Política

Mas confia en què Duran serà el candidat de CiU i trobaria absurd que la refundació del catalanisme causi el trencament amb Unió

Puig reconeix "un cert enuig" per l'ajornament de la proclamació de Duran com a candidat a les generals

El president de CiU, Artur Mas, confia en què Josep Antoni Duran i Lleida serà el candidat de CiU a les eleccions estatals. Mas creu que res no ha canviat des que el passat 23 de juliol la federació va pactar que Duran i Lleida fos el candidat a les eleccions. El president de CiU ha assegurat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que no ha parlat amb el líder d'UDC en les darreres 48 hores i ha dit que no pensa que es produeixi el trencament amb Unió. "Seria absurd que la refundació del catalanisme com a resposta al desencís que viu la societat catalana fos la causa del trencament amb un partit que es defineix com a catalanista". Mas també ha dit que no pensa en la possibilitat que finalment Duran no sigui el candidat de CiU.

Mas ha explicat que el principal objectiu de la refundació del catalanisme que proposa CDC és donar una resposta al desencís que viu la societat catalana. Segons Mas, el catalanisme sempre ha estat el principal tret que ha definit la formació que encapçala i a CDC no hi ha hagut cap canvi respecte aquest tema. En resposta a les declaracions de Duran que assegura que en aquesta nova estratègia CDC perdrà centralitat i es tornaran més sobiranistes, Mas ha afirmat que CDC sempre ha apostat per més sobirania per Catalunya.
Desencís en l'electorat
Finalment el president de CiU ha afirmat que fer públiques les picabaralles entre CDC i UDC no beneficien el país i generen encara més desconfiança i més desencís entre l'electorat, en clara al·lusió a les declaracions de Duran sobre la seva candidatura. Segons Mas 'cal generar il·lusió entre els ciutadans i això no s'aconsegueix a base de declaracions i contradeclaracions'. Mas ha assegurat que el 20 de novembre farà una conferència on exposarà els principals eixos de la nova estratègia de CDC i ha desestimat la possibilitat que Duran no encapçali el projecte.

Per la seva banda, el Secretariat Permanent de CDC ha manifestat, per mitjà d'un comunicat, que l'estratègia de CiU per a les properes eleccions estatals és la mateixa "que es va definir i acordar conjuntament amb UDC el passat 23 de juliol". En aquest sentit, CDC recorda aleshores es va "reiterar la confiança com a candidat en la persona de Josep Antoni Duran i Lleida". Al pas de les últimes declaracions de dirigents d'UDC, CDC reclama a la direcció d'UDC "d'anar per feina i d'entendre que les discrepàncies públiques entre CDC i UDC acaben avorrint el poble de Catalunya i només serveixen per acontentar els nostres adversaris polítics".

Puig admet "enuig" a CiU
El portaveu de CiU al Parlament, Felip Puig, ha manifestat "sorpresa" i "un cert enuig" per la decisió del president de comitè de govern d'UDC d'ajornar la seva proclamació com a candidat de la federació a les eleccions generals. "Sembla que Duran i Lleida no conegués la gent de CDC, i fa 30 anys que anem junts", ha indicat Felip Puig en declaracions a RNE-Ràdio 4. El portaveu de la federació nacionalista, tot i això, s'ha mostrat "convençut" que tornarà la "cohesió en el futur" a CiU.

Puig ha afegit que hi ha "molta gent" que "més enllà d'estar enfadada amb les coses que van malament a Catalunya, només els faltava que CiU no vagi prou unida". Puig ha dit que el moment d'una "certa inquietud i confusió" que travessa la política catalana pot contribuir a un "major nerviosisme a l'hora de fer determinades reaccions".

Declaracions de Duran
Duran i Lleida s'ha mostrat aquest dimarts indignat per la "manca de respecte" del comunicat en què CDC el va emplaçar ahir a "anar per feina" i a "entendre que les discrepàncies públiques entre CDC i UDC acaben avorrint el poble de Catalunya". Duran, que ha refermat la seva decisió de congelar la seva proclamació de cap de llista de CiU a Madrid mentre no conegui l'abast del projecte que haurà de defensar, ha assegurat que fins al moment encara no ha parlat amb Artur Mas de la proposta de refundació del catalanisme i, tot i que "no desitja trencar" i creu que "queda temps per arreglar les coses", adverteix que "a la vida mai es pot descartar res".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.