Política

Entre ‘la roja' i l'estelada

Alguns mitjans de Madrid usen l'eufòria per la selecció espanyola per deixar en segon terme la manifestació

Els periodistes parlaven d'Estatut mentre banderes i crits de fons els contradeien

La primera final del mundial de la roja ha estat l'excusa perfecta. Els mitjans més espanyolistes van omplir ahir minuts i minuts dels seus informatius amb l'eufòria pàtria per la selección i van relegar al final una petita menció a la gran manifestació de Barcelona. I els que en van parlar, tant d'aquí com d'allà, van fer-ho majoritàriament qualificant-la de gran protesta a favor de l'Estatut, mentre de fons els contradeien els crits d'“in-inde-independènciai la munió d'estelades que superaven les senyeres.

L'informatiu de La Sexta, a les vuit, va ser l'únic privat que va obrir amb la manifestació i, a més, titulant: “Gritos de ‘independència' en la manifestación pro Estatut”. Després va venir un ampli desplegament de la roja que va acaparar quasi tot el noticiari.

En la resta d'informatius de les cadenes privades, a les nou, va ser pitjor. Bé, Cuatro no en va fer, perquè estava emetent el partit del mundial pel tercer i quart lloc. I Tele 5, que ha posat la bandera espanyola com a mosca, va dedicar tot l'informatiu a la roja. Cap altra notícia. I llavors comença La noria, i allà sí, allà van obrir amb la manifestació, destacant i exagerant els incidents.

A Antena 3, el noticiari també va ser gairebé monotemàtic sobre la roja. Al final, molt al final, van informar sobre la “Protesta contra la sentencia del Estatut”.

Però, l'estrella de la desinformació va ser Intereconomía. No se'ls va acudir res millor que destacar que més de mig milió de catalans havien anat... a la platja. I després, la següent notícia: “Hemos querido salir a las calles de la ciudad condal para ver como se vive... la previa a la final del mundial”. Lògicament, tot era gent eufòrica amb la roja, i una ciutat plena de “banderas españolas y de algún otro tipo, que también se han visto...”.

TVE va fer una informació correcta, com és habitual a la pública, molt institucional i precisa. Això sí, va destacar, de seguida, com a segon titular els incidents: “Grupos independentistas se han enzarzado con algunos representantes políticos”. I ells, com 8tv, parlaven de manifestació pro Estatut.

També ho feien la majoria de diaris de Madrid. L'edició digital de l'Abc en canvi destacava que “Montilla lidera una masiva marcha independentista”. També hi havia qui exagerava els incidents per no parlar de l'èxit: “La marcha pro Estatut termina con el intento de los independentistas de agredir a Montilla” (La Razón) i la política-ficció del titular de Libertad Digital: “Montilla sale huyendo de la manifestación tras un intento de agresión”.

0
minuts
va dedicar l'informatiu de Tele 5 a la manifestació. Tot el noticiari va ser sobre la roja


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Òmnium fa saber a García-Castellón que Oleguer Serra està exiliat a Suïssa

barcelona
Guerra a Gaza

Cinc soldats israelians moren per foc amic al nord de la Franja

Barcelona

L’atemptat contra Fico va ser obra d’un “llop solitari” amb motivació política

Barcelona
Guerra a Europa

Zelenski assegura que la situació a Khàrkiv és “difícil” però està controlada

Barcelona
Política

El jutge del cas Tsunami denega a Marta Rovira declarar des de Suïssa

barcelona
política

Mas justifica l’arxivament de la causa a Estrasburg per un “malentès”

barcelona
Política

Mor Pere Massana, alcalde històric de Castell de l’Areny

Unió Europea

La CE investiga si Facebook i Instagram generen addicció entre els menors

barcelona
àsia

Putin i Xi estrenyen la seva “associació estratègica”

barcelona