Política

Els alcaldes de l'Ebre es mostren dividits pel que fa a l'aprovació de la llei de vegueries

Bel i Ferré s'oposen al projecte després del dictamen, però els batlles de Móra d'Ebre i Gandesa no farien marxa enrere

«Crear vegueries diferents de les actuals províncies no és ni estatutari ni constitucional, com ja havíem advertit alguns», va valorar ahir l'alcalde de Tortosa. Ferran Bel va recordar que primer caldria modificar lleis estatals orgàniques, i va lamentar que «la bona intenció, la pressa i les circumstàncies electorals» del tripartit hagin provocat més «frustració» a l'Ebre. «Quan tinguem la capacitat jurídica de crear vegueries, fem-ho; però ara correm el perill que a l'Estat ens diguen que ja tenim vegueries amb el canvi de nom de les quatre províncies», va assenyalar Bel. «Amb això no tenim res ni exercim l'autogovern, només fem una mica de riure», va valorar. L'alcalde hi va afegir que la vegueria de l'Ebre, amb la resta de vegueries, hauria de crear-se quan siga possible jurídicament. Amb tot, va evitar criticar que els partits i els agents socioeconòmics del territori vagin a la manifestació de Barcelona amb una pancarta pròpia i el lema Les Terres de l'Ebre som vegueria. «És una decisió que es va prendre, i que en aquell moment es va consensuar; però el que té sentit és anar a la manifestació», va afirmar Bel, fent una crida a la participació de la gent.

D'altra banda, tot i que havia criticat el projecte de llei de vegueries amb més força que Bel, l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, es va mostrar ahir més moderat. Ferré, que vol la cocapitalitat de la vegueria, va proposar la celebració d'una reunió de tots els partits i agents implicats, per prendre una decisió conjunta i saber quina és la situació jurídica del projecte. «Estic a favor de la vegueria, però fent un debat serè i tranquil, en què tots ens puguem sentir còmodes», va dir. «La vegueria naixia amb molta incertesa per temes com ara el finançament i les competències, i el territori no es pot permetre més frustració», va dir.

En canvi, els alcaldes de Móra d'Ebre, Josep Solé Biosca (PSC), i de Gandesa, l'independent Miquel Aubà, van desaconsellar que es faci marxa enrere. «La llei ha de tirar endavant, perquè és el que vol el poble», va dir Solé Biosca. «No podem tirar enrere i desfer tot el camí que ja hem fet», va alertar Aubà.

LES FRASES

FERRAN BEL
alcalde de tortosa
«Mentre no ens deixin crear la vegueria de l'Ebre, m'oposo a un canvi de nom de les quatre províncies»
MANEL FERRÉ
alcalde d'amposta
«Ara ens cal una reunió de tots els agents implicats, i prendre una decisió amb consens. Hem de fer un debat serè»
MIQUEL AUBÀ
ALCALDE DE GANDESA
«Cal adequar les lleis perquè la vegueria sigui legal. Som un dels territoris en què més hem demanat les vegueries»
JOSEP SOLÉ
ALCALDE DE MÓRA D'EBRE
«Tot el que suposi ajornar la vegueria no és bo. Cal aprovar la llei, malgrat el que diguin les altes esferes»

«Rèquiem» a la vegueria

ò. palau

El jurista i secretari de l'Ajuntament de Tarragona, Joan Anton Font, es mostra contundent a qualificar el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries de «rèquiem a la vegueria». «La previsió de creació de la vegueria de l'Ebre sense llei orgànica, de fet, és l'únic precepte que s'ha declarat contrari a la Constitució i a l'Estatut», constata. Font ho veu tot plegat «absurd», i es pregunta: «De què ens serveix regular unes vegueries de les quals no sabem ni els límits territorials perquè aquests depenen de l'Estat i s'han d'aprovar mitjançant llei orgànica?» El jurista reflexiona que «potser no cal córrer tant», i advoca per encetar «un debat més serè i tranquil», per impulsar el canvi legal «en el moment en què el joc de les majories permeti l'aprovació de l'oportuna llei estatal, ja que ara es corre el risc greu del que alerta el dictamen, que és fer un simple canvi de nom». «I això seria pervertir i prostituir l'aspiració nacional que la vegueria representa, una traïció encoberta», conclou.

Salvadó critica CiU

G.M.

El delegat de la Generalitat a l'Ebre, Lluís Salvadó, va afirmar ahir que hi ha solucions perquè el territori puga disposar d'institucions pròpies, i va discrepar de la lectura «restrictiva» que han fet CiU i el PP, a més del Consell de Garanties Estatutàries. Segons Salvadó, «el mateix que ha fet el PP amb l'Estatut, portant-lo al Tribunal Constitucional, CiU ho ha fet amb les vegueries, demanant el dictamen». Un dictamen que no és vinculant i que farà que la llei de vegueries s'aprovi la setmana vinent, segons va reiterar ahir a Reus el conseller Jordi Ausàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.