Política

Sindicats i patronal, junts per primer cop entre estelades

Foment i altres entitats que no havien participat mai en una manifestació de signe sobiranista van acudir-hi convocades per Òmnium

Muriel Casals reclama als polítics una reacció

Una de les novetats de la jornada d'ahir és que per primera vegada van participar en una manifestació que tenia un clar signe sobiranista entitats de gran pes en la vida econòmica del país. Va ser el cas de la patronal Foment del Treball, creada el 1889, que hi va ser representada per Joan Rosell rere la pancarta Som una nació. Nosaltres decidim. Rosell va participar en la marxa envoltat de banderes independentistes, de la mateixa manera que el president de la patronal Pimec, Josep González, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez. Van fer el recorregut amb tota normalitat, tot i que globalment la situació no tenia cap més precedent des de la Transició.

En les declaracions a la premsa, Rosell es va mostrar prudent. Va reconèixer que Catalunya té grans dificultats d'encaix amb l'Estat espanyol, però va insistir que el que no es pot fer es trencar tots els ponts de diàleg. Segons el president de Foment, és necessari llegir la sentència del TC contra l'Estatut, i després “pair-la estudiar-la i veure com es poden treure possibilitats d'arribar a un acord”. També va admetre, però, que l'acord constitucional de fa 30 anys s'ha de redefinir de manera més “sòlida i conseqüent”.

Els dirigents de CCOO i d'UGT a Catalunya van destacar, per la seva banda, que la mobilització és un missatge al govern espanyol per l'elevada assistència i la pluralitat de participants en la marxa. Segons Àlvarez, hi havia molta gent, molt diversa i plural, “però tothom coincideix a reclamar respecte per l'Estatut votat pel poble de Catalunya, i que s'acabin les injustícies, els insults i la falta de respecte a la dignitat de Catalunya”. Gallego hi va afegir que cal donar el missatge al govern socialista que Catalunya necessita les seves competències per avançar cap a l'autogovern i en els drets socials.

Al final de la marxa, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va demanar als polítics catalans que escoltin la reclamació de la gent en la monumental protesta al carrer: “La gran participació demostra que la sentència del TC contra l'Estatut no es pot acceptar”. “Som més importants que un tribunal deslegitimat”, hi va afegir. També va remarcar la pluralitat aconseguida per la convocatòria.

LA XIFRA

1.500
són les entitats
que van participar ahir a la manifestació del passeig de Gràcia.

Allau d'entitats

La manifestació sota el lema Som una nació. Nosaltres decidim va tenir la participació de 1.500 entitats dels Països Catalans. Hi eren presents des del president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner, al director de la Casa del Tibet, que anava vestit amb l'hàbit de monjo budista, així com el president d'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent. Minuts abans de començar la marxa, Climent vaticinava que se superaria l'emblemàtica marxa de l'any 1977 a favor de la llibertat, l'amnistia i l'estatut d'autonomia.

El rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, va celebrar que la manifestació fos històrica, perquè així es mostrava que “s'haurà de respectar els catalans”. I el president de la Unió de Pagesos, Joan Caball, va interpretar que la multitud de persones mobilitzades demostra que “la gent ha vist que l'única manera de sortir-se'n és fer-ho junts”. En aquest sentit, Caball va fer una crida a la unitat dels partits en la resposta a la sentència del Constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Zelenski assegura que la situació a Khàrkiv és “difícil” però està controlada

Barcelona
Política

El jutge del cas Tsunami denega a Marta Rovira declarar des de Suïssa

barcelona
política

Mas justifica l’arxivament de la causa a Estrasburg per un “malentès”

barcelona
Política

Mor Pere Massana, alcalde històric de Castell de l’Areny

Unió Europea

La CE investiga si Facebook i Instagram generen addicció entre els menors

barcelona
àsia

Putin i Xi estrenyen la seva “associació estratègica”

barcelona
política

Dues regidores de Junts seguiran al govern de Matadepera

Matadepera
política

Puigdemont intentarà “fins al final” ser investit

barcelona
política

El TEDH desestima el cas de Mas pel 9-N per manca de resposta de l’expresident

barcelona