Societat

L'Hospitalet també prohibeix l'ús del burca i el nicab als espais públics

El PSC vota a favor de la mesura presentada pel PP perquè “invisibilitza” la dona

Manresa i Terrassa eviten pronunciar-se i desvien la decisió a l'Estat i la Generalitat

Lleida, Figueres i ara l'Hospitalet de Llobregat. El ple de l'Ajuntament de ha donat llum verda a la prohibició del burca i el nicab als equipaments públics de l'Hospitalet.

A diferència del que han fet en d'altres consistoris, en aquest cas, el PSC ha donat suport a la mesura, presentada pel PP, perquè considera que el burca “invisibilitza” la dona.

Els socialistes asseguren que portar-lo “no és una decisió lliure ni respon a cap mandat religiós”. També CiU ha donat suport a la prohibició, però entén que seria “més encertat” regular-ho a nivell estatal.

Els dos regidors d'ICV-EUiA, en canvi, són els únics que s'oposen a la prohibició. Tot i que rebutgen l'ús del burca, consideren que el debat “no preocupa la gent”.

Així doncs, l'Ajuntament de l'Hospitalet s'ha sumat a les iniciatives ja encetades a Figueres i Lleida per modificar les seves ordenances i impedir l'ús del burca i el nicab, així com d'altres vestimentes que tapin el rostre.

Al municipi de les comarques gironines, la mesura s'ha consensuat entre els tres grups que formen part del govern: CiU, ERC i ICV.

El vicealcalde de Figueres, Francesc Canet, ha explicat que la intenció és “garantir el civisme i la convivència” independentment de quina sigui la llista de peces de roba que no es permetran lluir als edificis i equipaments del consistori.

Una posició diferent és la que s'ha adoptat en els ajuntaments de Manresa i Terrassa, on han evitat pronunciar-se sobre el polèmic tema i han acordat iniciar mesures de sensibilització.

Així, l'Ajuntament de Manresa va aprovar, aquest dilluns al vespre, una esmena de substitució a la moció presentada per Plataforma per Catalunya (PxC) en què s'acorden mesures de mediació, sensibilització i regulació per a les persones que utilitzen el vel integral.

D'aquesta manera, el consistori ha evitat posicionar-se sobre la prohibició del burca o nicab en espais públics que és el què demanava el grup de PxC. En aquest cas, l'esmena ha estat aprovada per 21 vots a favor dels regidors de CiU, PSC, ERC i PP i Plataforma per Catalunya i tres vots en contra de la CUP i ICV.

Tot i que PxC ha votat a favor de l'esmena ha expressat que seguiran “demanant la regulació del burca i el nicab en espais públics”. El regidor de PxC, Albert Pericas, ha expressat que la voluntat del seu partit era presentar una moció que prohibís l'ús del burca o nicab a “tots els àmbits públics però les lleis vigents ho impedeixen”. Segons Pericas, “una vestimenta que tapi el rostre pot crear desconfiança entre els ciutadans no musulmans i vulnera els drets de la dona”.

En la mateixa línia, el ple de l'Ajuntament de Terrassa ha aprovat un text mitjançant el qual declina prohibir l'ús del vel integral a la via pública i als equipaments municipals de la ciutat però demana a la Generalitat i l'Estat que estableixi un “marc comú de regulació en matèria d'identificació del rostre”.

El text, que han consensuat PSC, ICV-EUiA, ERC i CiU, es remet al Pacte per la Ciutadania acordat el mes de gener per debatre aspectes relacionats amb la immigració, advoca per la conscienciació a través del diàleg i rebutja la utilització de peces de roba per tal de provocar discriminacions entre homes i dones. El PP, que havia presentat una moció per demanar la prohibició del burca, ha votat en contra.

Davant d'aquesta postura, els tres partits que conformen l'equip de govern a Terrassa, PSC, ICV-EUiA i ERC han presentat un text conjunt on manifestaven que preferien optar pels principis establerts en el Pacte per la Ciutadania, aprovat a principis d'any, ja que es va constituir com espai de debat i discussió, i que per tant, és l'instrument adient per abordar temes relatius a la immigració a través del diàleg i la conscienciació de la població.

El portaveu de CiU, Josep Rull, ha considerat que s'ha de “demanar” a les administracions de l'Estat i la Generalitat que fixessin un marc legal comú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou
SOCIETAT

Reaccions de tot tipus entre els restauradors per Temps de Flors

girona
ciència

La UB identifica mutacions que causen dos tipus de ceguesa

Barcelona
Societat

Inversió de 620.000 euros per mitigar la calor a Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès
MEDI AMBIENT

Viladecans vol doblar el nombre d’arbres urbans en sis anys fins a arribar als 30.000

Viladecans
RELIGIó

La presència dels Claretians a Lleida s’acabarà a l’agost després de 140 anys

LLEIDA
SOCIETAT

Commemoraran l’arribada de La Canadenca al Pallars

TREMP
Tot Recordant

Jacqueline Kennedy, la primera dama més jove de la història dels Estats Units