ICV fa pinya amb Saura per la càrrega policial i Esquerra reclama responsabilitats polítiques

Puig acusa el president Montilla de «covardia» per fer cessar només el responsable dels Mossos d'Esquadra, Rafael Olmos

El consell nacional d'ICV va fer pinya ahir amb Joan Saura davant la tempesta desfermada per la càrrega policial contra estudiants i periodistes dimecres de la setmana passada. El secretari general de la formació, Joan Herrera, va admetre que l'actuació dels Mossos no ha agradat a la militància i fins i tot l'ha «incomodat». Perquè no es torni a repetir una situació similar, Herrera va demanar a Saura «instruments nous» per resoldre els conflictes d'una manera diferent per tal que el cos dels Mossos sigui «més transparent i democràtic». Els ecosocialistes van manifestar un cert malestar perquè consideren que els socis del tripartit no han donat prou suport als Mossos ni a Saura.

De fet, el PSC s'ha limitat a donar suport al cos, mentre que ahir mateix el secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, va demanar «responsabilitats polítiques» per la càrrega policial i va advocar per mantenir el diàleg amb els estudiants. Les crítiques dels manifestants no sols han esquitxat ICV, sinó també el conseller d'Universitats, Josep Huguet.

A tot això, el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, no té prou amb el cessament d'Olmos i reclama la dimissió de Saura. Puig va criticar el paper del president, José Montilla, en la resolució del conflicte: «Ha preferit fer gestos de covardia política, fent cessar el director general i no afrontant que té un mal govern», va dir. Igualment, el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, va qualificar de «fracàs» la gestió de Saura a Interior i va exhortar Montilla a actuar per no ser-ne partícip. Per Pelegrí, cal fer alguna cosa més que «operacions de maquillatge» i va censurar la possibilitat que Saura s'hi mantingui però el pes d'Interior recaigui en persones no vinculades a ICV.

De la seva banda, el PP considera que els responsables polítics han «humiliat i desprestigiat» els Mossos, segons va dir ahir la presidenta del partit a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va instar els agents a «no caure en la desmoralització».

JOAN HERRERA
«Volem garantir que la lògica que s'aplica és la d'un cos [de Mossos] més transparent i democràtic»
JOAN RIDAO
«Interior ha d'assumir responsabilitats polítiques»
FELIP PUIG
«Montilla ha actuat amb gestos de covardia política, com el cessament d'Olmos»
JOSEP MARIA PELEGRÍ
«El conseller Saura ha fracassat. Montilla té l'obligació d'actuar per no ser-ne partícip»
A. SÁNCHEZ-CAMACHO
«Els Mossos han estat humiliats i desprestigiats pels seus responsables polítics»

Bolonya, «irreversible»

Tant ICV com ERC coincideixen a posar en el punt de mira el govern espanyol per l'aplicació del pla de Bolonya –origen de la protesta dels universitaris–, que tots dos troben «irreversible». Ridao va afirmar que «cal millorar la forma d'implementar-lo i d'incrementar el nombre d'ajudes i beques per als estudiants», motiu pel qual va reclamar un cop més el traspàs de la competència per concedir les ajudes. La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, va dir que «el pla de Bolonya no és un problema en si mateix; el problema és com s'està aplicant». Ortiz va lamentar que el decret estatal d'aplicació del pla arribés el 2007 sense recursos per a les universitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.