostre cobert. Amb vel integral, casc, passamuntanyes o qualsevol altra peça de roba que oculti el rostre. Així ho va recalcar ahir Hereu en la justificació de la mesura, obviant altres arguments recurrents en aquest debat com ara la defensa de la dignitat de les dones: «En el nostre concepte de ciutat, és important que ens puguem veure la cara, que ens puguem identificar, ja que si no no hi ha interacció social.» O sigui, per «seguretat», un concepte que l'alcalde va repetir ahir més d'una vegada. També va reconèixer que la qüestió no és un problema de primer ordre ara per ara a la ciutat. «Ho fem [aprovar la mesura] de manera absolutament preventiva, ja que a Barcelona hem d'establir principis de manera clara», va manifestar. L'informe jurídic també estableix que el decret, en si mateix, no tindria efecte limitador, sinó que és una ordre genèrica que ara s'haurà d'anar desenvolupant. En la pràctica això vol dir que caldrà modificar les normatives d'ús de centres cívics, escoles bressol, mercats, biblioteques o oficines d'atenció ciutadana (OAC) per reglar aquesta prohibició d'accés. Uns tràmits que, en aquest cas, sí que hauran de ser aprovats pel ple municipal. De manera paral·lela, l'Ajuntament durà a terme un «procés de pedagogia» per incentivar que les dones que fan servir el vel integral desisteixin de fer-ho. La prohibició dictada pel consistori ha comptat amb un ampli suport polític, ja que grups com ara CiU han avalat la decisió. «És important que les administracions actuïn de manera proactiva i no reactiva», va exposar ahir la regidora convergent Mercè Homs, que tot i això va apuntar la conveniència «d'anar més enllà» i estendre la limitació «a carrers i places». ERC, per la seva banda, ha volgut introduir-hi matisos, com ara la manera com s'ha regulat la matèria: «No es pot governar aquesta ciutat a cop de decret», va assenyalar ahir el líder de la formació, Jordi Portabella. La discrepància més sonada ha estat la d'ICV-EUiA, sòcia del PSC al consistori, la qual ha adoptat el mateix discurs que en altres poblacions catalanes. «És un error polític de fons i de forma», va apuntar el regidor ecosocialista Ricard Gomà, que considera que la decisió d'Hereu suposa «caure en el parany de situar-nos en l'agenda de la dreta, que no té complexos a l'hora de recórrer a actituds xenòfobes». Finalment, el PP, que anteriorment ja havia portat sense èxit la discussió sobre el burca al ple, va considerar que cal prohibir el vel integral en tots els espais públics. «El decret queda a mitges, i aquestes qüestions s'han d'afrontar amb fermesa», va apuntar el president del grup popular, Alberto Fernández Díaz. En el ple de divendres, el PP forçarà aquest debat probablement en forma de moció.

LES FRASES

JORDI HEREU
ALCALDE DE BARCELONA
«En el nostre concepte de ciutat, és important que ens puguem veure la cara, si no no hi ha interacció social»
RICARD GOMÀ
PRESIDENT DEL GRUP D'ICV-EUiA
«Aquest és un debat artificial i inoportú»
MERCÈ HOMS
REGIDORA DE CiU
«És un tema que s'ha posat sobre la taula i l'hem d'afrontar»
ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ
PRESIDENT DEL GRUP DEL PP
«L'ocultació de la identitat és un risc per a la seguretat»
JORDI PORTABELLA
president del grup d'erc
«L'alcalde vol demostrar autoritat en una setmana que ha estat qüestionat»

Una mesura contraproduent

acn

El sociòleg especialitzat en l'islam a Europa Samir Amghar va alertar ahir de les conseqüències que pot comportar la prohibició de l'ús del vel integral als països europeus. Amghar considera que amb aquest tipus de mesures només s'aconseguirà que creixi el nombre d'extremistes. «No és la millor manera de lluitar contra el radicalisme, al contrari, afavorirà la propagació del gihadisme», assegura aquest investigador de l'Institut de l'Islam i de les Societats del Món Musulmà (IISMM) de París, que creu que la prohibició «estigmatitzarà» encara més la comunitat musulmana, «a la qual sempre s'acusa de tots els mals». El sociòleg va més enllà i assegura que si continua aquest sentiment «podria portar alguns membres a la lluita armada». Per Amghar, la millor estratègia per fer reduir l'ús del vel integral i l'extremisme és «respectar les dones que el porten», ja que segons l'expert en aquest fenomen hi ha molta «entrada i sortida», i «moltes dones que portaven burca ja no ho fan, i les que el porten deixaran de portar-lo en el futur». Amghar, que va comparèixer davant de la comissió del Parlament francès quan es va produir la limitació del burca, considera que la raó que porta els polítics a fixar aquestes lleis és la por d'Europa al terrorisme, i no la defensa de la dignitat de la dona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]