Política

El govern busca una alternativa per salvar les vegueries

El TC llança una galleda d'aigua freda a les aspiracions de l'Ebre

Perilla l'aprovació de la llei aquest mes

La sentència de l'Estatut ha deixat penjant d'un fil la divisió de Catalunya en vegueries. Tot i que la reordenació territorial es troba entre els articles reinterpretats, cada cop sembla més segur que el Tribunal Constitucional no permetrà la creació de vegueries si això implica l'alteració de l'actual mapa provincial, i que només deixaria fer un canvi de nom de les quatre diputacions actuals, les quals no es podrien dividir. Aquesta situació afectaria negativament les aspiracions històriques de les Terres de l'Ebre, però també altres vegueries de nova creació, com la Catalunya Central i la de l'Alt Pirineu.

La Generalitat apostarà ara per impulsar l'homologació de les vegueries mitjançant un pacte polític amb l'Estat i tot negociant les reformes legislatives per evitar la sentència. La reordenació territorial ha entrat en un cul-de-sac “molt preocupant”, segons reconeixia ahir el director dels serveis territorials de Governació a les Terres de l'Ebre, el republicà Carles Pasqual. “Ara es podria intentar una negociació per la porta del darrere amb l'Estat, i intentar que una mateixa província pugui acollir dos consells de vegueria; però la sentència de l'Estatut ens deixaria en una greu indefensió jurídica”, va advertir Pasqual.

La Generalitat ja sabia que, tot i que l'Estatut no hagués estat retallat ni interpretat pels magistrats del Constitucional, caldria la “col·laboració” de l'Estat per aplicar diverses reformes, com la modificació dels partits judicials. La setmana vinent s'esperava un altre dictamen important sobre les vegueries, després que els grups parlamentaris de CiU i del PP portessin la llei al Consell de Garanties Estatutàries. Podria ser que el text íntegre de la sentència de l'Estatut pugui retardar, congelar o afectar negativament aquest dictamen. Una alteració en el calendari faria que el Parlament no pogués aprovar la llei de vegueries aquest mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia