Política

Caos i plantada de l'oposició al Parlament en la votació per prohibir el burca

Un resultat anòmal obliga a aturar el ple per un problema tècnic o un error humà

La mesa decideix per 4 a 3 repetir la votació i CiU, el PP i C's es neguen a participar-hi, un fet sense precedents

Problema informàtic o error humà, aquesta és la discussió al Parlament, a l'hemicicle i als passadissos, després del caos i la plantada de l'oposició en què ha acabat la votació sobre la prohibició del burca.

La moció, que havia estat presentada pel PP, tenia dos punts: el primer proposava prohibir el vel integral en els espais públics, i el segon donava suport als ajuntaments que decidissin fer-ho. La primera part ha estat rebutjada amb els vots en contra del tripartit.

El problema ha sorgit quan s'ha votat la segona part. Dels 131 diputats que havien votat en el primer punt, només n'han participat 119. I el resultat ha estat de 56 vots a favor, 53 en contra i 2 abstencions. Aquest punt de la moció, per tant, quedava aprovat. I aleshores s'ha desencadenat el drama.

El ple ha estat aturat per comprovar què havia passat, ja que el resultat no era el previst ateses les posicions de cada grup polític. S'ha repassat el vídeo de la votació i els membres de la mesa s'han reunit per deliberar. Però no s'han posat d'acord sobre què calia fer. Finalment, s'ha decidit per 4 a 3, amb els vots dels diputats del PSC, ERC i ICV que formen part de la mesa, que la votació s'havia de repetir per la sospita que s'havia produït un error tècnic.

Els representants de CiU i el PP defensaven que calia encarregar un informe tècnic i esperar a saber si realment el problema havia estat tècnic abans de repetir la votació, però la decisió que ha prevalgut ha estat la de la majoria.

El president del Parlament ha al·legat que les anomalies del vot "s'han detectat en diversos grups polítics, no només en un". Això, afegit al fet que només han passat "uns segons" entre la primera votació i la segona, feia sospitar d'un problema tècnic.

CiU, el PP i C's, però, no ho veien igual. Tant Oriol Pujol, com la popular Dolors Montserrat, com Albert Rivera, per Ciutadans, han pres la paraula per protestar per la decisió de la mesa. Pujol ha dit que ha estat "imposada" i Montserrat ha parlat de "corró de la majoria". Rivera ha assegurat que hi havia "sospites fundades que l'error no ha estat tècnic sinó humà, perquè alguns portaveus [dels partits del govern] han trigat massa a indicar als seus diputats què havien de votar".

Els tres portaveus dels grups de l'oposició han demanat ajornar la votació fins a tenir l'informe tècnic que han demanat "alguns membres de la mesa", en paraules de Benach.

Davant de la negativa de Benach, Pujol, Montserrat i Rivera han anunciat que els seus grups no participarien en la votació repetida. Finalment, doncs, el punt que donava suport als ajuntaments que prohibeixin el burca s'ha rebutjat per 69 vots (els del tripartit) a 0.

Aquesta plantada no té precedents a la cambra catalana, almenys en els últimes dècades.

A més, els diputats de l'oposició alerten ara que si l'informe tècnic descarta el problema informàtic i apunta cap a l'error humà, es generarà un problema jurídic, ja que la votació que hauria de considerar-se vàlida hauria estat la que ha estat anul·lada, la que donava suport als ajuntaments que prohibeixin el burca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.