Política

Citat a declarar per les fotos del rei un fotògraf col·laborador de l’AVUI

Jordi Ribot, fotògraf col·laborador de l’AVUI, que divendres haurà d’anar a declarar al jutjat de Madrid

La polèmica per la crema de fotos del rei Joan Carles a Girona dissabte passat, quan una cinquantena de manifestants van solidaritzar-se amb el jove independentista Jaume Roura –citat a declarar a l’Audiència i exculpat–, corre el risc d’embolicar-se ara esquitxant els fotògrafs professionals que cobrien l’acte. És el cas de Jordi Ribot, fotògraf col·laborador de l’AVUI a través de l’empresa Click Art Foto, que divendres al matí haurà d’anar a declarar al jutjat número 3 de l’Audiència Nacional de Madrid, ubicada al carrer Génova.

Ribot explica que els Mossos d’Esquadra, seguint ordres de l’Audiència, van posar-se en contacte amb ell dilluns passat i li van demanar el material fotogràfic no publicat en la manifestació que dissabte va cobrir amb altres fotoperiodistes. Fins dimarts els agents no van tenir l’ordre judicial per fer la petició formal però no la van poder mostrar a Ribot fins ahir, quan el fotògraf va rebre la cèl·lula de citació per presentar-se a declarar.
Ribot, en declaracions a aquest diari, ha denunciat la gravetat d’unes diligències que en la cèl·lula de citació deixen clar que de la seva declaració davant de l’Audiència se’n pot derivar una imputació.

Suport periodístic
Per la seva banda, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, davant l’afer, s'ha posicionat per unanimitat de la junta de govern contra el “requeriment coercitiu” de l’Audiència, perquè la petició de lliurament de material no publicat pot suposar “una forma de vulneració del secret professional”. El Col·legi, en una nota de tres punts, adverteix que donarà suport legal i institucional al fotògraf col·laborador de l’AVUI i a la resta de professionals que n’estiguin afectats.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils també s'ha afegit a les mostres de suport a Ribot invocant el secret professional i advertint que la feina dels fotoperiodistes és informar la societat “i no treballar per oferir informació a la policia”. En un comunicat de cinc punts, el GPRB també adverteix del rerefons polític de la polèmica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.